LanceCom Communications Shadow Program

Páll-Hegyesi Dóra, első éves divatmenedzser hallgató beszámolója

Előzetes egyeztetés után 2019.04.15 és 04.17. között volt lehetőségem betekintést nyerni a LanceCom Communications tulajdonosának, Csajbók Mariannak napi munkavégzésébe. Régóta foglalkoztat a PR világa, de Mariann szakmai „túravezetése” a terület gyakorlati oldalán sokkalta izgalmasabbnak bizonyult, mint előtte gondoltam volna.

A LanceCom budapesti irodája önmagában is inspiráló környezetnek bizonyult: szépségápolási termékek, lookbook-ok, brandbook-ok, termékkihelyezések, illetve magazinok szolgáltatják az ihletet a munkához. Az Ügynökség kollektívája végzi több jelentős brand Public Realations tevékenységét. Ügyfeleik között olyan nemzetközileg is ismert és elismert márkák szerepelnek, mint például a Louis Vuitton, a Max Factor, a Bourjois, a Rimmel, a Miss Sporty vagy az Origins.

A három nap folyamán lehetőséget kaptam munkájuk megfigyelésére, illetve a szakma gyakorlati területein kipróbálhattam magam. A Program keretében Mariann és munkatársai felvázolták számomra mindennapos tevékenységeik körét: ismertették, hogyan vizsgálják a magazinokban való megjelenéseket, hogyan dolgoznak a közösségi médiával, hogy írnak szöveget, mi a módja egy sajtóanyag megírásának (akár egy egyszerű brandbook segítségével), az influencerekkel való együttműködésben rejlő lehetőségeket, illetve a PR tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációt.

Mariann és munkatársai ottlétem alatt mindvégig partnerként tekintettek rám, részletesen beavattak a munkájuk alapjaiba és aktualitásaiba, a szakmai titkolózás legapróbb jele nélkül.

Találkozásunk első napja az ismerkedés jegyében telt. Érkezésemet Mariann és munkatársai felkészülten fogadták, érdeklődőek és nyitottak voltak a kérdéseimre. Látogatásom alkalmából bemutatták, mely márkákkal állnak kapcsolatban, illetve, hogy tevékenységük sikere milyen aprólékosan kidolgozott és jól időzített munkafolyamatok egész során múlik. A folyamatos szakmai változásoknak megfelelően kell alakítaniuk kommunikációs tevékenységeik körét. Munkájuknak összhangban kell lennie az állandó mozgásban lévő, aktuális kommunikációs trendekkel és elvárásokkal. Mindennek bámulatosan gyors alkalmazkodó képességükkel eleget tudnak tenni. A megváltozott igényeknek megfelelően jelenleg a cégek a social media felületekre helyezik a hangsúlyt. Mindemellett a sajtóeseményeknek és a nyomtatásban való megjelenéseknek továbbra is értéke van, hiszen magas minőséget fejeznek ki.

Betekintést nyújtottak a közösségi média monitorozásának folyamatába, melynek kapcsán a kollaborációk, illetve egyéb közös munka keretében készült márkamegjelenéseket ellenőriztük az influencerek körében az Instagram és a Facebook felületén. Mariann a megjelenéseket képernyőfotókon rögzítette, a teljesítéseket adminisztrálta, majd riportot készített belőlük, melyet elküldött a megrendelőnek. Áttekintést kaptam arról, hogy az influencer-marketing, illetve a magazinokban való megjelenések mögött milyen összehangolt csapatmunka áll. Az érintett influencerekkel megkötött szerződésben minden esetben részletesen leírják a teljesítendő feladatok körét: a reklám pontos tárgya, illetve, hogy milyen megjelenítést kér a megrendelő – sok esetben Mariann és a megrendelő fél közös ötleteiből születik a reklám egésze -, mely közösségi média felületen szükséges feltűnnie a posztnak, milyen típusúnak kell lennie a megjelenésnek, mely hashtagek alkalmazását kéri a megrendelő. A megjelent posztok kapcsán Mariann teljesítési igazolást állít ki a kifizetéshez, illetve az ő koordinációs feladata az, hogy a teljesítési határidőket betartva történjenek a megjelenések.

