Divatmenedzsment Műhely a Jutánál

2016. február – Családi vállalkozás 3D módra

Nézőpont kérdése, mire fókuszálunk a családi vállalkozásokkal kapcsolatosan, s ennek fényében nekivágunk-e a hatalmas lehetőségeket – is – kínáló útnak, vagy pedig az árnyas oldalt megpillantván inkább meghátrálunk. Hogy hogyan is néz ki ez a valóságban, mi minden sorakozik a vonzó oldalon és melyek a keményebb kihívások, már nem titok számunkra többé, hiszen a szak szerencsés hallgatóiként hiteles példán keresztül ismerhettük meg nemrég ezt a kiugrási lehetőséget. A februári Divatmenedzsment Műhely foglalkozás során a Juta Óra Ékszer Kft. tevékenységébe pillanthattunk be ugyanis, hogy még közelebb kerülhessünk a saját utunkhoz és még több ismerettel vághassunk neki.

Természetesen személyiségtípustól is függ, ki választja a multik világát és ki a saját vállalkozás irányát, kinek mi jelent biztonságot, ki miben tudja megvalósítani önmagát. Ám most már azt is tudjuk, rossz döntés bizony nem létezik, hiszen abból is tanulhatunk, csak le kell vonni a megfelelő következtéseket és megfogalmazni, legközelebb mit csinálunk másképp.

A hangsúly sokkal inkább magán a döntésen van, amelyből aztán szépen kibonthatunk mindent. Persze ennek kulcsszerepét eddig nem láttuk tisztán, de Simon Zsuzsa, a Juta családi vállalkozás ügyvezetője rávilágított a fontos és kevésbé fontos momentumokra. „Szerelemmel csinálom a munkámat, de minden nap egy küzdelem” – mondta Zsuzsa, aki a döntés fontosságán és elsődlegességén túl azt a bizonyos 3D szabályt is érzékeltette. Hiszen nem mindegy, mit teszünk (do), mit inaktiválunk (delete), és milyen feladatokat adunk át másnak (delegate).

Do. (Az álmokért tenni kell.) Az 1990-ben alakult cég nevéhez köthető például a Pandora márka is, amelynek 2009-es bevezetése szintén nem a véletlen műve. Hatalmas lelkesedés, kitartás és tenni akarás eredményeként ismertethették meg ugyanis a magyar közönséggel a Pandora kiegészítőket, amit mondanunk sem kell, megannyi döntés kísért és előzött meg. A legfontosabb célokra, a nagy jövőbeli képre épülhet aztán a stratégia kialakítása (rövid és hosszú távon egyaránt), a szervezet felépítése, majd a statisztikák követése, elemzése, kiértékelése, és a fejlesztések.

De először is: Mit szeretnénk elérni? Milyen vállalkozást indítanánk? Hol nyissunk üzletet? Hányat? Mennyi alkalmazottal? Hogyan motiváljuk őket? És hogyan tájékoztassunk hatékonyan? Hogyan tervezzünk pénzügyileg? Később pedig: milyen új márkát vezessünk be? Ki foglalkozzon a kampányokkal? És ki az árukészlettel? Melyik boltnak mi az erőssége, gyengesége? Mit igényelnek a vevők? Mikor kell nemet mondani? És mikor, hogyan kell megújulni? Hogyan vesznek komolyan a partnerek?

Sok ponton kell tehát dönteni, mégis jó hír, hogy egyáltalán dönthetünk, mivel a multik erre kevésbé nyitottak. Az önmegvalósításnak persze ára van, felelősség – magunkért és más családokért –, valamint átdolgozott hétvégék állnak a háttérben, ám ez egyben szabadságot is nyújt és megtanít a felelősségteljesebb gondolkodásmódra. (Márpedig legbelül sokan épp erre vágyunk. Csak félünk. De mi lenne, ha inkább úgy tekintenénk a kihívásokra, mint új szuperkészségekre, melyek által többek lehetünk? Álmok, nem menekültök!)

Delete. Közben persze észleli az – éleslátású – ember, mire megy el sok felesleges idő, mely típusú feladatokat hogyan lehet gyorsabban elvégezni, hol lehet időt nyerni. Akár a kiiktatásával, akár egy új, jobb módszer választásával. Ám a döntés a mi kezünkben van, nem mástól függünk. (Lehet, hogy tényleg nem elérhetetlenek az álmok? 🙂 Lehet, hogy az álmok helyett inkább téveszméket kellene törölnünk?)

Delegate. Elengedhetetlen. Így elegendő energia marad a lényeges feladatokra, a fejlesztésre, a gondolatokra, no, meg a családra. Ehhez természetesen jó (segítség)választás szükségeltetik.

Mert a családi vállalkozás hátterében ott a család, a magánélet is. És maga az ember. Mert egy főnök nem attól főnök, hogy csak diktál. Sőt. Elnézést is tud kérni. Megesik, hogy ő is elfelejt valamit. Meghallgatja mások véleményét és megvizsgálja mások kérdéseit, mivel minden mögött rejlik igazság. Nézőpont kérdése, mire fókuszálunk. És ez nem álom, ez már a valóság. Élőben hallhattuk a Divatmenedzsment Műhelynek hála! 🙂

Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és már a tanév kezdete előtt részt venni a havi Divatmenedzsment Műhelyeken, jelentkezz most!

Azok, akik legkésőbb május 31-ig befizetik a tandíj felét 20 000 Ft kedvezményt kapnak a képzés árából és meghívót kapnak a következő Divatmenedzsment Műhelyre!

A részletekért katt ide: http://www.metropolitan.hu/tovabb/szakiranyu-tovabbkepzesek/divat-es-luxusmarkamenedzsment

Share
Share
Share