Marie Claire Shadow Program

Berényi Kata, első éves divatmenedzser hallgató beszámolója

A METU-n töltött második félévünk során lehetőségünk adódott egy
fantasztikus programban történő részvételre, amelynek lényege,
hogy egy, a divat – vagy a divathoz közel álló területen dolgozó
szakember – mindennapjait „árnyékként” követhessük, megfigyelve
őt munka közben.


Szaktársammal a Marie Claire magazint választottuk és lelkesedéssel töltött el mindkettőnket annak tudata, hogy mehetünk a magazinhoz, ott töltve három napot. Egyeztetést követően végül a kijelölt napok mindegyike 2019. április hónapra esett.

Első napunk 2019.04.10. Izgatottan érkeztünk a Central Médiacsoport Montevideó utcai épületéhez reggel kilenc órára, ahol közvetlenül László Krisztinát, a magazin főszerkesztőjét kerestük. Megtiszteltetés, hogy maga a főszerkesztő vett bennünket szárnyai alá a mentor program ideje alatt.

Az iroda hangulata rögtön magával ragadott. Korábban megjelent lapszámok címlapjai a falon, melyeket a nyitott iroda területén felhelyezett egyéb más kreatív fotóanyag tarkít. Ülésre alkalmas labdák, babzsákok…egyszerűen a szabadság, a kötetlenség és a laza kreatív élet jut eszünkbe róla. Ez igen! – gondoltam. Ilyen légkörben jól telhetnek a munkával teli, olykor szürke hétköznapok.

Rövid bemutatkozást követen Krisztával megkezdtük a közös munkát, vázaiban átbeszéltük a lap működését, a magazin élet csínját-bínját és annak üzleti modelljét. Szót ejtettünk a hazai divatélet működéséről. Majd Kriszta értekezletre invitált bennünket, ahol a soron következő lapszám teendőiről (fotózás, anyagok készenléti állapota) esett szó. Fél egy magasságában elköszöntünk egymástól, megbeszéltük a következő találkozó időpontját és annak lehetséges tematikáját.

Eljött a következő alkalom, 2019.04.17. Tíz órái kezdettel indítottuk a közös programot. Kriszta ismét lelkesen várt bennünket. Aznapra egész szép programterv állt össze, mely állt a lap brand menedzserével történő egyeztetésből, aki részletesen mesélt feladatairól. Megtudhattuk, hogy
egyben ő az ELLE magazinért felelős márka menedzser is. Ezt követően a lapszerkesztés folyamatát néztük át, szöveg és kreatív, tördelés, ellenőrzések alapos, strukturált rendszere a magas minőségű
magazin létrejötte érdekében. A szépen keretbe foglalt napot az online magazin szerkesztéséért felelős vezetővel történt megbeszélés zárta, aki egyben rövid betekintést engedett az online szerkesztés izgalmas világába.

Eljött az utolsó napunk, 2019.04.25. Tizenegy órára érkeztünk a már ismert szerkesztőségi épületbe. A napot a szépség rovatokért felelős szerkesztővel, Dóczy Julcsival kezdtük. Gyakorlatiasan, a legfrissebb magazint a kezünkben tartva vettük sorra milyen szempontok alapján és hogyan zajlik a magazin beauty rovatainak és bazárjainak összeállítása. Julcsi után a vezető szerkesztővel, Tiefenhaler Eszterrel tölthettünk időt, egy rövid, kompakt, a magazin közösségi média megjelenéseit érintő beszélgetés erejéig. Majd meghívást kaptunk a tizenkettő órakor kezdődő magazin indító értekezletre, ahol a csapat átbeszélte a június havi lapszám anyagának már elkészült és még folyamatban lévő cikkeit, valamint ötleteket gyűjtöttek a július havi szám tartalmához. Az értekezlet
végeztével megköszöntük a támogatást, segítséget és mindazt az energiát, amit a mozgalmas hétköznapok és a közelgő lapzár ideje alatt ránk tudott fordítani a csapat és a főszerkesztő a Shadow Programunk során.

Ezúttal még egyszer köszönjük, hogy betekintést nyerhettünk a magazin életébe.

Ha Téged is érdekel a divatipar üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére szeptember 10-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share