A Program második napján lehetőségem volt kipróbálni magamat a közösségi médián keresztüli tevékenységben. Egy étterem számára készíthettem Facebook posztot, melyet publikáltunk is. Megtapasztaltam, hogy egy egyszerűnek tűnő feladat is megfontoltságot és összeszedettséget igényel (és nem várt vizsgadrukkot eredményezhet), hiszen emberek tömegeit befolyásolhatja a jól, vagy éppen rosszul „behangolt” kommunikáció. A képek és a szöveg összhangja, vagy diszharmóniája jelentősen befolyásolhatja a márka, vagy a cég sikerességét.

Mariann megmutatta, hogyan ellenőrzik a termékmegjelenéseket a magazinok hasábjain: az érintett oldalakat jelölik, majd visszakövetéskor könyvelik a megjelenéseket szponzorációs érték és az adott lap súlyának viszonylatában. Elmondták, hogyan készítették az aktuális szponzorációs tartalmakat: jelenleg Lairon Oscarral készítettek egy megjelenítést. A sztársminkes, a Max Factor és a Rossmann együttműködésének köszönhetően előzetes regisztrációt követően a megjelölt drogériákban és időpontokban részvételi lehetőséget biztosítottak a nagyközönségnek személyes smink-tanácsadásra, illetve személyre szabott smink elkészítésére.

A magazin-megjelenések mögött a szakmai munkát is az ő tisztük elvégezni, amibe beletartozik a megrendelő által kért influencerekkel (bár több esetben a LanceCom jelöltjét fogadják el) és hírességekkel való egyeztetés, a koncepció kidolgozása közösen a megrendelővel, a fotózás, a sajtóesemények lebonyolítása és utánkövetése egyaránt.

A harmadik napon Mariann bemutatta, milyen módszerei vannak a sajtóanyag megírásának. Az Origins márka hazai megjelenését néhány nappal korábban egy sajtóeseményen ünnepelték meg, ahol a sajtó képviselőin túl influencerek kerültek meghívásra. Az eventet követően minden esetben sajtóanyag készül, melyet megküldenek a bevonni kívánt médiumoknak. Bár én magam is részt vehettem az elkészítés folyamatában, inkább csodálattal figyeltem, amint Mariann kiemelkedő szakmai alapossággal vizsgálta a márkát és a lehető legtöbb forrást elolvasva alkotta meg a végső formátumot, mely megfelelően tükrözi a márka által közvetített értékeket.

A sajtóesemény meghívottjainak és a megjelent résztvevők névsorának összesítését követően sor került az Origins termékeiből álló csomagok összeállítására, melyek névre szóló kártya kíséretében kerületek megküldésre azon influencerek számára, akik a sajtóeseményen nem tudtak részt venni, viszont érdeklődnek a márka iránt és szeretnék használni a termékeit. Az elküldött termékek kapcsán is készülhetnek posztok, de ebben az esetben szerződés nem kötelezi az influencereket a megjelenítésre. A termékkel kapcsolatos elégedettségüket azonban
számos alkalommal tudatják a követő táborukkal.

Úgy vélem, hogy a három napba sűrített tapasztalatgyűjtésem során példaértékű szakmai alázatnak és lelkiismeretes munkavégzésnek lehettem szerencsés tanúja Mariann és csapata részéről. Ügyfeleik azonnali határidejű kéréseire is rögvest reagálnak, megoldásokat keresnek. Munkarendjük nem határolható be a munkaidő klasszikus meghatározásával, munkabírásuk kiemelkedő, kreatív ötlettáruk pedig kiapadhatatlan. Mariann telefonja megállás nélkül csörög, kikérik tanácsát és véleményét szakma szerte. Mindemellett olyan alázattal viszonyul munkája iránt, ami csodálattal tölt el. Elfoglaltsága ellenére jelenlétemben tudásának átadását helyezte az előtérbe, igyekezett minél több munkafolyamatot megmutatni, azokba bevonni. Nagyon sokat tanultam a PR területeiről és hazai aktualitásairól. Elfogultság nélkül kijelenthetem, hogy kizárólag pozitív élményeket szereztem. Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem nyílt részt venni a Shadow Programban és megismerni egy kiemelkedő hazai szakembert Csajbók Mariann személyében.

Ha Téged is érdekel a divatipar üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére szeptember 10-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share