Shadow program Vanyovszki Máriával

Szilágyi Bernadett, első éves divatmenedzser hallgató beszámolója

Az egyik legszerencsésebb hallgatónak tartom magam, amiért a választásom az asalon.hu alapítójára és ezáltal a média világára esett. Vanyovszki Máriára egyszerre foglalkozik a saját oldalának tartalmi fejlesztésével, a Képmás magazin divatrovatának cikkírásával, és a Divat & Dizájn című műsor menedzselésével is, így már előre tudtam, hogy izgalmas napoknak nézünk elébe.

Már az első napunkat három különböző helyszínen töltöttük, és Mária időbeosztásának megfelelően határoztuk meg a tevékenységek, programok hosszúságát. A délelőtti elfoglaltságunk a Printa művészeti galéria, szitanyomó stúdió és kávézó helyén történt, mivel egy sajtótájékoztató keretében az Aware by Printa SS19 kollekciót és a helyszínt mutatták be a sajtó, és a szakemberek számára. Itt volt lehetőségem személyesen megismerni a fenntartható kollekció tervezőjét, Majoros Zitát és a design üzlet PR marketing képviselőjét, Rigó Ágnest, akik készséggel segítettek a stúdió és az operatív folyamatok bemutatásában. 

A belföldi és külföldi partnerektől beszerzett használt ruhákat a helyiség műhelyében találtam meg, ahol Zita inspirálódni tud, és patchwork-szerűen zero waste technikával új alapdarabokat tervez. Már a beszerzett anyagokból is olyan mennyiséget válogatnak, amiben a termékek természetesen lebomló anyagokból, így pamutból, lenből, viszkózból vagy kenderből állnak. A divatrajzokat a saját külső varrónő partnerük valósítja meg, a rajtuk lévő nyomatokat pedig helyben, a vízbázisú szitanyomó festékekkel végzik. Ebben a folyamatban így teljesen meg tud bizonyosodni a csapat, hogy az új kollekció minden részletében a környezettudatosság jegyében készült.

A sajtótájékoztatón is ismertetett új szabásvonalú ruhák gyerekeknek, férfiaknak és nőknek is készülnek, mindemellett a vásárlók divatkiegészítőket, játékokat, festményeket is találhatnak.  Személyes kedvencem egy balatoni ihletésű grafika lett, ami az igazi gyerekkori élményt nyújtja az apró részletekkel, és az újrahasznosított papírból készített memóriajáték. A bemutatott használati tárgyak és nyomatok, grafikák más alkotók munkái, így ebben a fenntartható szemléletben tudnak együttműködni azért, hogy elérhető áron, hazai inspirációs forrásokból magyaroknak, vagy éppen külföldi vendégeknek mutassák meg az eredményeket.

Zita kiemelte azt, hogy a printelt szövegek, képek kifejezetten budapesti vagy magyar utalással készítettek, hogy a vásárlók ne a hagyományos szuvenírekkel, hanem különleges darabokkal térhessenek haza. A lokációval és az árazással is el tudták érni célcsoportjukat, akik örömtelien vásárolnak ilyen helyi, kézműves darabokat akár egy kávé mellett.

A vendéglátó szolgáltatás rendkívül népszerű, hiszen akár egy várakozás során, vagy próbánál jól tud esni egy frissítő, vagy sütemény. A szitanyomó műhelyben is részletesen megnézhettem, hogy miképpen működnek a gépek, minták és milyen erősek a festékek, amit egy hőnyomó gép segítségével fixálnak, hogy ne homályosodjon el a felirat. A Printa grafikusa is a Budapesti Metropolitan Egyetemen végzett hallgató, aki ezt a szakmát végezte erős festészeti beállítottsággal, így minden vágyát itt megalkotja.

A műhely és az eladótér megnézése után Mária a Divat & Dizájn TV műsorhoz egy interjút tartott, amiben több kérdésre is választ kaptunk Zitától és Ágnestől. A jelenlegi új, és a későbbi Balaton témájú kollekciókkal egy szélesebb közönség megszólítása a cél, akinek nem feltétlenül az ökotudatosság, hanem az esztétika a fontosabb, viszont ezek megvásárlásával megnyugodhat a döntésének helyességében. A videóanyagban aktívan szerepelhettem is, mint lelkes vásárló, aki a ruhákat válogatja.

A teljes TV műsor elkészítéséhez kb. másfél óra látogatással 5-6 percnyi  riportot tud a stáb elkészíteni, ami oszlopos része lesz a műsornak az adott témában.  A szünetben Mária megmutatta a következő adást, amit már az operatőr és vágó feldogozott, és neki kell ellenőriznie ezen a hangot, a feliratokat, esetleges hibákat. Az ellenőrzésünk folyamán találtunk is oda nem illő képrészleteket, és a fordítás szövege is csúszott, ezt ezért fel kellett jegyeznünk a későbbi javításokért.

Miután meglett a megfelelő mennyiségű kép- és videóanyag, következő állomásunk Várhegyi Éva kalapszalonjába vezetett. Az úton Mária már szervezte a következő eseményt, amit a Nokia rendez, és különböző ruha- és ékszertervezők kiállítandó anyagait kell majd bemutatniuk a programon.

A kalapszalonba beérve egy kellemes, exkluzív érzést keltő helységben érezhettünk magunkat, a legjobban abból adódóan, mivel Mária egy rendkívül elegáns kalapot próbált. Egy nemzetközi lovaspóló versenyre készült, ahová a megjelenéshez a kalap egy elengedhetetlen kellék, és romantikus kiegészítő, ezt Éva személyesen neki készítette. Az üzletről és az elérhető stílusú kalapokról maga Mária is beszámolt az asalon.hu oldalán, így már ott is bizonyított, hogy a kalapok önmagukért beszélnek, és egyediek. Nekem is volt lehetőségem őket felpróbálni, és végiggondolni, milyen alkalomból viselhetnék egy-egy ikonikus darabot.

