Fink Evelinnel, az EVELINFINK márka tervezőjével beszélgettünk a divatról, az élethosszig tartó tanulásról, és a fenntarthatóságról.

Balázsi Anna interjúja

10 éves az EVELINFINK márkád. Honnan jön ez a mérhetetlen inspiráció, amitől a márkád mindig meg tud újulni?

Fink Evelin

Bármiből inspirálódhatok, ez mindig egy intuitív folyamat, de az építészetből és a saját életutamból gyakran merítek ihletet. A márka célja, hogy segítsen a nőknek megtalálni és kifejezni önmagukat az öltözködésen keresztül, így a kollekciók mondanivalója mély és összetett. Fontos, hogy szezonról szezonra mindig egy erős üzenetet tudjak közvetíteni, ami reflektál a márka céljára, így segítve a nőket (még) magabiztosabbá és önazonosabbá válni, lehetővé téve számukra, hogy egy külső, tárgyi dolog segítségével belülről is ragyogjanak.

Honnan indul a tervezés miután megszületett benned az elképzelés?

A téma megtalálása és pontos körülhatárolása után jöhet a formavilág, grafika tervezése, színek meghatározása és az anyaghasználat. Itt minden egyes döntésemnél vissza kell térnem az indulási ponthoz, és feltennem magamnak a kérdést, hogy az elképzelt sziluettek és anyagpárosítások kellően reprezentálják-e az átadni kívánt üzenetet, esetleg akad-e más út, ami még tökéletesebben visszaadja a víziómat.

Ruháidban gyakran megjelenik a bőr, selyem, gyapjú. Mi alapján társítod az anyagokat?

Kizárólag magas minőségű, természetes vagy újrahasznosított természetes anyagokkal dolgozom, amiknek egyben funkcionálisan is meg kell, hogy feleljenek. A különböző tulajdonságú és struktúrájú anyagok párosításánál a kísérletező kedvem hajt előre, valamint kihívásként is tekintek erre a folyamatra. Nagyon érdekesnek találom a különböző típusú anyagok, felületek összjátékát. Az anyagpárosításokkal mindig az adott kollekció üzenetét szeretném átadni, így ezt is szem előtt kell tartanom a választásnál. Kihívást pedig azért jelent, mert az eltérő anyagokat technológiailag összehozni nem mindig egyértelmű, kézenfekvő feladat. Mindig újabb technológiai megoldásokat kell kitalálnunk. Első ránézésre sokszor azt lehetne gondolni, hogy nem megoldható, így ez a mozzanat kísérletezés is egyben, hiszen a képzeletünkben a határ a csillagos ég, de arra kell törekednünk, hogy a valósában funkcionális duót alkossanak.

Volt, hogy alternatív anyagokkal dolgoztál, mint az ananászbőr. Mesélnél erről?

Igen, ami az anyaghasználatot illeti, a fenntarthatóság és a környezet tisztelete fontos szempont, így kizárólag természetes eredetű anyagokkal találkozhatunk munkáimban. Ha bőr használatára kerül a sor, akkor előszeretettel használok juh nappát, mint élelmiszeripari mellékterméket, de mindenképp szerettem volna egy vegán alternatívát is azok számára, akik valamilyen oknál fogva ódzkodnak a valódi bőrtől. Hosszas kutakodás után rátaláltam a Piñatexre, ami a gyönyörű textúrájával már első látásra magával ragadott. Ez egy innovatív, könnyű, de mégis strapabíró anyag, amit a spanyol származású dr. Carmen Hijosa 20 év kutatómunka után tökéletesített. Ezáltal létrejött egy nem csak különleges, de fenntartható anyag, ami az ananászlevél rostjaiból készül, a gyümölcs betakarításának a melléktermékéből.

Mi volt a legfontosabb tapasztalatod az állati bőrhöz képest? Egyáltalán össze lehet hasonlítani ezeket az anyagokat?

Nemrég el kellett látogatnom egy bőrkereskedésbe, ahol még a komoly tapasztalattal rendelkező szakembereket is megtévesztette az „ananászbőr” kulcstartóm. Az anyag textúriája nagyon hasonló a marhabőrhöz, ezért is olyan könnyen összetéveszthető a kettő. Dr. Carmen Hijosa a piñatexet az állati bőr alternatívájaként fejlesztette ki, ezért hasonlóan kell vele dolgozni, mint a valódi társával, de azért közel sem ugyanolyanok. Éppen ezért, a piñatex használata még nálam is kísérleti fázisban van, hiszen fontos, hogy megtaláljam a megfelelő formákat, sziluetteket, hogy valóban egy ruházati bőralternatívaként tudjam alkalmazni az anyagot. Összességében tehát nem lehet vele ugyanúgy dolgozni, mint a finom, textilszerű, vékony juh nappa bőrrel.

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy sikeresen megtaláltam azokat a sziluetteket, amikkel a piñatex jól működik. Óriási öröm volt számomra, amikor dr. Carmen Hijosa üzent nekem személyesen, hogy gratuláljon a munkámhoz.

