Klausz Melinda, SHADOW-PROGRAM BESZÁMOLÓ

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és luxusmárka-menedzsment másoddiplomás képzése során a Shadow Program keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy közvetlen tapasztalatot szerezhessünk arról, hogyan is működik a divatszakma, és a hozzá kapcsolódó területek.

Klausz Melinda, a kozossegi-media.com vezetője 2007 óta foglalkozik közösségi média marketinggel. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának marketingvezetőjeként az iwiw és MyVIP felületeken kommunikált először cégként, 2007-ben indította első blogját, és 2009-ben adta fel első Facebook hirdetését.  A Veszprémi Egyetem marketingvezetője volt 7 éven át, 3 éve pedig közösségi média tanácsadóként tevékenykedik és tréningeket tart. Hat különböző altémájú közösségi média könyve jelent meg az internetbiztonságtól a közösségi média konfliktuskezelésen át a mérésig, amely több felsőoktatási intézményben tananyag. Órákat a Metropolitan Egyetemen posztgraduális képzéseken rendszeresen, alkalmi jelleggel a Pannon és Debreceni Egyetemen tart.

Melindával a találkozónk előtt emailben egyeztettük le a Shadow-program részleteit, azaz, hogy mikor és hogyan fogom őt két napon át „árnyékként” követni.

Hétfő reggel izgalommal és kíváncsisággal telve érkeztem hozzá a Teréz körúti megadott címre  8 órára. Kedvesen fogadott és beinvitált az irodájába, ami -mint később kiderült- egyben a lakása is. Ötletesen van elszeparálva a lakórész a tárgyalórésztől, így az iroda légköre hivatalos, de mégis közvetlen.

Az első pillanattól természetesség és közvetlenség jellemezte a közös napunkat. A munkát az aktuális havi számlák kiállításával kezdte, végignézte ügyfeleit, és az esedékességeket. „Mindent-tudó” noteszéből elkezdte kihúzni a teljesített feladatokat. Ezután az emailek elolvasása és megválaszolása következett, amíg én körbenéztem, barátkoztam a környezettel, elemezni próbáltam a falon lévő flipchartot, majd elkezdtem belelapozni a legfrissebb, nemrég megjelent könyvébe. A címe már alapból figyelemfelkeltő: „Megosztok, tehát vagyok.”  A könyv olvasmányos, érdekes, és már az első oldalakon találtam számomra meghökkentő statisztikai adatokat az internet- és Facebook használatról. Az emailezés közben Melinda mesélt a munkájáról, a heti beosztásáról, a teendőiről, majd a laptop bezárása után nyakunkba vettük a várost.

Csinos magas sarkúban, vállán a nehéz laptop táskával úgy rohant, hogy alig győztem az iramot. Tele van energiával, az egyszer biztos. Gyorsan feladtuk a postán az elkészített számlákat, majd utunk az Óbudai Egyetemre vezetett, ahol Melinda 9:50-től másod- és harmadéves hallgatóknak tartott előadást az online marketingről, azon belül is a Facebook-ról. Nosztalgikus érzés kerített hatalmába, amikor beültem az előadóterem második sorába, és elővettem a jegyzetfüzetemet. Kíváncsian vártam milyen lesz. A szükséges technikai előkészítés, és a diákok megérkezése után elkezdődött az előadás.  Melinda lámpaláz nélkül, magabiztosan és érthetően mesélt arról, miért jó a Facebook, hogyan tudjuk jól elérni a célcsoportot, miért fontos előny, hogy a Facebook kielemezhető, és még számtalan érdekességről. Most már tudom, hogy vannak digitális bennszülöttek, és digitális bevándorlók, illetve azt is, hogy miért volt Obama választási kampánya sikeres a Facebook oldala miatt is. Beszélt arról az algoritmusról, ami kereséseink, interakcióink alapján kiszűri, hogy kivel állunk közelebbi kapcsolatban, és kivel kevésbé.

