Zara Workshop #1

Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy a 2016-os divatmenedzser évfolyamból én nyertem meg a Zara divatmenedzsment-műhely versenyét, így részt vehetek egy négy alkalmas tréningen, ahol betekinthetek a fast fashion óriás működésébe.

Az első alkalom a „people”, az emberekről szólt. Büttel Anna Veronika, a Zara Training and Recruitment menedzsere fogadott a Brody Studios-ban, ahol éppen a bolti eladók tömeges felvétele zajlott. Anna elmondta, hogy a nap folyamán több egyórás intervallumban fogadják a jelölteket, akik a zömmel a Profession állásportálon megjelent hirdetésre jelentkeztek. Habár az üzletekben is keresnek eladókat, ma már annyira digitalizálódott a világ, hogy ott nagyon kevesen jelentkeznek.

A helyszínen megjelenteknek egy egyszerű nyomtatványt kellett kitölteniük. Itt megjelölhették, hogy melyik Inditex márkánál, melyik üzletekben dolgoznának a legszívesebben, és azt is, hogy milyen az időbeosztásuk. Ezekre a pozíciókra ugyanis többnyire egyetemista fiatalokat keresnek (az életkor egyben egy előszűrés is), akik részmunkaidőben szeretnének dolgozni, így az órarendjüket figyelembe kell venni.

 

A jelentkezési lap kitöltése után Anna ismertette velük az eladóként rájuk váró feladatokat, a bérezés-juttatási rendszert, és olyan más fontos kérdéseket, mint a tréning vagy a munkarend. Természetesen a jelentkezők is feltehették a kérdéseiket, és Anna pár mondatot váltott is mindegyikükkel. Ez a rövid beszélgetés is alkalmas volt arra, hogy kiszűrje, ki az, aki nem igazán alkalmas a feladatra. Az adatlapokat aztán felviszik egy központi rendszerbe, ahol a jelentkezőket összepárosítják a megfelelő pozíciókkal. Innen már az adott üzlet menedzsere veszi át a feladatot, ő interjúztatja le a jelölteket.

Mint megtudtam, a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben nagyon nehéz munkavállalókat találni, munkaerőhiány van, már a cégeknek kell igyekezniük, hogy elnyerjék a jövendőbeli alkalmazottak tetszését. Ez rengeteg munkával jár, de egyben egy izgalmas kihívás is. A magasabb pozíciókra proaktív megkereséssel is keresnek jelölteket, a magasan képzett emberekért komoly harc folyik a konkurens cégekkel. Gyakoriak a bumeráng-munkavállalók is – azok, akik korábban otthagyták a céget, de aztán visszajöttek. Ezt régebben nem nagyon támogatták, azonban a munkaerőhiány hatására megváltozott ez a szemlélet. Egy korábbi munkavállalónak ráadásul olyan értékes tudása és tapasztalata van, amire lehet építeni.

 

 

Nagyon érdekes volt belelátni a toborzási folyamatba, és izgatottan várom a következő alkalmat!

Szántó Judit, Divatmenedzser hallgató

 

Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

Share
Share
Share