„I would like to personally thank you for your wonderful work using Piñatex.  
As a designer, I am always looking for good design, and I appreciate empathetic and advantageous ways of using Piñatex and quality. Your work reflects all these!
Congratulations and I look forward, one day, to meeting you and seeing the work firsthand!”
– dr. Carmen Hijosa

A divattervezés mellett lehetőséged volt számos területen kipróbálni magad (jelmeztervezés, ékszertervezés, matematika tanítás). Melyik állt legközelebb hozzád?

Valóban, a ruhákkal való foglalkozást hobbiként kezdtem, ezért közben és előtte számos egyéb területen lehetőségem nyílt kipróbálnom magam. A megszerzett tudás soha nem vész el, azzal is magunkat gyarapítjuk, de annak ellenére, hogy az előző szakmáim elsőre távoli területeknek tűnnek, nagyon sok a közös. A tervezéshez, szabászathoz logikus gondolkodás, térlátás és egy erős reál véna is kell, amit az előző szakmáim szépen megerősítettek bennem. Az életemnek ez a korábbi része a kollekcióimban is megjelenik, hiszen a szabásvonalaimat is precíz, mérnöki pontossággal hozom létre. Gyakran inspirálódom például az építészetből, geometrikus formákból, ez pedig mind a műszaki vonalból adódik.

Korábban a Madách Színház is felkért egy produkcióhoz jelmeztervezésre, ami nagyon érdekes volt, és egyben kihívás, mert a színpadon viselt öltözetnek más funkcióknak kell megfelelnie, mint a való életben hordott ruháknak. Az ékszereket, különböző kiegészítőket pedig a mai napig előszeretettel tervezem az aktuális kollekciómhoz.

Ugyan minden korábbi szakmám szerettem, még mindig 24 órából áll egy nap, ezért választanom kellett, ami egyáltalán nem volt nehéz, mert határozottan a ruhatervezés áll hozzám a legközelebb, ez az igazi szenvedélyem.

Tervezés mellett most is tanulsz a METU Fenntartható divatmárka menedzsment szakon. Hogy tudod beépíteni a munkádba a megszerzett tudást?

Az életutam során rengeteg tudásra tettem szert, de a tanulás egy életen át tartó folyamat. Nagyon jól döntöttem, hogy a METU-n folytattam a tanulmányaim, hiszen itt friss, releváns tudást szerezhetek. A tapasztalataimból adódóan sok dologgal már tisztában vagyok, de mindig hasznos újrahallani a már tanultakat, mert a részletek azért időközben hajlamosak elveszni. Amit kiemelnék, az a divatipari aktualitások: a METU különösen naprakész az elmúlt évtized szakmai változásaival kapcsolatban, és persze nagyon fontos, hogy friss, aktuális információkat kapjak. A fenntartható divatmárka menedzsment szakot pedig azért választottam, mert a márka számára a kezdetektől fogva kiemelten fontos a fenntarthatóság, és ebben szeretném elmélyíteni a tudásom, hogy aztán mindezzel erősíthessem az EVELINFINK márkát.

Egy kollekció megszületéséhez egy egész team-re van szükség. Melyik az a munkafázis, amit ki mersz adni már a kezedből?

2015 óta saját műhellyel és egy szuper csapattal rendelkezem. A szabást és a varrást teljes mértékben átadtam nekik, de a szó szoros értelmében semmi nincs kiadva a kezemből, mert a munkafolyamatok minden egyes lépésénél jelen vagyok, és figyelmesen ellenőrzöm azokat. Ez azért is elengedhetetlen, mert egyes fázisoknál, amikor már tényleg csak miliméterekről van szó, én fogok tudni választ adni a következő lépésre, hiszen fontos, hogy az általam tervezett darabok pontosan úgy valósuljanak meg, ahogy azt elképzeltem.

Mi a víziód a következő 5 – 10 évre?

Két dolog vár megvalósításra, amiket már régóta tervezgetek. Az egyik a márka ready-to-wear vonalának elindítása, valamint bevezetése hazai piacon. Ezt el is kezdtem ebben az évben. Sok munka és tanulás vár még rám ezen a területen. Habár minden évben elkészítettem az aktuálisan kollekciót, eddig a márka fő vonala az egyedi, személyre tervezett, méretre készített darabok megalkotása volt. A korábbi években a kollekciók darabjai nem lettek konfekcionálva, csak megrendelésre, valamint méretre készültek el. A másik nagy tervem pedig a nemzetközi piacon való megjelenés és helytállás. Első körben majd a kelet-európai régió felé tervezünk terjeszkedni, aztán jöhetnek a távolabbi országok is.

Az újabb mérföldkövek elérése mellett apróbb céljaim is akadnak bőven, amik szintén hozzájárulnak a nagyobb dolgok eléréséhez, ilyen például a tanulás. A tanultakat folyamatosan felhasználom és beépítem a márkába, lépésről lépésre haladva a mérföldkövek felé.

Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás Fenntartható divatmárka menedzsment képzésünkön tanulni jelentkezz most!

Share
Share
Share