WAMP Shadow Program beszámoló

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és luxusmárka-menedzsment másoddiplomás képzése során a Shadow Program keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlen tapasztalatot szerezhessünk arról, hogyan is működik a divatszakma. A 2017/2018 tanév tavaszi szemeszterében számos – a divatszakmán belül – különböző területen tevékenykedő céghez volt lehetőségünk pályázni, így akár a Marie Claire magazin főszerkesztőjéhez, a Nanushka marketingvezetőjéhez vagy Csángó Tamáshoz a Cango&Rinaldi márka alapítójához. A lehetőségek között szerepelt Vári Zsófia, a WAMP (Vásárnap Kft.) ügyvezetője is, akire az én választásom esett, és nagy örömömre pályázatom sikeres volt.

 

A WAMP

A WAMP mozaikszó, a Vasárnapi Művész Piac rövidítése. A WAMP egy olyan dizájn vásár, amely teret ad és lehetőséget teremt a magyar tervezők számára, hogy bemutatkozhassanak saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. A WAMP ezen túl – és személy szerint azt gondolom, hogy ez a vásár működésének a kulcsa, fő mozgatórugója – egy olyan közösségi hely is, ahol találkozhat egymással az alkotó és a vásárló, az érdeklődő vagy akár a kreatív szakember, befektető. A WAMP célja, hogy minél több emberhez el tudjanak jutni a magyar tervezők, és hogy minél több ember látókörébe kerüljön be a magyar dizájn, az ezáltal képviselt művészeti érték, mert igen is létezik a fast fashion és luxusmárka közti aranyközépút.

 

 

 

Miért a WAMP

A Divat- és Luxusmárka Menedzsment képzés első szemesztere folyamán – egyre inkább belelátva a divatipar világba – fogalmazódott meg bennem az a célkitűzés, hogy a magyar tervezők munkáját, vállalkozásuk sikeres működését segítsem a jövőben jogi tudásommal. Úgy gondoltam, hogy a Shadow Program keretében a WAMP design vásárral történő együttműködés során kitűnő lehetőségem nyílhat a gyakorlatban is ténylegesen belelátni, megismerni a magyar tervezők világát, piacra lépésük menetét, értékesítési alapjaikat és szempontjaikat.

 

A WAMP Működése

A WAMP-ot Matheidesz Réka közgazdász és Mosshammer Kinga iparművész alapították, ők azonban már kivonultak a cégből, és a jelenlegi 4 fős csapat 2012-13 óta irányítja, vezeti a WAMP működését. A Shadow Program keretében Vári Zsófiával, a WAMP ügyvezetőjével találkoztam, aki bemutatta nekem a csapatukat, a WAMP működését, és megismerhettem az irodájukat is, ahonnan ők négyen szervezik a vásárokat, teret engedve ezáltal a magyar dizájnerek színrelépésének.

A WAMP vasárnaponként, általában havonta, de a nyári hónapokban nagyságrendileg kéthetente, decemberben az adventi időszakban pedig minden vasárnap várja az érdeklődőket. A WAMP fő helyszíne a Millenáris, illetve az Erzsébet tér, amely tavasztól koraőszig ad otthont a vásárnak. Emellett azonban egyéb helyszínen is megjelennek, évek óta állandó vendégei a Sziget Fesztiválnak, megrendezésre került már a vásár a Három Hollóban is, és kifejezett kérésre a WAMP vidéki városban elsőként Sopronban is bemutatkozott. A WAMP életében hatalmas mérföldkőnek tekinthető a 2014-es év, ekkor került ugyanis elsőként megrendezésre Bécsben a vásár, ahol jelenleg már 100 felett van a kiállítók száma, ugyanis nemcsak magyar és osztrák tervezők érkeznek ide, hanem az egész visegrádi régió, sőt más országok dizájnerei is állandó szereplők.

A WAMP tervezőinek száma jelenleg már 300 felett van, ők mind megtalálhatóak a WAMP honlapján. A WAMP-ra jelentkező tervezők egy előzetes szűrésen esnek át, amelyet Zsófiék végeznek. Itt elsődlegesen azt vizsgálják, hogy minőségében megfelelőek-e a jelentkező tervezők a WAMP színvonalának, illetve szempont az is, hogy az adott tervező által készített termék mennyire illik bele a WAMP profiljába, mennyi hasonló terméket készítő tervezőjük van már, mennyire egyedi az új tervező terméke. Ugyan üzleti szempontból egyfelől érdekük lenne, hogy minél több tervezőjük legyen, azonban – véleményem szerint értékelendően – a hosszú távú célokat szem előtt tartva, előbbre helyezik azt, hogy a WAMP által képviselt színvonalat fenn tudják tartani. Számomra egészen meglepő adat az, hogy hetente 3-4 jelentkezés érkezik be, melyek közül ugyan Zsófi elmondása szerint sokat kiszűrnek a fent írt mérce alapján, de azt gondolom ennek ismeretében is döbbenetes, hogy ilyen sok tervező, dizájner működik hazánkban.

A WAMP honlapját is a négy fős csapat kezeli, itt kerülnek meghirdetésre a vásárok időpontjai is, és ezen belül egy külön felület került kialakításra a tervezők részére. E felületen keresztül – bejelentkezést követően – tudnak a kiállítók az adott vásár időpontjára helyet foglalni, kiválasztva a foglalt hely méretét, ill. pontos helyszínét.

