Triumph Shadow program beszámoló

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és luxusmárka-menedzsment másoddiplomás képzése során a Shadow Program keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlen tapasztalatot szerezhessünk arról, hogyan is működik a divatszakma.

Amikor első órán szó volt erről a lehetőségről, egyből tudtam, hogy élni szeretnék vele, hiszen akármennyire is gyakorlatorientált egy képzés, a valóság mégis mindig más. Rövid gondolkozás után Galamb Eszter, a Triumph marketing menedzsere (és egyben a mi brand management tanárunk) mellé jelentkeztem, mivel ezt éreztem a leginkább testhezállónak, szakmailag a leghasznosabbnak számomra.

Amikor első órán szó volt erről a lehetőségről, egyből tudtam, hogy élni szeretnék vele, hiszen akármennyire is gyakorlatorientált egy képzés, a valóság mégis mindig más. Rövid gondolkozás után Galamb Eszter, a Triumph marketing menedzsere (és egyben a mi brand management tanárunk) mellé jelentkeztem, mivel ezt éreztem a leginkább testhezállónak, szakmailag a leghasznosabbnak számomra.

Első alkalommal a Triumph törökbálinti főhadiszállására látogattam el, ahol először egy meetingen vettünk részt. Az egyeztető a Neosoft cég képviselőjével zajlott, akik a törzsvásárlói rendszerhez tartozó adatbázist kezelik. Az adatbázist a Triumph bővíteni szeretné, ehhez azonban a jobb kezelhetőség érdekében a kapcsolódó programokon is változtatni kellene, valamint a meglévő listát ki kellene tisztítani. Hiába gondoljuk, hogy ma már a technológiai lehetőségeink „végtelenek” (és valóban nagyon sok lehetőség rejlik az adatokban), egy-egy programnak még mindig vannak olyan korlátai, ami jelentősen megnehezíti az elképzelések megvalósítását.

Ezután egy Skype- megbeszélésbe hallgattam bele, ahol Eszter – aki regionális menedzser- a lengyelekkel tárgyalt arról, hogy az Airy Sensation nevű, könnyed, légies alakformáló termékvonalat hogyan promotálják idén tavasszal. Eszter két lehetőséget is felvázolt: egyrészt egy menyasszonyi tematikájú kampányt, ahol Bódis Boglárka, az Elysian tervezője adna szakértői tippeket, hogy mit viseljenek a menyasszonyok, az örömanyák és az esküvői vendégek a különböző esküvői alkalmi ruhákhoz (hiszen neki ebben nagy tapasztalata van). A másik lehetőség, hogy egy stylist adna tippeket az alakformálás terén, így nemcsak a menyasszonyok éreznék megszólítva magukat (és korábban már volt egy ilyen, nagyon sikeres kampány Lakatos Márkkal.) Én személy szerint az első lehetőséget izgalmasabbnak találom, de hamarosan meglátjuk, hogyan döntöttek. J Majd még egy nemzetközi hívás következett, amin egy, az ősszel bevezetésre kerülő prémium kapszulakollekció lehetséges promóciójáról ötleteltek, azonban ez kevésbé volt konkrét, lévén, hogy még viszonylag több idő van vissza a bevezetéséig.

A második alkalommal a retail marketing rejtelmeibe vezetett be Eszter az Allee bevásárlóközpont példáin keresztül. Nagyon érdekes volt látni, hogyan valósul meg a gyakorlatban az, amiről pont az előző órán tanultunk. Természetesen a Triumph üzletnél kezdtük a „túrát”. A boltnak két kirakata van, mindkettőben az Airy Sensation kollekció darabjai láthatók, a nagyobbik kirakatban a fő fókuszban lévő termékek, mögöttük nagyban a kampánykép. A bejárattal szemben az ún. splash részben ismét az Airy sensation darabokat látjuk, az installáció színeiben is visszaköszön a fehérneműk üde menta zöld színe. Az üzletbe belépve jobbra haladtunk, (mint a vásárlók általában), a bejárattól jobbra, a falon találjuk a legnépszerűbb kollekciót, majd tematikusan következnek az egyes termékcsoportok: fürdőruha, új termékek, alapdarabok, Sloggi, külön állványon a sportmelltartók, a pénztár mögött pedig a kiegészítők és harisnyák. Fölöttük a tájékozódást segítő feliratokat is találunk. Most azokat a részleteket –az üzleten belüli kommunikációt- is megfigyeltük (azaz Eszter felhívta rá a figyelmemet), ami máskor nem is tudatosul bennem, pl. a bekeretezett képek vagy a tagek a sportmelltartók állványán a technikai információkkal. Természetesen a próbafülkéket sem hagytuk ki: nagyon szépek, megfelelően tágasak és fényesek, és a falon lévő képek teszik igazán különlegessé, ami szintén a kommunikáció része, hiszen könnyen cserélhető bennük a fotó, az üzenet.

