„Olyan munkára vágytam, ami szellemileg kihívást jelent, és mellette továbbra is nyugodtan élhetek a családomnak” | Babafalva.hu

„Olyan munkára vágytam, ami szellemileg kihívást jelent, és mellette továbbra is nyugodtan élhetek a családomnak”

Közzétéve: 03 szeptember 2015

Gyermekvállalás után sok fiatal anya gondolkodik el azon, hogyan folytassa karrierjét, hogyan egyeztesse össze a családi életet a munkával. Csüllög Mónika egy egészen egyedülálló megoldást talált erre: idén ősszel Divat-és luxusmárka-menedzser másoddiplomás képzést indított a Budapesti Metropolitan Főiskola Művészeti Karán.


hirdetés

Móni tanulmányai tekintetében kanyargós utat járt be, sokat tanult és szerteágazó tudásra tett szert. Először édesapám tanácsára magyar-matematika szakos tanárnak tanultam. A tanév folyamán a saját szakom mellett behallgattam közgazdaságtudományi kurzusokba, és egyre inkább érdekelni tetszett az üzleti világ, ezért a diploma megszerzése után a gazdaságtudományok felé indultam. A Műegyetem és a lyoni Jean Moulin Egyetem francia-magyar MBA képzésén végeztem” – mesélte Móni, aki egy magyar-francia kormányközi program keretében nyert párizsi ösztöndíjat. A francia nyelv tanulását már a gimnáziumban elkezdte, később nyaranta Franciaországban vállalt munkát.

Egyetemistaként nagyon jól érezte magát Párizs-ban. Gyönyörű, rendkívül tanulságos és meghatározó élmény volt ez az időszak. Tanulságos, mert az ország négy elit egyeteme által szervezett programban vettem részt, de még inkább azért, mert az én közép-európai mentalitásom hosszú heteken, hónapokon keresztül emésztette azt a szabad szellemű, hihetetlenül kreatív, önállóan gondolkodó nyugati világot, amit a franciák megspékelnek az utánozhatatlan stílusukkal. Meghatározó is volt, mert persze szerelmes lettem”– emlékezett vissza Móni, aki akkoriban ráadásul a világ egyik legnagyobb táncmesteréhez, Raza Hammadihoz járt modern táncórákra. Többek között ennek hatására a táncművészet terén kezdett el dolgozni menedzserként, később pedig táncműhelyt alapított,ahol fiatal anyukáknak és gyermekeiknek modern táncórákat tartottak. A gyerekeket egy barátnőm sok játékkal tarkítva perdítette táncra, én meg az anyukákkal foglalkoztam. Igazi terápia volt ez nekik és nekem is. Míg az édesanyák óráin a feszültségoldással, tartásjavítással, nyújtással foglalkoztunk, addig a gyerekek kitombolták magukat a mellettünk lévő teremben. A legnagyobb boldogság az volt, amikor óra után kinyitottuk az ajtókat és odaszaladtak a gyerekek anyukájuk karjába.”

moni_0681 (2)

A divattal Móni az egyetemi évei alatt került először kapcsolatba, amikor a versenyszférában marketing területen kezdett dolgozni. Később belecsöppentem a média világába, főleg francia életmód magazinoknál (ELLE, Marie Claire, Nők Lapja Évszakok, Intérieur) dolgoztam lapmenedzserként, és elkezdtem tanítani divatmarketinget, termékfejlesztést egy francia művészeti iskolában, ahol nemsokára oktatási igazgató lettem.”

Ebben az időben más fontos esemény is történt Móni életében: több éves boldog együttélés után kedvese megkérte a kezét. Kuncogva mondtam igent. Sosem álmodoztam az esküvőmről, de abban biztos voltam, hogy lesz családom. Tudtam, hogy olyan férfit fogok választani, aki a társam lesz testi, lelki és szellemi értelemben is” – mesélte Móni, hozzátéve, hogy a szülei és a nagyszülei gyakran hangsúlyozták, hogy az életben meghatározó a jól működő családi háttér, mert biztos alapokra jobban lehet hivatást, karriert építeni, és az egészséget is könnyebb megőrizni, ha szeretetben élünk. Ma gyakran ennek az ellentétét halljuk, mintha a család és a gyerekek akadályoznák az élet többi területén való boldogulásunkat” – vetette fel az Móni, aki fontosnak tartja a csapatmunkát a családban is: Bármilyen jó szervező az édesanya, ha a család többi tagja nem veszi ki részét a családdal, otthonnal kapcsolatos teendőkből, akkor egy időn után kiég. A nászutunkon egy idős férfi azt mondta a férjemnek: «Tudod, fiam, egy dolgot jegyezz meg: happy wife=happy life». Ez azóta is szállóige köztünk.”