A WAMP aktív marketingtevékenységet folytat, a saját honlap (http://wamp.hu/hu) mellett természetesen jelen vannak a közösségi média felületein, facebookon és instagramon is.

Minden egyes vásárnak külön plakátja van, melyet az általuk adott útmutatás alapján ügynökség készít el a részükre. A tavaszi, nyári WAMP pl. ugyanazzal a grafikával fut, azonban minden egyes vásárnak külön színe van. E szórólapokkal sok helyen lehet találkozni a városban, sokszor látom például különböző bárokban, ami kitűnő lehetőség elérni mind a magyar mind a külföldi fiatalokat.

 

 

Nehézségek

A WAMP a négy állandó munkatárs mellett – főként a vásárok technikai lebonyolítására – számos alvállalkozót foglalkoztat, emellett a helyszínbérlés, eszközök beszerzésének költsége mellett még marketingre is költeni kell, ami jelentős büdzsét igényel. A bérleti díj az ő irányukba adott, azonban figyelemmel kell lenniük arra, hogy a tervezőktől, kiállítóktól elkérhető helypénznek van egy felső korlátja, hiszen a kiállítóikat így is jelentős költségek terhelik működésük során.

 

A magyar piac és a vásárlók

Zsófi is megerősítette azt – amit már Galamb Eszter is említett brand-menedzsment óránkon – hogy a magyar fogyasztók nagyon árérzékenyek, és az sajnos fix tényező, hogy mekkora a hazai fizetőképes kereslet a dizájntermékek iránt. A WAMP-on kiállító tervezők által kínált termékek árának felső határa általában 40-70.000,- Ft körül mozog, de gyönyörű termékeket lehet már találni akár 5.000,- vagy 10.000,- Ft-ért is. Zsófi említette, hogy a WAMP-on kiállító tervezők közül soknak már kialakult egy fix vevőköre, ami azt gondolom nagyon jó dolog. Én is azt látom, és ebben egyet értettünk Zsófival, hogy a magyarok egyre inkább kezdenek érdeklődni a dizájntermékek iránt, és egyre nyitottabbak a minőségi, hazai termékekre, hiszen már akár 1-2 egyedi darab is csodákra képes akár a megjelenésben, akár az otthonunk berendezésében. Személy szerint azonban azt gondolom, hogy ugyan elindult egy efféle változás az elmúlt néhány évben, de még mindig nagyon sok személyhez, ide értve a fiatalokat is, nem jutnak el ezek a termékek, mert egyszerűen nem találkoznak ezzel a körrel. Ezen a téren még mindig nagy feladat áll a hazai tervezők és természetesen a menedzsereik előtt.

 

Tapasztalatok

A WAMP-pal, Vári Zsófival való találkozásom során ténylegesen lehetőségem nyílt arra, hogy belelássak egy kicsit abba, hogyan is működnek a piacon a magyar tervezők. Ez a találkozás rávilágított arra, hogy a tervezők számottevő többségének a vállalkozása sikeres működtetéséhez jól jönne a segítség, divatmenedzserekre tehát igenis szükség van. Nehéz ugyanis azt megérteni és megértetni, hogy nem elég, hogy van egy jó ötleted, egy jó terméked, azt el is kell tudnod adni, mégpedig annyit, hogy az abból befolyó bevételből a költségek és kiadások rendezésén felül is maradjon, azaz, hogy nyereségesen tudjon működni az üzlet. A WAMP-on kiállító tervezők közül sokan egyéb munka mellett foglalkoznak a művészettel, mert a jelentős kiadásokat (anyagköltség, műhely bérlet stb.) még sokan nem tudják kitermelni. Természetesen vannak, akiknek már a művészet az élet, és főállásban a tervezéssel, a termékeikkel foglalkoznak.

Sok tervező esetében – a művészeti véna folytán – probléma az előrelátás, és az alapos üzleti tervezés, elemzés, ezért is tudna nekik sokat segíteni egy menedzser. Zsófi is említette, hogy sok tervezőtől hallják például, hogy külföldre szeretnének nyitni, azonban nem gondolnak bele abba, hogy a termék külföldi piacra történő sikeres bevezetése milyen előkészítést, helyismeretet – mind fogyasztói ízlést, vásárlóerőt, konkurenciát ideértve – igényel. A Shadow Program során szerzett tapasztalataim megerősítettek abban, hogy milyen nagy szükség van menedzserekre a tervezőknek a sikeres működéshez, ezen túl több tervezővel folytatott beszélgetés alapján abban is megerősítést nyertem, hogy a jogi támogatást is feltétlenül igénylik, mert sokakhoz csak hallomásból jutnak el olyan lényeges jogszabályi követelmények, melyek megszegése súlyos következményeket vonhat maga után. A szükség tehát egyértelmű, a nehézséget azt gondolom az jelenti, hogy sok tervező nem tudja azt kellőképpen felmérni, hogy egy kis befektetéssel milyen fejlődésnek indulhatna a vállalkozása, és a jövőbeli hosszú távú célokat kell szem elé helyezni. Ebben (is) lesz nekünk, divatmenedzsereknek nagy feladata.

Dr. Fejes Katalin, Divatmenedzser hallgató


 

Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

Share
Share
Share