Marie Claire magazin Shadow Program

Dr. Kiss Eszter, első éves divatmenedzser hallgató beszámolója

A Shadow Program keretében a Marie Claire magazin szerkesztőségében, elsősorban László Kriszta főszerkesztő, valamint Kollégái mellett töltöttünk 3 napot.

László Krisztina a Marie Claire főszerkesztője fogadott minket az e-mailen előre leegyeztetett időpontban a Marie Claire Montevideo utcai székházában. László Kriszta személyében egy kedves, nyitott, érdeklődő személyiségű embert ismertem meg, akivel könnyen megtaláltuk a közös hangot, és nagyon jó hangulatú beszélgetéseket folytattunk a magazinok világáról, a divat szakmai területeiről és generációs kérdésekről is.

Mivel számunkra a magazinkészítés világa teljesen ismeretlen terület volt, ezért, Kriszta felajánlotta nekünk, hogy az általunk összegyűjtött kérdésekre szívesen válaszol. Javasolta, hogy talán ezzel kezdjünk, hiszen azt követően talán minden érthetőbbé válik a szerkesztőségben.  Így az első napunkon részletesen átbeszéltük, hogy hogyan is áll össze a papír alapú magazin következő száma, mikor döntenek egyes kérdésekben, melyek azok a szempontok, amelyeket a következő lapszám összeállításában figyelembe vesznek. Így például címlap, fotózás, mélyinterjú.  

Átbeszéltük, hogy kik tartoznak szűken a szerkesztőség csapatához, és kik a tágabb Marie Claire család tagjai. Kriszta elmondta, hogy mikor és milyen formában egyeztetnek és beszélik át a soron következő magazin tartalmát, milyen szempontok alapján döntenek arról, hogy mi jelenjen meg a magazinban, hogyan ötletelnek.

Kriszta mesélt arról is, hogy milyen mértékben befolyásolja a tartalmakat az adott régió, és arról is, hogy mikor vesznek át külföldi megjelenésekből anyagot.

A szerkesztőségi csapat megmutatta nekünk, hogy milyen programokat használnak a magazin szerkesztésére, megmutatták azt is, hogy hogyan történik a képszerkesztés. Továbbá azt is, hogy milyen ellenőrzési pontokon megy át egy oldal, míg nyomtatási jóváhagyásra kerül. Beszéltünk arról is, hogy milyen a szervezeti struktúra, és milyen a viszony a francia anyavállalattal, valamint arról is, hogy manapság mennyire vált dominánssá az online tartalomszolgáltatás a papír alapú magazinnal szemben.

Érdekes volt hallgatni, hogy hogyan működik, és mi befolyásolja az egyes tartalmak oldalszámát, mikor kell leadni a nyomdába az anyagokat, és nem utolsósorban azt is, hogy milyen csapatmunkát és szervezést igényel az, hogy hónapról-hónapra elkészüljön egy igényes lapszám.

Tekintettel arra, hogy egy főszerkesztő munkájának természetesen vannak olyan részei is, olyan megbeszélések és találkozók, amelyeken külső fél nem vehet részt, ezért Kriszta a következő napunkra „mini-workshopokat” szervezett nekünk, amelynek keretében Kollégái feladatait figyelhettük körülbelül fél-fél órás egymást követő váltásban. Így betekintést nyerhettünk a vezető szerkesztő és a divatszerkesztő munkájába, továbbá a szépségszerkesztő mesélt nekünk elképesztő lelkesedéssel és rajongással a munkájáról és ahhoz kialakított napi életritmusáról. Találkoztunk a Marie Claire magazin művészeti vezetőjével is. Mindannyian őszinte odadással beszéltek munkájukról, arról, hogy hogyan lett a Marie Claire a mindennapjaik része, és arról is, hogy a munkájuk tényleg a hobbijuk is.

Marie Claire
Marie Claire

Megmutatták és sokat beszélgettünk arról, hogy miért fontos az online, hogyan kapcsolódik a magazinban megírt cikkhez az online felület. Megnéztük, hogy egy-egy facebook poszt hány embert ér el, és hogy mérhető módon egyre jobban kedvelik a hirdetők is az online felületeket. Fontos, hogy a Marie Claire a tartalmaival közelít az olvasók felé, nem pedig nyereményjátékokkal vagy like-gyűjtő promóciókkal. A szerkesztőség tagjai egymástól függetlenül is abszolút céljuknak tekintik, hogy minőségi tartalmak jelenjenek meg az online felületeken is, amelynek azért van kapcsolata az adott lapszámmal is.

Sok apróságot megosztottak velünk, ami természetesen kívülről nem látható. Nagyon erős csapatmunka eredménye a magazin, melynek mindenki egyenrangú részese a tördelőn át a szerkesztő, képszerkesztő, újságíró, vezető szerkesztő, művészeti vezető és persze a főszerkesztő is. Nyilvánvalóan vannak bizonyos kérdések, amelyekben a vezető szerkesztő illetve a főszerkesztő jogosult dönteni, de nekem az volt a benyomásom, hogy a szerkesztőségben mindenki véleménye számít, hiszen egy gondolt előhoz egy másik gondolatot, akár egy új ötletet.

Harmadik napunkra Kriszta kérésünkre egy szerkesztőségi lapindító értekezletet hívott össze, hogy láthassuk, hogy egy következő lapszám összeállítása hogyan is indul. Izgalmas volt látni, hogy milyen témák merültek fel, mennyire kell előre gondolkodni egy-egy cikk megírásakor, hogy mennyire kell emlékezni arra is, hogy mely témákkal foglalkoztak az előző két évben, és arra is, hogy egy történetek/személyiségek, akik a magazin hasábjaira kerülnek mindig legyen aktualitása és mondanivalója.

Ezúton is köszönöm a lehetőséget, hogy egy kicsit beleláthattam a Marie Claire szerkesztőségi munkájába, külön köszönöm László Kriszta kedves, barátságos szavait és beszélgetéseit, továbbá megtisztelő figyelmét és idejét, amelyet ránk szánt.

Igazi élmény volt az elmúlt napokban átlapozni a Marie Claire júniusi lapszámát, hiszen ott voltunk akkor, amikor ez a szám készült és eszembe jutottak azok a szerkesztőségi beszélgetések és kérdések, amelyek egy-egy cikk, fotózás kapcsán felmerültek, és egy kicsit olyan érzés, mintha mi is részesei lennénk ennek a lapszámnak.

Ha Téged is érdekel a divatipar üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére szeptember 10-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share