Michael Kors üzletlátogatás

Michael Kors nyereményjátékunk szerencsés győztesével, Szőllősi Ágnessel ellátogattunk a márka Andrássy úti üzletébe, ahol minden oldalról körbejárhattuk a divatkereskedelem színpadát. Megismerhettük fő- és mellékszereplőit, díszletét, porondját, nézőterét, no, és a háttérmunkát, a kulisszatitkokat, célokat és rendezőelveket is. Mert ahogy Ivánszki Tamás store manager fogalmazott:

„A kereskedelem egy színpad. Mindenki csak az előadást látja, ám természetesen – ahogy a színházban is – a háttérben nagyon sok munka zajlik, hogy zökkenőmentesen működjön minden, és hogy a vásárló megkapja azt az érzést, amiért ide jött”

 

Első felvonás – a csillogás

Az első felvonásban az üzlethelyiségben érezhettük magunkat luxus statisztáknak, igen, tényleg úgy, hiszen ezúttal az eddigiektől merőben eltérő szerepben néztünk nagy szemekkel… nem csak az amerikai luxus kiegészítőkre. Hanem Tamásra is, hiszen ami eddig „csupán” szemmel volt látható számunkra, az most hirtelen új polcra került: divatmenedzsment szemüveggel szemlélt kiemelt polcunkra. Főhősünknek hála megtudhattuk, miért épp az Aréna Plázában, a MOM Parkban és az Andrássy úton nyitott üzletet a Michael Kors, miért e sorrendben, s persze a többi háttérben rejlő kérdésről, döntésről és az egyes üzletek sajátosságairól is hallhattunk – pozicionálás, vásárlók és látogatók tekintetében egyaránt.

MKTamás – aki korábban a Louis Vuitton londoni és hazai birodalmát is támogatta – hatalmas lelkesedéssel mesélt a MK 2013-as hazai bevezetéséről, s minden egyes kisebb és nagyobb állomásról is, amely odáig vezetett, hogy a hazai közönség teljesen befogadta a márkát, sőt, a főpróbát még két üzlet nyitása követte Budapesten, ami bizony kuriózumnak számít a MK történetében. De ez még nem minden, hiszen Tamás versenyt is nyert a belvárosi üzlettel (124 európai üzlet közül!), aminek köszönhetően személyesen találkozhatott a tervezővel.

Ráadásul a store manager egy olyan 12 tagból álló európai MK csapat tagja is, amely 6-8 hetente Londonban dolgozza ki a további fejlődés irányait, hiszen a nagy terjeszkedést követően ez elengedhetetlen (az elmúlt 3 évben több mint 120 MK üzlet nyílt világszerte, tavaly több mint 60). És ez még mindig nem minden, de kanyarodjunk vissza díszletünkhöz.

Sporty, sexy, glam… premium, lifestyle és outlet vonal… táskák, cipők, órák, parfümök, ruhák és egyéb kiegészítők… női és férfi darabok… új és korábbi kollekciós termékek… legfontosabb termékek… Természetesen ez mind helyet kap az üzletben, de nem mindegy, mely zónában várják a csillogó szempárokat, asztalon-e vagy polcon, fogason, netán a kirakatban és az eladó hölgyeken is ránk mosolyognak-e. De lépjünk túl az elérhető luxust képviselő tárgyak és a színpad világán, hiszen lapul mögötte valami sokkal emberibb, ami nélkül hiába lenne minden (táska- és marketing)láncszem a helyén. Tamás szerint a kereskedelem az emberi kapcsolatokról szól ugyanis, a termék csak utána következik, a sikert az emberi faktor határozza meg. Hiszen a termékek iránti vágy adott, ám hogy milyen ember és hogyan fogadja a vásárlót az üzletben, az nem mindegy. Így az sem, hogy egytől-egyig rendkívül kedves, megközelíthető eladókkal találkoztunk, akik nem mindennapi nyitottsággal és figyelemmel fordultak felénk, és a közben betoppanó többi vásárló felé is egyszerre. (Nem meglepő, hogy a márka bevezetése óta mind tagjai a csapatnak.) Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ki ide belépsz, hagyj fel minden eddigi elképzeléssel, amit a luxus üzletekről alkottál! (Nahát, nahát, mire nem képesek a jó energiák… J)

Második felvonás – a fényforrás

A nyeremény előadás második felvonása már egészen más díszletek között zajlott, az online és offline információs kiadványok („forgatókönyvek” J), a fali üzenetek, az elvégzendő feladatok, a végtelen dobozok és a logisztika világában, amelyek a vásárlók számára már láthatatlanok. Belépvén a raktárhelyiségbe Ági csak ennyit mondott: „beköltöznék ide!”. 🙂 Pedig tengernyi a munka, a feladat, és a raktárban sorakozó áru, s eleve az alapinformáció magáról a márkáról és a tervezőről is, márpedig múzsáitól kezdve a szabásvonalakon, anyagokon és az új termékek bemutatásán át egészen az eladási technológiáig mindennek kulcsszerepe van, így lesz kerek és élvezetes az előadás. És persze, ha gyors a reakcióidő – legyen szó Instagramon napvilágot látott új árnyalatról, vagy épp egy üzletben pezsgő turistacsoportról.

De bármilyen epizód tölti is meg épp az eladóteret, a cél mindig egy: a vásárló jól érezze magát! Ennek érdekében pedig mindent elkövetnek az itt dolgozók. A kedvesség, a nyugalom, a – hosszú távú – emberi kapcsolat, az apró, mégis sokat jelentő figyelmességek és az idő a happy end forrása, a lifestyle vonalon túl (hiszen a kínált termékek bármely élethelyzetben megállják helyüket, s beragyogják terüket).

Megkérdeztük Tamást, miért szereti annyira a munkáját, s így felelt: „Az embereket szeretem a legjobban! Remek emberekkel találkozom a munkám által nap mint nap – akár a munkatársakra gondolok, akár a vásárlókra. Nincs még egy ilyen hely, ahol ennyi emberrel találkozhatnék. Olyan történeteim vannak a 12 év során, annyira sok kapcsolati tőkét kapok… de a sztorikat majd az órán mesélem el!”

Merthogy Tamás a Divat- és luxusmárka-menedzsment szak egyik új tanára is egyben. „Nagyon nagy megtiszteltetés volt a felkérés, nem lehetett nemet mondani. Úgy gondolom, sok tapasztalatom van, amit nagyon szívesen megosztok. Sok tréninget tartottam már az új emberek betanítása kapcsán, így teljesen testközelinek érzem a feladatot, mégis egészen más aspektus. Nekem egy a fontos, hogy a hallgatók jól érezzék magukat és annyi infót kapjanak, amennyit csak el tudok mondani! Várom!”

Mit is mondhatnánk… vissza, vissza, vissza! 🙂

Köszönjük ezúton is!

Ági (a nyertes, s egyben a szak első éves hallgatója)
&
Anikó (a Divatmenedzsment Műhely mentoráltja)


Ha érdeklődsz további eseményeink vagy a képzés iránt, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az elsők között rendezvényeinkről.
Képzésünk következő évfolyamára 2017 szeptember 15-ig jelentkezhetsz itt!
További részletek a képzésről:http://www.divatmenedzsment.com/kepzes/


Share
Share
Share