Michal Negrin Shadow program beszámoló

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és luxusmárka-menedzsment másoddiplomás képzése során a Shadow Program keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlen tapasztalatot szerezhessünk arról, hogyan is működik a divatszakma. A Michal Negrin márkára esett a választásom, mivel érdekelt, hogy egy nemzetközi márkát hogyan menedzselnek Magyarországon. Szerencsére egy sikeres pályázat után sikerült hozzájuk eljutnom.

Az előzmények: a márka már a legelejétől fogva nagyon gyorsan reagált a levélváltásokra, és a szervezés is gördülékenyen ment. Nagyon készségesek és rugalmasak voltak, ami egy pozitív hatást keltett bennem.

 

A kapcsolattartó hölggyel, a márka csoport online marketing menedzserével már volt szerencsém előzőleg találkozni az egyik divatműhely során, akkor még mit sem sejtve, hogy nála fogok eltölteni két napot. Ő vezetet minket körbe a cégcsoport márkáinál (Kazar, Michal Negrin, Palmers). A programot két májusi napra egyeztettük le a cég székhelyére, a budai BAH- csomópontnál lévő, könnyen megközelíthető, irodájukba. A marketing menedzsertől, Patríciától, megtudtam, hogy a márka franchise-ként működik, és megközelítőleg 10 alkalmazott dolgozik az irodában. Az iroda modern berendezésű, ahol több elkülönített rész található. Külön helyiségben dolgoznak a csapatok: az online marketing részleg négy dolgozóra van kialakítva, kétszer kettes elosztásban. Az egyik oldalon Patrícia, és egy másik online marketinges munkatársa dolgozik, a másik oldalon én kaptam helyet. Pár bevezető mondat után, bele is vágtunk a munkába: Patrícia röviden ismertette a céget és a Michal Negrin üzletet, amit előzőleg már volt szerencsém látni, így sokkal könnyebb volt a kapott feladatot is megoldanom.

A rövid bevezető után egy feladatra invitáltak, amihez egy laptopot kaptam, amin a két nap során dolgozhattam. A feladat érdekesnek bizonyult: egy Michal Negrin újabb üzletének megnyitását kellett megterveznem, ehhez szabad kezet kaptam, és minden ötletemet leírhattam. Természetesen, ha bármilyen kérdésem volt, szívesen segítettek. A feladat összeállítása közben volt időm megfigyelni a cég belső életét is, főleg a marketing részét, ami ugyanabban a helyiségben zajlott. Ahogy láttam, Patrícia koordinálta a cégcsoport online és offline marketing részét is két kollégájával együtt: az egyikük a közösségi médián keresztüli kommunikáción dolgozott, a másik a grafikai tervezésben segített részmunkaidőben. Mint kiderült, ketten is közülük a METU-n végeztek, így nyitottak voltak a közös munkára.

Az üzletmegnyitó tervét a második napon prezentáltam egy kötetlenebb beszélgetés keretein belül. Az anyagot szívesen fogadták, és megköszönték az ötleteimet. Mivel a második nap még jutott időm egy újabb feladatot elkezdeni, elvállaltam, hogy kirakattervet készítek a márkáiknak. Mivel erre a feladatra már csak kevés időm jutott a nap folyamán, csak nagy vonalakban vázoltam fel a gondolataimat.

Az elvégzett két feladat tanulási lehetőséget biztosított számomra, hogy egy létező helyzetben, „élesben” is kipróbálhassam magamat. A tervezet megírásán túl bepillantást nyerhettem egy magyarországi kisvállalkozás mindennapos életébe, ami egy újabb tapasztalattal gazdagított egy multinacionális háttérből érkezve. A csapat mindennapos munkájához hozzátartozott több offline marketing anyag (promóciók), valamint a kirakatterv összeállítása is. Szakmai részről a látottak alapján úgy gondolom, hogy átfogóbb divatipari ismeretek megnövelhetnék hatékonyságukat és versenyképességüket a piacon. Amit még megfigyeltem a cég kultúráját illetően, hogy bizonyára kisvállalkozásról lévén szó, a belső kommunikáció sokkal kötetlenebb, közvetlenebb, mint egy multinacionális cégnél. Mindemellett egy prémium márkákat értékesítő nemzetközi cégcsoport franchise üzleteiről lévén szó, véleményem szerint, a cég további fejlesztése a belső és külső kommunikációt illetően nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy ezt a szellemiséget képviseljék a mindennapjaikban is.

Mindent összefoglalva, az eltelt két nap nagyon jó alkalmat biztosított számomra, hogy a tanulmányaimhoz értékes információkhoz jussak, és bepillantást nyerjek a magyar divatpiac valós életébe. Köszönöm a lehetőséget!

Csík Nóra, Divatmenedzser hallgató

 


Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

Share
Share
Share