MTÜ Divatipari Marketing Igazgatósága Shadow Program beszámoló

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és luxusmárka-menedzsment másoddiplomás képzése során a Shadow Program keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlen tapasztalatot szerezhessünk arról, hogyan is működik a divatszakma.

Április végén két hétköznapot töltöttem el a Magyar Turisztikai Ügynökség irodájában, az Allee Corner épületében. Vasárnap délután pedig ellátogattam a Várkert Bazárba, ahol megrendezésre került az idei Budapest Central European Fashion Week (BCEFW). A 18 órai Je Suis Belle divatbemutatón vettünk részt és körbejártuk a rendezvény helyszínét.

Április 24-én (kedden) reggel fél 9-re érkeztünk Dorinával az MTÜ irodájába. Kezdésként Zsófia mesélt nekünk a Divatipari Marketing Igazgatóság részlegeiről, tevékenységüknek céljairól.

Megtudtuk, hogy csak átmenetileg tartozik az MTÜ alá a működésük, terveik szerint hamarosan szeretnének külön válni és önálló ügynökségként tevékenykedni. Erre elkészült már a teljes stratégiai terv.

A koncepcióban szerepel nemzetközi szakmai gyakorlatok szervezése, nemzetközi export elősegítése, hazai és nemzetközi események szervezése itthon és külföldön egyaránt. Ezáltal szeretnének szélesebb látókört biztosítani a hazai tervezőknek, valamint a külföldi programokon keresztül szándékoznak ismertséget szerezni tervezőinknek.

Belecsöppentünk a BCEFW szervezésének utolsó szakaszába. Folyamatban volt még a szakmai meghívottak repülőjegyének, szállásának és transzfereinek lefoglalása és pontosítása. A sajtó regisztrációk áttekintése, szelektálása és visszaigazolása. A bemutatókon résztvevő márkák saját vendéglistájának bekérése és összesítése (az általuk egyénileg meghívott VIP vendégek listája a divatbemutatójukon). Felhívták azokat a személyeket, akik meghívást kaptak az esemény első napját záró VIP vacsorára, de nem jeleztek vissza. Az ültetési rend és a létszám véglegesítése miatt szükséges ez a fontos információ. Ezt követően elkezdődött a VIP vacsora ültetési rendjének összeállítása, figyelembe véve több szempontot is pl.: ki kit nem kedvel, minden asztalnál egyformán üljenek nemzetközi és hazai blogger, újságíró, tervező, fotós, stb. Kiemelt helyet kaptak a magasabb beosztású résztvevők (pl.: szponzor cég vezetője, neves külföldi újságíró, nagykövet).

 

Április 26-án (csütörtökön) negyed 10-re vártak engem az irodában. Aznap Zsófia nagyon elfoglalt volt, korán reggel a Mokkában adott interjút, majd további riportokra és a rendezvény megnyitójára készült beszédével.

Aznap Olasz Évával töltöttem a napot, ő a dizájn részleg vezetője. Mesélt az eddigi szakmai tapasztalatairól, továbbá tőle is megtudtam mik a tervek az elkövetkező fél-egy évben. Szeptemberre kettő kiállításon is részt vesznek majd magyar dizájnerek. Az első a londoni Biennale, ahol minden kiállító a saját egyedi installációját mutatja be, ez az esemény a művészetről szól. A második kiállítás a milánói HOMI, itt már sokkal inkább az üzletről van szó, a cél: megrendelések szerzése. Az említett expokon kívül tervben van egy tematikus tábor szervezése, mentor programok lebonyolítása, vendégelőadók meghívása, prototípus gyártása.

A tervezett programok egy részéhez pályázat kiírás szükséges, így délután egy pályázatíró érkezett Évához. Vele átbeszélték az egyes projekteket, elképzeléseket és a részvétel feltételeit. Majd egy következő időpontot egyeztettek, hogy folytathassák a közös munkát.

Április 29-én, vasárnap ellátogattunk a Budapest Central European Fashion Week-re a Várkert Bazárba, ahol a 18 órakor kezdődő Je Suis Belle divatbemutatóra voltunk kíváncsiak. A helyszín nagy hatást keltet, mivel a falak arany anyaggal voltak bevonva. A résztvevők között több celeb/ismert ember is jelen volt, mint Győrfi Pál és fia (Dani), Lakatos Márk, Puskás Péter. A rendezvény kiállítói között szerepelt több magyar tervező munkái is szerepeltek, mint a Clique Design Studio három tervezőjének alkotásai (Mandragora/ cipő, Alma Abonyi/ táska, DELACIER/ ékszer), a Pécsi kesztyű és a VECSEI kalap.

A divatbemutató 20 perc késéssel kezdődött, így türelmetlenül várakoztunk már az ajtók előtt. A terem szélén körben helyezkedett el a kifutó és középre, egymás mögé ovális formában sorakoztak az alacsony kis ülések. A nézők szempontjából nem volt a legpraktikusabb a kialakítás, de valószínűleg ez a legfrissebb trend. Az emelkedő első sorából is csak melltől felfelé láttuk a modellek, így sajnos nem sikerült a teljes outfiteket megtekintenünk. A zene nagyon kellemes volt, valamint a kreációkat is szépen kidolgozták. A divatbemutató tekintetében, szerintem sokkal jobb megoldás, ha a modellek egy magasított kifutón vonulnak. Így mindenki számára szélesebb látókört biztosítanak (pl.: Marie Claire Fashion Days).

 

Alapvetően a Shadow program egy nagyon hasznos és szuper dolog.

Köszönöm a lehetőséget.

Pintér Ildikó, Divatmenedzser hallgató

 


Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

 

Share
Share
Share