 

Ezután a H&M felé vettük az irányt. A kirakat és a splash area között itt is megvolt az összhang, és az üzlet bejárati része hívogató és rendezett volt. Az boltban már zajlott a szezonközi leárazás, ezt a kirakatban is jelölték, és a pink táblákat is látni lehetett már a bejárattól. Amire Eszter felhívta a figyelmemet, az az árkommunikáció volt: a gondolák tetején A/4-es táblákon (plexi, közte cserélhető papírlap), képpel vagy kép nélkül, próbálták felhívni a figyelmet a kedvező ajánlatokra. A kiemelt termékeket pedig szép, nagyméretű fekete-fehér képeken jelenítették meg. Hasonló, de kisebb fotókat használtak a fehérneműosztályon is, ami szép és ízléses megoldás. A C&A-ban szinte ugyanezt találtuk: ugyanolyan A/4-es táblákon kiemelve az árak, nagyméretű képeken a fókusztermékek, a kasszaterületen apró kiegészítők (zoknik J)… Azt is megállapítottuk, hogy a C&A-nak nincs szerencséje az időjárással: május első felére időzítették a fürdőruha promóciójukat, de ebben a hidegben nem sokan érdeklődtek iránta.

Ezután több másik üzletbe is benéztünk: a Mangóban a kirakatban látott ruhákat nem találtuk az eladótérben, valószínűleg nem érkeztek meg, de a kirakati koncepció adott volt. A Zarában szintén nem volt az összes kirakati darab, ráadásul hatalmas rendetlenséget láthattunk, annak ellenére, hogy nem volt leárazás. Itt –szemben pl. a H&M-mel-, az árakat nem kommunikálják táblákon, kivéve a nagyon olcsó alapdarabok esetében. A Van Graaf különlegessége a márka szerinti kihelyezés volt, mivel multibrand üzletről beszélünk. Itt különösen izgalmas volt a kirakat, ami sajnos a splash területen nem köszönt vissza. Bent, a magasabb árfekvés ellenére, zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, amire egyáltalán nem számítottam.

Ezzel szemben a Marks & Spencer meglehetősen légies volt, mert sajnos három hét múlva bezár az üzlet. Számomra még nem volt érezhetően hiányos, azonban Eszter felhívta rá a figyelmemet, hogy itt is, ott is hiányoznak dolgok. A boltban a kommunikáció főleg a bezárásra koncentrált már, nagyon sok helyen ki volt írva. A termékek egyébként tematikusan voltak kihelyezve: külön fal a farmereknek, a nadrágoknak (a fazonok fotón illusztrálva), egy helyen az elegánsabb, a formális ruházat, együtt az Autograph almárka darabjai. A bejárat mellett a jó ár-érték arányú termékek asztalon kihelyezve, több színben és nagyobb mennyiségben. Az üzlet hátsó részében pedig a férfi ruházat kapott helyett, az ingek szépen egymás alatt sorakoztak, az eligazodást segítő egyértelmű fazon megjelöléssel, és az azokat bemutató ábrákkal.  Az összbenyomásom nagyon kellemes volt: a bolt átlátható, a feliratok és ábrák nagyban segítik a tájékozódást és a választást. A „backstage-be” is bementünk, a raktár szinte teljesen üresen árválkodott, ami nagyon lehangoló látvány volt (ellenben a Triumph pici, de plafonig telepakolt raktárával.)

Bementünk még az Intimissimibe és a Tezenisbe is, előbbiben nagyon segítőkész, profi eladókkal találkoztunk, utóbbiban a kirakat és az üzletbeli kommunikáció nagyon jó volt, pont a fiatal célközönségnek megfelelő. Azt is észrevettük, hogy a Tezenisben az Intimissimi slágertermékeinek (az aktuálisan promotált (Irina Shayk-féle) melltartó, lézervágott bugyi) olcsóbb, „lebutított” változatai is kaphatók.

Nagyon érdekesnek találtam, hogy mennyi apró, de lényeges részlet van a boltokban, amit máskor észre sem veszek, de ezek nagyon fontosak a vásárlási élmény szempontjából, nem véletlen, hogy a marketing budget 30-70%-ban oszlik el az ATL-BTL eszközök között. Ahogy Eszter szemléltette egy egyértelmű hasonlattal: „előbb rendbe tesszük a lakásunkat, és csak utána hívunk vendégeket.”

Örülök, hogy részt vehettem a shadow programban, nemcsak hasznos, de érdekes és kellemes volt ez a kis idő, amit Galamb Eszter árnyékaként töltöttem. Ezután biztosan más szemmel fogok körülnézni a boltokban is.

Szántó Judit, Divatmenedzser hallgató

 


Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

Share
Share
Share