Útikalauz divatmenedzsereknek

Horváth Anikó, a Divatmenedzser képzés mentoráltjának élménybeszámolója.

Eddigi életutamat több alkalommal is tarkította már a divat világa. Újságíróként divattervezők, showroomok, üzletek utcáiba kanyarodtam be, hogy karaktererdőt telepíthessek történetükből és minél többen megismerjék a különleges holmikban rejlő örömöt és magukat a tervezőket. Fotósként műhelyeiknél lassítottam le, hogy megmutathassam, hogyan születnek ott a kincsek. Persze a ruhák sokszor tovább kísértek utamon J, egyrészt gardróbom irányába, másrészt vakukkal megvilágított terekbe, hogy webshopokban is válogatni lehessen az izgalmas ruhák között. De az is megesett, hogy az út design vásár szervezéséhez vezetett, ahol személyesen találkozhatott a tervező és a vásárló. Úton útfélen elcsípett a divaTRENDőrség J, ám mivel marketinggel, pr-rel is foglalkozom, azt éreztem, szélesítenem kell a sávot és más úton-módon is támogatnom kell a divattervezők ösvényének taposását. Az újratervezésben a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzés szakvezetője, Szilágyi-Csüllög Mónika segített, akinek hála, mentoráltként divatmenedzsment ismeretekkel szegélyezett pályájára tévedtem.

Emlékszem, már a legelső – Divatmenedzsment Műhely – állomásnál, a Burberry kulisszái mögött felkapott az információhurrikán, mely tovább repített az Adidas, majd a Pandora, aztán a WAMP és a Glamour magazin színfalai mögé, s meg sem álltunk a Michael Korsig. E világcégek működését vállalati, vevői és munkavállalói oldalról is megismerhettem (pl. vásárlók megszólítása, eladási stratégiák, üzletek és márkák felépítése, döntéshozatal). A műhelylátogatások közben meg-megállhattam a nyílt napok értékes workshopjainál (anyagismeret, divattörténet, divatkommunikáció, prémium márkák bevezetése), az oktatókkal készített tanulságos interjúknál (visual merchandising, trend- és stílusismeret, üzleti tervezés és kontrolling, termék- és márkamenedzsment, divatszektor ismeretek/multinacionális cégek), és jobbnál jobb kávézóknál, ahol Mónival folytattunk eszmecserét rendszeresen, s ahol szintén rengeteget tanulhattam. Megannyi érdekes feladatban és lehetőségben lubickolhattam (hiszen amellett, hogy részese lehettem az értékes óráknak, perceknek, fotózhattam is ezen alkalmakon és cikkek formájában is közvetíthettem az információkat) a csomagtartómat csordultig telepakoltam a nagy útra: új szemléletmóddal, motiváló mintákkal, elérhető álmokkal, és hasznos, gyakorlati divatmenedzsment ismeretekkel, melyek egyébként az élet bármely pályáján kamatoztathatók.

Napjainkban már egy új úton haladok, de ki tudja, mit hoz a jövő… csupán egy a biztos: a kifutó kimarad életutamból. 😀

Útravalóul ennyit tanácsolnék Nektek: érdemes tanulni, tenni és élni a lehetőségekkel!

E fantasztikus hónapokat és a lehetőséget ezúton is hálásan köszönöm Móninak!

Horváth Anikó


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2017. szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

 

Share
Share
Share