A várandósság számomra nagyon boldog időszak volt, egészen a végéig táncoltam és jógáztam. Nyolc hónapos terhesen levizsgáztattam az utolsó évfolyamot, és nyár végére megszületett a kisfiunk, Doma. A gyermekágy alatt anyukám jött minden nap friss, meleg étellel, virággal és szerető támogatással”– folytatta Móni, aki nagyon élvezte a kisfiával otthon töltött időt is. Domával kezdetektől fogva jöttünk-mentünk mindenfelé. Volt, hogy hordozóba tettem, és elmentünk valamilyen gyerekprogramra, máskor babakocsival sétáltunk hosszasan a Dunaparton.” Amikor Doma másfél éves lett, Móni hosszas keresgélés után talált egy olyan családi napközit, ahová nyugodt lélekkel beadta kisfiát. A Lekvárhegy családi napközi nagyon barátságos hely, olyan, mint két ölelő kar. Szuper a piciknek, az ott dolgozók pedig értik a dolguk, és támogatóak a szülők felé is. Doma heti néhány délelőttöt töltött a csanában, ami alatt elkezdtem otthonról dolgozni” – mondta az anyuka.

csmi

Móni sokat gondolkodott azon, hogy mivel fog családanyaként foglalkozni, hosszú listákat írt különféle vállalkozás ötletekről. Kikristályosodott bennem, hogy művészettel, divattal és oktatással szeretnék foglalkozni. Olyan munkára vágytam, ami szellemileg kihívást jelent, és mellette továbbra is nyugodtan élhetek a családomnak. Nagyon fontosnak tartottam, hogy ne legyek holtfáradt, mire Domáért megyek a bölcsibe. Hogy ne egy ideges, kifacsart anyukát kapjon, hanem olyat, aki tényleg rá figyel, és a kedvében jár. Ez persze nem könnyű munka mellett, sokszor anélkül sem” – fejtette ki Móni, hozzátéve, hogy szerencsére megteheti, hogy rendszeresen beiktasson aktív pihenéssel töltött időt az életébe, mivel a párja partner ebben. Ha hajnalban megyek jógaórára, ő viszi Domát bölcsibe, vagy ha este futok, munkából hazajövet a játszótéren átveszi a kisfiunkat, hogy még vacsorára hazaérhessek. S amikor éjszaka dolgozom, ő altatja vissza Domkát, ha felriad egy rossz álomból.”

A kisfiával otthon töltött idő alatt Móni figyelemmel kísérte a szakmai híreket, és tartotta a kapcsolatot a régi kollégáival. Így szerzett tudomást arról, hogy a Budapesti Metropolitan Főiskolának (korábbi Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola) milyen tervei vannak a divat és design képzések területén. A bölcsibe szoktatás idején kezdtünk el arról beszélgetni a főiskola Művészeti Karának vezetőivel, hogy hosszú távú koncepciójukba szervesen kapcsolódhat egy divatmenedzser képzés. Olyan lelkes voltam, hogy a rengeteg egyeztetés, tervezés a gazdasági vezetőkkel az éjszakai munkához is erőt adott. Nagyon sokat dolgoztam, és gyorsan fejlődtem az időbeosztást illetően. A legnagyobb motiváló erővel az bírt, hogy kész legyek a napi munkámmal, mire Domáért kell mennem, vagy épp felébred a délutáni szundiból. Alapvető cél volt számomra, hogy a Divat-és luxusmárka-menedzser másoddiplomás képzés vezetése összeegyeztethető legyen a családdal”– mondta Móni.

A képzésünket GYED-en, vagy GYES-en lévő édesanyáknak is jó szívvel ajánlom, mert az órák hétvégente vannak, így a picire úgy vigyázhat egy családtag, hogy közben nem kell kimaradnia a munkából. Az egyik legnehezebb dolog a kicsi mellett, az otthon töltött évek után a munkaerőpiacra való visszatérés. A miénkhez hasonló szakirányú továbbképzések olyan gyakorlatias, komplett tudást töltenek a hallgató fejébe, amivel nemcsak hogy könnyebben térhet vissza a munkába, hanem akár magasabb pozícióba is kerülhet”– fejtette ki Móni, és hozzátette: Szerintem a továbbképzés, a folyamatos megújulás segít abban, hogy nyitottak maradjunk a világ felé, ami egyrészt fiatalon tart, másrészt feltölt lelkileg, szellemileg. Számomra az is kulcsfontosságú, hogy a kisfiam büszke lehessen rám, hogy olyan dolgot csináljak, amikor nem vele vagyok, ami mások hasznára válhat.”

További információ a Divat- és luxusmárka-menedzser szakról itt található!

Wilcsek Médea


HirdetésSzólj hozzá!


  • Friss cikkek

  • hirdetés
    
    hirdetés