Szilágyi Bernadett, Divat- és luxusmárka menedzsment képzés hallgatójának interjúja Kaszás Ninával

A METU-n jelenleg a Kézműves Tárgykultúra specializációján Öltözék- és  kiegészítő tervezőként tanulsz. Mi az, amiben különbözik ez a szakma egy divattervező munkájához képest?

A kézműves tárgykultúra lényegében a specializáció előtti évet fogalja magába. Mind a három választható szakirányba (öltözék-, kiegészítő-, textiltervezés) belekóstolhatunk, craftosabb megoldásokkal, így könnyebben kiforrja magát, hogy kinek milyen irány a legtesthezállóbb.  Az öltözék- és kiegészítő tervezés és divattervezés tevékenységei azonosak.

Mit gondolsz az egyetem Showroom Tunisia 19.1 öltözéktervező pályázatáról, amin résztveszel?

A projekt kötöttsége miatt felkészít egy valós kollekciótervező és kivitelező ütemtervre, ami később egy divatcégnél vagy magántervezőként hasznos lehet.  A kézműves jelleg nagy alkotói szabadságot jelent, de a célunk az volt, hogy kreatív, hordható ruhák szülessenek.

Ahogy láttam, stylist tanácsadással is dolgozol, hiszen a Vakok Intézetében segítettél, hogy látássérült emberek is magabiztosnak érezhessék magukat. Nagy hatással volt ez rád a tervezéskor?

A divattervezésből adódóan jött ez a lehetőség, ami egy rendkívüli élmény volt számomra. A látássérült emberek más érzékei kifinomultak, amelyek segítik őket abban, hogy ráérezzenek a külső megjelenés lényegére, körbeírják azt, vagy a felületek tapintásával jeleznek. A velük való kommunikáció sokkal egyszerűbb volt, mint ahogyan elképzeltük, nagyon közvetlenül közeledtek felénk. Az ott szerzett tapasztalataimat ennél a feladatnál nem tudtam felhasználni, viszont a későbbiekben akár ez egy új projekt témájául is szolgálhat.

Melyik kategóriára jelentkeztél és mit gondolsz a tervezői és kutatómunkád alapján a jelenlegi tunéziai divatról?

Én a hétköznapi öltözéket választottam, mert ez a kategória állt hozzám a legközelebb. A kutatásaim során a tradicionális viseletekből inspirálódtam, és ezeket a hatásokat kevertem a saját látásmódommal. Ezt elősegítette az is, hogy a pályázat kihirdetését követően Sofien ben Gamra tunéziai divattervező tartott előadást, a helyszínen bemutatva a különböző stílusokat az általa tervezett ruhákkal.

Milyen vizuális nyelvvel sikerült elérned az összhatást a kollekció létrehozásához? Miből áll a pályázati anyagod?

Az összeállítandó öltözékegyüttes egy felsőruházatból, egy rétegelt felsőrészből, és egy fekete műbőr nadrágból fog állni. Ez érdekes csavar lesz, ugyanis öltözéket terveztem, de maga az inspirációm a tunéziai kiegészítők voltak. Így elkezdtem kísérletezni, hogy az ékszer miképpen lehetne szerves része az öltözékegyüttesnek, illetve hogyan tudnám modern környezetbe helyezni.

A trendelőrejelzések szerint a tradícionális és modern elemek keveredése az öltözködésben meghatározóvá válik. Hatással van-e rád és a munkáidban ez az irány, vagy általában teljesen más inspirál téged?

A kortárs divatban, szinte minden szezonban megjelenik a hagyományos formavilág, illetve motívum kincs. Népszerű téma, egyes tervezők csak és kizárólag népi elemeket dolgoznak fel. Az egyik kedvencem az Etro. Engem bármi tud inspirálni, legyen az jó vagy rossz impulzus, kép vagy egy épület,  nincs konkrét irány.

Mi az amit kiragadnál és a legértékesebb tudásnak ítéled meg a tunéziai pályázatra készített munkád során?

Most előszőr volt a csoportban arra példa, hogy azonos a kiindulási téma. Érdekes volt látni, hogy mégis mindenki teljesen másképp közelítette meg a tunéziai kultúra feldolgozását. Amit külön említenék, az az anyaghasználat. Az eredeti tunéziai anyagok szabása és varrása igazi kihívás volt számunkra. Rengeteget kísérleteztünk, hogy megfelelően megtudjuk munkálni a textileket.A pályázatra összesen gyakorlatilag 2 hónapod volt, hogy elképzelésed legyen a tervekről, majd meg is valósítsd azt.

Milyen források áltak rendelkezésre, hogy támogassanak téged és a munkád?

A projekt vezetője Aranyosi Zsuzsanna, aki végig támogatott minket a tervezés során. Nagy szerencsénk, hogy az egyetem megfelelő szakmai segítséget biztosít a kivitelezés alatt is. Segítségünkre volt Farkasné Oszkó Zsóka modellező szabász, illetve Németh Zoltánné szakoktató. Még teljes egészében nincsenek elkészülve a pályamunkák a fennálló változások és szervezések miatt, így az összeállítási műveletek még folyamatban vannak, végleges állapotában a nadrágot lehet látni.

Ahogy megerősítetted, a napjaitokat szinte állandóan a varróműhelyben töltitek. Sok munkátok van még hátra?

Amikor a tervezői folyamat befejeződik, és megkezdjük a kivitelezést, éjjel-nappal a műhelyben dolgozunk. Az alkotói munka során, kisebb módosítások folyamatosan történhetnek, mivel több darabból álló öltözékegyüttest kell létrehoznunk.  Sok időt töltünk jelenleg is a makettek és a technikai megoldások  véglegesítésével.

Nagyon kíváncsiak várjuk a terveidet. Pontosan hol és mikor lesz a divatperformance, ahol belemerülhetünk ebbe a keleties világba?

A bemutató júniusban, Budapesten kerül megrendezésre.

Nagyon köszönöm Kaszás Ninának ezt a kötetlen beszélgetést, és hogy a tervezői munka részeseként megtapasztalhattam személyesen a  műhely kínálta lehetőségeket, és fotókat készíthettem az alkotásokról.

Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, és szívesen dolgoznál együtt divattervezőkkel, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére szeptember 10-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share