Marie Claire SHADOW PROGRAM beszámoló

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és luxusmárka-menedzsment másoddiplomás képzése során a Shadow Program keretében kivételes lehetőség adódott az egész csoport számára, amikor szakvezetőnk (Szilágyi-Csüllög Mónika) elárulta, hogy a félév során mindannyian részt vehetünk egy úgynevezett Shadow-programon, melynek lényege, hogy tanulmányainkhoz kapcsolódóan megismerkedhessünk a magyar szakma sikeres embereivel és pár alkalom erejéig, hozzájuk csatlakozva, ’árnyékként’ nyomon követhessük mindennapi teendőiket.

A választható mentorok nem mások voltak, mint Galamb Eszter, a Triumph marketing managere; Hoffman Péter, az Adidas Budapest Kft. retail district managere; László Krisztina, a Marie Claire magazin főszerkesztője; Klausz Melinda, a kozossegi-media.com specialistája; illetve Novák Rita, a Reserved kereskedelmi igazgatója.

Média hallgatóként mindig is érdekelt a divat világa, tekintve pedig, hogy körülbelül 15 éves korom óta (amikor először láttam ’Az Ördög Prádát Visel’ című filmet) kacérkodtam a gondolattal, hogy egy divatlapnál dolgozzak. Így nem is volt kérdés, hogy a mentor választottam nem más lesz, mint László Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője. Leírhatatlan volt az örömöm, amikor az első e-mailemet kaptam tőle, amelyben leírta, hogy szeretettel vár minket Szilvivel a következő hetekben. Két alkalommal volt lehetőségünk elkísérni Krisztinát munkahelyére és betekintést nyerni egy magazin szerkesztőség életébe.

Az első alkalom eseménydúsan indult az irodában, hiszen rövid bemutatkozó beszélgetés után, élesben vettünk részt egy interjú készítésén Pethő Bálinttal, a VM modellügynökség vezetőjével, ahol később Krisztina bevonásával mi magunk is tehettünk fel kérdéseket. Érdekes volt látni, hogyan épül fel egy cikk a magazin oldalain illetve, hogy mik azok a kérdések, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek egy interjú során ahhoz, hogy minél fontosabb részleteket tudhasson meg egy szerkesztő az izgalmasabb tartalom érdekében.

Később lehetőségünk volt alaposan körbejárni az iroda minden szegmensét és bepillantást nyerhettünk, az újságírók és szerkesztők mellett, a vizuális és grafikai munkálatok világába is. Nagyon tetszett a kreatív, ugyanakkor aprólékos folyamat, ahogy az üres oldalak egészen rövid idő alatt megteltek szebbnél-szebb táskákkal, ruhákkal és cipőkkel. Alig várom, hogy viszont lássam a kompozíciókat a Marie Claire Júniusi lapszámában. Az ebédszünet után elkísértük Krisztinát egy minden hónapban megtartott értekezletre (ami szerencsére pont a mi látogatásunk napjára esett), amelyen a többi szerkesztővel együtt ajánlottak és választottak témákat a nyári lapszámokhoz. Soha nem gondolná az ember, milyen sok kritériumnak és szempontnak kell megfelelnie egy témának ahhoz, hogy megfelelő időszakban és megfelelő módon szórakoztassa az olvasót. Az értekezlet után az aznapi utolsó állomásunkon, Krisztina irodájában folytattuk a Shadow- programot, ahol Emesével, a magazinban szereplő szépség-blokkokért felelős szerkesztőjével tartottak megbeszélést a nyári lapszámokban szereplő kozmetikumokról.

A második alkalommal az délután érkeztünk meg Szilvivel a Marie Claire szerkesztőségébe, ahol már lázasan folytak a lapzártához szükséges előkészületek. Krisztina elmesélte milyen izgatott szokott lenni ilyenkor az irodai hangulat, hiszen fontos, hogy minden a lehető legtökéletesebben legyen elkészítve a magazin nyomdába küldéséhez. A szerkesztőség falán már javában sorakoztak az elkészült és

jóváhagyott oldalak, a grafikai tervezésért felelős Dani pedig lelkesen mutatta meg nekünk végül hogyan is fejezte be azokat a kreatívokat, amelyeket az előző látogatásunkkor éppen szerkesztett. Rövid ’szabadfoglalkozás’ keretében a szerkesztők háta mögött figyeltük az eseményeket és trükköket tudhattunk meg a cikkek tartalmi követelményeit és szerkesztését illetően. Az ebédszünet után ismét egy témaválasztással kapcsolatos értekezletre kísértük Krisztinát, ez alkalommal azonban egy körülbelül 15 fős, külsős újságíró csapat vet részt rajta, akik a nagyobb terjedelmű, mélyebb és hosszasabb kutatást igénylő cikkekért felelősek magazin életében, amelyek megírását akár több hónapos munkafolyamatok is megelőzhetik.

Összességében nagyon sok izgalmas, érdekes és nem mindennapi eseményeken vettünk részt Szilvivel a ’shadow-program’ során, amelyek csak még inkább megerősítettek a tinédzser kori elhatározásaimmal kapcsolatban. A szerkesztőség tagjai egytől-egyig közvetlenek és segítőkészek voltak, valamint igyekeztek minden ’kíváncsiskodó’ kérdésünket megválaszolni.

Szőllősi Ágnes, Divatmenedzser hallgató

 


Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

Share
Share
Share