Interjú – Kárpáti Zsuzsanna

Kárpáti Zsuzsanna

Ügyvezető, PALOMA fashion & art

 

Divatmenedzsment.com: Éveken át különféle cégeknél kommunikációs igazgatóként dolgozott, mire megalapította saját projektjét, a Palomát. Meséljen erről az útról!

Interjú - Kárpáti ZsuzsannaKárpáti Zsuzsanna: Öt évig voltam a PEP! popkulturális magazin főszerkesztője, amit pár barátommal közösen alapítottunk. Igazi szerelem-munka volt, zero fizetéssel; mivel saját pénzünkből tartottuk fenn a lapot, örültünk, ha minden költséget időben ki tudtunk fizetni. Kapcsolatépítésre és gyakorlati tapasztalatra viszont tökéletes volt ez az időszak, hiszen ekkor ismerkedtem meg a hazai kreatív szcéna legfontosabb résztvevőivel. 2008 végén kaptam egy visszautasíthatatlan állás-ajánlatot a KREA Kortárs Művészeti Iskolától, ahol kommunikációs igazgatóként az intézmény sajtókapcsolatait kellett ápolnom és a legügyesebb hallgatókat megismertetni a nagyközönséggel. Emellett rengeteg külsős és belső programot szerveztem, divatbemutatót, kiállításokat, gólyabált, szinte havonta voltak rendezvényeink. Rendkívül élvezem a tehetséges fiatalok támogatását, lehetőséghez juttatását, tulajdonképpen ez az út folytatódik a Paloma esetében is, amit saját vállalkozásként tavaly májusban alapítottam. Jelenleg kb. negyven designernek és kézművesnek biztosítok bemutatkozási lehetőséget egy több helyiségből álló közös kreatív térben a belváros egyik csodás belső udvarának félemeleti szintjén.

Beváltotta a Paloma a kitűzött célokat?
Sőt! Az induláskor nem volt tökéletes kristálytiszta, hogy mik a lehetőségeim és hogy milyen gyorsan találom meg a megfelelő partnereket. Talán nem teljesen tudatosan, de hagytam, hogy alakuljanak a dolgok és folyamatában igazítottam a Palomát a változó körülményekhez. Ez a fajta rugalmasság volt a legjobb döntésem.

Mik a jövőbeli tervek?
Rengeteg ötlet van, amit még nem tudtam kivitelezni, olyan izgalmas irányok, amire nem szántam még elég időt, energiát, ezeket szeretném végigvenni. Azonkívül pár hónapja tovább bővült a Paloma egy kereskedelmi egységgel, ami jelenleg designer outletként működik a földszinten. Talán ezzel van a legtöbb és legsürgősebb munka, mert egészen másféle energiákat kíván tőlem, mint a félemeleti bemutatótermek és a kiállítótér.

Hogy látja, kik és milyen stratégiával tudnak leginkább üzleti sikert elérni a hazai designerek közül?
Szerintem a tehetség mellett a kitartás és a rugalmasság a legfontosabb. A „designerség” egy alkalmazott műfaj, oda kell figyelni a visszajelzésekre. Ha üzletileg is sikeres szeretne lenni valaki, akkor inkább számoljon, mintsem álmodozzon.

Mire lenne leginkább szükségük azoknak a tervezőnek, akik nehézségekkel küzdenek?
Hogy konkrétan mire van szükség az helyzetfüggő, de kitartás mindenképp kell, mert a nehézségek általában nem egykönnyen oldódnak meg. Egyedül nem mindig megy, ne féljen segítséget, tanácsot kérni!

Ha érdekel a divat és design üzleti oldala, jelentkezz online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésre, vagy látogasd meg a BKF oldalát!

További információ a PALOMA fashion & art programjairól a PALOMA Facebook oldalán.

Share
Share
Share