Nanushka Shadow program beszámoló

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és luxusmárka-menedzsment másoddiplomás képzése során, a Shadow Program keretében a Nanushka márkánál töltöttem két napot, így lehetőségem volt megfigyelni közelről, hogy hogyan is működik egy olyan divatcég, amely mára már ismertebb külföldön, mint Magyarországon.

Az ok, amiért mindenképpen a Nanushkához szerettem volna menni, nem más, mint annak az üzleti stratégiának a megismerése, amivel a Nanushkának sikerült kikerülnie a nemzetközi piacra, valamint annak a folyamatnak a megismerése, amely ott van minden piacra kikerült kollekció mögött, legyen szó marketing tevékenységről, beszerzésekkel kapcsolatos problémákról, pénzügyi befektetésekről, a bolt kialakításáról vagy a termékek fotókon történő bemutatásáról.

Az ok, amiért mindenképpen a Nanushkához szerettem volna menni, nem más, mint annak az üzleti stratégiának a megismerése, amivel a Nanushkának sikerült kikerülnie a nemzetközi piacra, valamint annak a folyamatnak a megismerése, amely ott van minden piacra kikerült kollekció mögött, legyen szó marketing tevékenységről, beszerzésekkel kapcsolatos problémákról, pénzügyi befektetésekről, a bolt kialakításáról vagy a termékek fotókon történő bemutatásáról.

Csillag Gábor, aki a „mentorom” volt a Nanushkánál a két napban, a – láthatóan – sűrű napi feladatai mellett mindent megtett, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb információval lásson el a márkát-, valamint a divatiparon belüli kiegészítő területeket illetően is.

Rengeteget mesélt a Nanushka által használt belső- és külső kommunikációs- és levelező rendszerekről (google eszközök, stb.), a cég e-kereskedelmének alapjául szolgáló platformról, valamint különféle marketing eszközökről, amelyeket a Nanushka alkalmaz. Kaptam olyan hasznos weboldal címeket, ahonnan tájékozódhatok az aktuális divatipari történésekről, illetve tippeket is adott ahhoz, hogy hol tudok utánanézni kifejezetten a fenntarthatóság jegyében tevékenykedő – nemcsak divaipari – cégeknek és annak, hogy miben különbözik a tevékenységük a többi, hagyományos cégtől.

Az első napon lehetőségem volt beszélgetni először a gyártás tervezéssel, illetve a rendelések rendszerezésével és regisztrálásával foglalkozó hölggyel, az értékesítésről szintén egy hölggyel, aki részletesen elmagyarázta, hogy melyik kollekciót melyik hónapban, melyik országban, milyen keretek között mutatják be és nem utolsó sorban, hogy milyen nehézségekkel jár egy-egy közel-keleti vagy ázsiai országban történő értékesítés.

Emellett volt szerencsém beszélgetni egy harmadik hölggyel, aki az új weboldal kialakításáért és annak terv szerinti üzembe helyezéséért felel, valamint egy negyedikkel is, aki pedig a szállításért felel, azért, hogy a termék időben, a megrendelt mennyiségben, kifogástalan állapotban megérkezzen.

Néhány mondatban pedig arról is kaptam információt, hogy hogyan zajlik a tervezés, ki és miben segít Szandrának, valamint arról is, hogy milyen kreatív munka van amögött, hogy a kész ruhákról készült, a honlapra és a webshopba feltöltött képek azt a hangulatot tükrözzék, amit Szandra elképzelt.

A második napon, mikor már teljesen tisztává vált, hogy a fenntartható divat, valamint a divatiparon belüli társadalmi felelősségvállalás az, ami leginkább érdekel, Gábor igyekezett még több információval ellátni e témában. Ekkor már nemcsak más, fenntartható márkákról, hanem a Nanushka törekvéseiről is beszélt, arról, hogy mit tesz a márka annak érdekében, hogy ő is a környezettudatosság felé haladjon, természetesen ügyelve arra, hogy lépést tartson a trendekkel és piaci igényekkel. Elmondta, milyen úttörő anyagokat használ a márka a fenntarthatóságra való törekvés jegyében, illetve azt, hogy milyen jövőbeli tervei vannak vásárlói edukáció és a CSR tevékenységek integrálása terén.

Emellett – külön kérésre –biztosította nekem, hogy válthassak néhány szót a modellezéssel együtt dolgozó, beszerzésért felelős lányokkal, akik elejétől a végéig elmondták nekem, hogyan néz ki gyakorlatban egy-egy mintadarab elkészítése az anyagbeszerzéstől a külföldi varrodákkal való többszöri egyeztetésen keresztül addig, amíg a ruha végül a showroomba, majd tömeggyártást követően az értékesítőkhöz kerül.

A Nanushka irodájában tett látogatás után elmentem a Bécsi utcában lévő boltjukba is, ahol az üzletvezető – szintén nagyon készségesen – minden kérdésemre válaszolt a boltkialakítással, a vásárlói összetétel és az átlag kosárértékkel kapcsolatban. Mesélt arról, hogy milyen hírességek fodultak meg addig a boltban, milyen koncepció volt a bolt rendhagyó, kávézó résszel ellátott, orientál hangulatot idéző, pálmafás kialakítása mögött.

A rengeteg rövid, de tömör beszélgetés végére fogalmazódott meg bennem igazán, hogy bár őszintén csodálom, hogy ilyen hosszú és bonyodalmakkal átszőtt folyamat végére egy nemzetközileg is elismert céggé nőtte ki magát a vállakozás, a tömeggyártás, a hulladék, ami így keletkezik, a sokszor demagóg marketing politika – ami természetesen minden profit orientált cégre igaz – nem az a folyamat, amiben magamtól szívesen részt vennék és támogatnék.

A program abszolút pozitívuma, hogy körvonalazódott, mi lesz a szakdolgozatom témája, ami nem más mint a fenntarthatóság a divatban.

Azt gondolom, hogy a program keretein belül annak lenne igazán érdemes a Nanushkához mennie, aki korábban járt már hasonló cégnél, vagy ha nem is járt, de valamilyen más területen szerzett tapasztalatai révén nagyjából ismeri, hogy hogyan épül fel egy ilyen cég. Azért gondolom így, mert Gábor segítőkészségének köszönhetően olyan mélyebb és konkréttabb ismeretekre is szert lehet tenni a Nanushkánál, amit nem biztos, hogy olyan „diák”, mint én is, akinek nincs semmilyen tapasztalata e téren teljesen ki tud használni.

Ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam a két nap alatt és végtelenül hasznosnak találtam a programot. Ez nagyban köszönhető annak, hogy Gábor igyekezett minden információszerzési lehetőséget biztosítani számomra, illetve pontosan, előre letisztázta, mettől meddig van ideje és milyen koncepció mentén szeretné lebonyolítani a programot náluk, valamint annak, hogy mindenki készségesen válaszolt a kérdéseimre, vagy mesélt magától a munkájáról, ha számomra teljesen idegen volt a munkaterülete.

Örültem a lehetőségnek.

Komáromi Szandra, Divatmenedzser hallgató

 


Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

 

Share
Share
Share