A boltlátogatás után pedig késő délután ismét találkoztunk a McMillan divatbemutató miatt, amely a Cultus exkluzív cipőszalonban történt, és ismét forgattunk. A tervező Kőszegi Krisztián, és a 15 év szabó tapasztalattal rendelkező Szővérfi Szabolcs voltak azok, akiknek új kollekcióját ezen a kifutón láthattuk egy luxuskörnyezetben.

A tervezők 2017-ben hozták létre a  McMillan divatmárkát, amely a high-end divatot hivatott bemutatni egy lenyűgöző formában: a ’90-es évek jellegzetességeit ötvözték a modern megjelenéssel, így állatmintákkal is. Az előkészületeknél a sminkest és fodrászt kérdezte Mária az inspirációs forrásokról és a stílusról, majd a VIP részben első sorból láthattuk a felvonultatott look-okat, amelyek egyszerre dívás és bohém hatást keltettek bennünk. A szabászati bravúr a különleges darabokon egyértelműen a női ideált és a test szépségét emelte ki, míg a férfi modelleknél pedig a letisztultságot, mégis a különlegességet hangsúlyozta.

Ez az esemény gyakorlatilag barter ügyletben jött létre, hiszen az esemény luxus helyszínéül szolgált a szalon, míg az üzlet pedig olasz bőrcipőit a modelleken tudta promotálni. Az est után a vendégek meg is nézhették a helyszínen a cipőket, a ruhákra pedig előrendelést adhattak le. A bemutató végén Krisztiánnal és Szabolccsal is egy inspiráló videórész került felvételre, amelyet a Divat & Dizájn műsorban játszanak le. Mária kulcsszereplőként az ilyen rendezvényeken mint interjúztató jelenik meg, később pedig követi a szakemberek munkásságát, és ezek alapján oszt meg információt az oldalán.

A pénteki napon Orosz Andreával, a TV műsor egyik szerkesztő szakemberével, és a videós stábbal volt időpontunk a Daalarnánál egy interjúra. A nagyszabású tavasz-nyári kollekciót a Várkert Bazárban mutatták be egy fashion show keretében, de akkor nem volt már arra lehetőség, hogy a televízió számára is nyilatkozzon a tervező az új darabokról. Ez a nyitóesemény a vízesést és tündérmesét imitáló, bájos kislányokkal és modellekkel tarkított programjában egy igazi izlandi hangulatot varázsolt, amit a lookbook-ban és a katalógusfüzetekben is érzékeltet. A luxuskategóriában készített esküvői ruhákkal foglalkozó Benes Anitát éppen egy megbeszélésről sikerült kiragadnunk. Mint kiderült, az Alkotmány utcában nemcsak egy szalon, hanem a  vele szemközt lévő üzlet is a márkához tartozik. Ez a varróműhely épülete, amely bemutatóteremként is funkcionál. Mi az elképesztően elegáns műhelyi teremben foglalhattunk helyet, és érzékelhettük a kifinomultságot.

Ezúttal Andrea kérdezte Anitát erről a szalonról, épületről, amely művészeti szempontból releváns, egy másik szekcióban pedig az új alkalmi és esküvői ruháit mutatta be. A fekete esküvői ruha inspirációja az egyik állandó szomáliai modelljük, Kafiya gyermekházasság elől történő szökésének történetéből született, ugyanakkor a modern nő határozottságának és lázadásának is a színe.  A ruhák különleges 3D csipkés technikákkal, fűzőkkel, szalagokkal készültek, a beszerzett anyagok prémium  minőségűek, amelyek gyakran ugyanilyen technológiával nyomottak. A légies anyagokból készült alkalmik zártak, többször puffos ujjal rendelkeznek, gyakoriak a csillogó és a gyöngyös megoldások, amelyek így az 1940-es évekre is emlékeztetnek, amikor a vállak voltak hangsúlyosak.

A divatfotózás Izlandon történt, mert ez a helyszín tudta a legjobban reprezentálni a színeket, és a kollekció hangulatát. Ahhoz, hogy még több sikeres fotó szülessen ebből az alkalomból, a  lányok segítettek a szomszéd üzletből még több ruhát elhozni, és ízlésesen elrendezni, az összhatást pedig egy jellegzetes parfümillat tette hangulatossá. A két interjúrészlet után Anitának már vissza is kellett mennie a műhelybe, nekünk pedig véget ért a látogatásunk a fotózások után.

A programok során minden divatszakember készségesen segített és partnerkért kezelt, Mária minden alkalommal be is mutatott az éppen aktuálisan interjúztatott személynek. A frissen elindított videós divathíreiben az ilyen események segítik őt abban, hogy egy szubjektív véleményt mondjon egy személyes outfit megjelenésről, vagy divattippeket adjon.

Az elmúlt napokban így az időt maximálisan kitöltöttük, minden eseményen rendkívül jól éreztük magunkat, és láthattam, hogy valójában hogyan működik a háttérmunka, interjúzás, videófelvétel. Hatalmas köszönettel tartozom Máriának és Andreának is, akik a napok alatt maximális együttműködéssel és segítő szándékkal minden folyamatba belevettek, és hozzájárultak ahhoz, hogy részt vehessek ilyen kiemelkedő minőségű programokon.

Ha Téged is érdekel a divatipar üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére szeptember 10-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share