„Számomra a divat és az öltözködés a napi hangulatom kifejezése a külvilág felé.” Pintér Ildikó

Pár hónappal a képzés szeptemberi indulása előtt elgondolkodtam rajta, hogy lassan más területen is jó lenne kipróbálni magamat. Az akkori pozíciómban és önmagában a turizmusban már kevés motivációm maradt, nehezen tűztem ki új célokat az éves teljesítményértékelésen. Innen indult a motivációm, hogy jelentkezzek a Divat- és luxusmárka menedzser másoddiplomás képzésére.


A divat már gyerekként is érdekelt. Anyukám több ruhadarabot is varrt nekünk a Nővéremmel, ezeket sokan megdicsérték az iskolában. Azonban a kreatív tevékenység mellett szerettem volna megismerni a szakma üzleti oldalát is. A ruhatáramban az alapdarabokon kívül megtalálható néhány különlegesebb mintájú vagy fazonú nadrág/felső, valamint kifejezetten kedvelem a megszokottól eltérő, kicsit egyedibb cipőket. Jó érzéssel tölt el, amikor az utcán a szürke hétköznapokban szembejön egy extrémebb, vagány outfit vagy egy kifinomult ízléssel összeválogatott business casual/ street style szett. Szuper eredményeket érnek el a stylistok, az egyes stílustanácsadásokon vagy átalakító műsorokban. Ezek is igazolják, hogy egy kis odafigyeléssel és szakértelemmel mennyit lehet dobni a Nők megjelenésén, ezáltal az önbizalmukon is. Napjainkban – amikor sokan elhisznek mindent, amit a közösségi médiák közvetítenek – fontos felismernünk, hogy apró trükkökkel és praktikákkal mi is káprázatosan nézhetünk ki (akár a hétköznapokon is).

Sok érdekes és hasznos tudást szereztem a Divat-és luxusmárka-menedzsment képzés során. Több tanárunk említette, hogy egy tervező egyszemélyben szinte képtelen a saját márkája beindítására/fenntartására. Minimum 3 fő szükséges ehhez (kreatív tervezői oldal, marketing specialista és gazdasági szakember). Mint minden iparágban, a divat szakmának is megvannak a saját buktatói és rizikója, azonban a céltudatos és kitartó munka meghozza a maga gyümölcsét. Az esetleges kudarcokból érdemes tanulni és az általa szerzett tapasztalatokat a későbbiekben felhasználni. Manapság óriási marketing forradalom van kibontakozóban, így a sikerhez érdemes ilyesfajta tudást is elsajátítani vagy egy hozzáértő embert alkalmazni.

Anyukám rendszeresen a Burda magazinból szokott ruhákat készíteni, így óriási élmény volt Acsay Judit (Burda főszerkesztője) Anyag- és áruismeret óráin részt venni. Érdekfeszítő ismeretekre tettünk szert Nagy Judit, Divatkereskedelem és Visual merchandising, továbbá Szabó Pálma Fashion event management óráin. Galamb Eszter (Brand management/márka stratégia) és Szilágyi-Csüllög Mónika (Fashion Media) nem mindennapi szakmai történeteit osztotta meg velünk. Praktikus üzleti tanácsokkal látott el minket Pozderka-Novák Rita, Fischer Tamás és Keresztesi Barbara.
Legkedveltebb feladataim közé tartozott a végzős METU-s divattervezővel való interjú készítés, az egy hétig tartó facebook oldal kezelés (szakmai cikkek megosztása), divatismereteink bővítését céljául kitűző különféle prezentációk készítése. (Úgy érzem, hogy PPT készítésben rengeteget fejlődtem.) Zseniálisak voltak a Divatmenedzsment Műhelyek (pl.: ZARA üzletlátogatás, Le Parfum – Zólyomi Zsolt Parfümériája, Marie Claire Fashion Days backstage).

Idén fogom írni a szakdolgozatomat magyar tervező külföldi piacra juttatása témában. Ez a téma Madarász Ildikó (Divatszektor ismeretek/ Magyar divattervezők menedzsmentje) kurzusán keltette fel különösen az
érdeklődésemet. Nagy kihívásnak ígérkezik ez a feladat, viszont számtalan új információt tartogat számomra. Amennyiben sikeresnek bizonyul az
együttműködés, szívesen foglalkoznék ilyesmivel a közeljövőben. Úgy gondolom, hogy a meglévő értékesítési és kommunikációs készségeimet itt jól tudnám kamatoztatni.”

Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni a havi Divatmenedzsment Műhelyeken, jelentkezz most!

Share
Share
Share