Azt, hogy a céges Facebook oldalak posztjai a követők hány százalékánál jelenik meg,  körülbelül 20%-ra saccoltam, úgyhogy megdöbbentem amikor Melinda elmondta, hogy összesen 2-6%-nak a hírfolyamában láthatóak. Az előadás élvezetes volt, összefüggő és gördülékeny. Nagyon sok dolgot tudtam hasznosítani belőle, amit a munkám során minden nap használok. Az egyik legfontosabb dolog, és bár alapnak tűnhet, de fontos betartani, hogy a közösségi oldalakon folyamatosan, és egységesen kommunikáljuk az üzenetünket, nagyobb megszakítások nélkül. Így tartható fenn az érdeklődés, és a rendszer is jobban támogatja a sűrűbb posztolást, mint ha ritkán 1-1 információt teszünk csak közzé. A másik fontos feladat, hogy a célcsoportunkat megfelelően célozzuk meg az erre szolgáló szűrő lehetőségekkel. Az előadást a hallgatók is élvezték, Melinda többször is bevonta őket is, és aktivitásra ösztönözte őket, amiben partnerek voltak. Az egy órás előadást tapssal köszönték még, ezzel kifejezve tetszésüket, hiszen nemcsak számukra is érdekes témát elemzett Melinda, de rendkívül informatívan és érthetően tette ezt.

Az egyetemről az Akvárium Klub teraszára indultunk, mert Melinda elmondása szerint sokkal jobban szeret napközben egy kellemes teraszon ücsörögve dolgozni a laptopján, mint a zárt irodában. természetesen szívesen voltam partner az ilyen javaslataihoz. Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen ragyogó napsütéses, igazi teraszozós idő volt, néha már annyira sütött a nap, hogy a laptop monitorját is elvakította. Munka közben itt fogyasztottuk el jól megérdemelt ebédünket, és tovább beszélgettünk a munkájáról, az ügyfeleiről, és a terveiről. Melinda ebéd után elkezdett készülni a késő délutáni megbeszélésére, és a már megszerkesztett prezentációját finomítgatta, véglegesítette. Ilyen időben és környezetben mindenképp jobban fog az agyunk, könnyebben jönnek a kreatív ötletek, és ez Melindán is látható volt, mikor a rövid egyszemélyes belső brainstormingja után felkiáltott, hogy „Megvan!”, s már írta is az ötletét a slideshow-ba. A délutáni megbeszéléséig „követtem” őt, majd elbúcsúztunk, hiszen arra a zártkörű tárgyalásra már nem mehettem vele. Így zárult tehát az első nap, izgalmas helyszíneken, kellemes társaságban bővült az online marketing szaktudásom.

 

Kedden reggel 8:45-re érkeztem Melindához az irodába. Ő már frissen, fitten ült a számítógép előtt, hiszen minden reggel 7-kor kezdi a munkát. A kiküldendő ajánlatain dolgozott, amikhez árkalkulációt készített, és frissítette a referenciáit és díjait. Közben elmesélte, hogy azért is szereti a munkáját, mert a tanácsadás során a saját szakmája mellett betekintést nyer az ügyfele szakmájába is, hiszen olyan esetben, ha szabad kezet kap a cég kommunikációja felett, elengedhetetlen, hogy ő is átlássa, ismerje az adott területet. Mivel a klientúrája nagyon vegyes, sok szép szakmába belekóstolhat kicsit. Rálátása van a zenei területekre –ami nem is áll távolt tőle, mert szabadidejében dj-ként dolgozik- vagy a szállodaiparra is, mivel több wellness hotel közösségi felületeit kezeli. A telefonos egyeztetések után személyre szabta a most futó Facebook hirdetéseket, olyan rutinnal és profizmussal, hogy ujjai alig követhetően nyomkodták a klaviatúrát. Amíg Melinda emaileket írt, folytattam a könyvének olvasását, és hamar kiderült, hogy nehéz letenni, így mivel ott csak a szabad percekben volt lehetőségem az olvasásra, megvásároltam, hogy otthon befejezhessem az egészet.

 

Az iroda falát a korábban illusztrált flipcharton kívül az elnyert díjak és elismerések díszítik, amikre méltán lehetnek büszkék.

 

 

 

 

 

Nagyon kellemesen és hasznosan telt ez a két nap, sok mindent tudok kamatoztatni a munkámban, amit Melindától tanultam. Örülök, hogy őt választottam, mert jó szakembert ismerhettem meg benne, és érdekes tapasztalás volt testközelből, „árnyékként” követni, hogyan telnek a munkanapjai.

Mezei Dóra, Divatmenedzser hallgató

 


Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni Sahadow Programjainkon és Divatmenedzsment Műhelyeinken, katt ide és jelentkezz most online a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésére!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

 

Share
Share
Share