Kapukon keresztül, interjú Tar Etelkával


Tar Etelkával vagy ahogy mindenki ismeri Tar Tusival beszélgettem a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete és a Budapesti Metropolitan Egyetem Showroom Tunista 19.1 kortárs öltözéktervező pályázat kapcsán. Mesélt egy kicsit önmagáról, a képzésről és természetesen a Tunézai-pályázatra készülő kreációjáról, a tervezés folyamatáról.

Kamarás Judit, Divat- és luxusmárka menedzsment képzés hallgatójának interjúja

Kérlek, mesélj egy kicsit arról, hogy a METU-n postosan milyen szakra jársz, hányadéves vagy!

Kézműves tárgykultúra BA alapszakra járok, most másodéves vagyok. Az első évet követően pedig öltözéktervezés specializációt választottam, amit a mai napig nem bántam meg.

Milyen tárgyaid vannak, hogyan épül fel a képzés? 

Alapvetően vannak gyakorlati és elméleti óráink is. Merényi Zita tartja nekünk hétfőnként a Kézműves műhelygyakorlat kurzust, ahol a fő szempont az anyagokkal való kísérletezés és innovatív felületek létrehozása. Alternatív anyagokat és technikákat alkalmazunk, aminek a végén egy olyan „objekt” születik, ami nem feltétlenül hordható, de nem is az a lényeg.

A Klasszikus öltözéktervezés óránkat Konsánszky Dóra tartja. Itt a kiinduló pontunk a tervezéshez egy konkrét ruhadarab, a férfiing volt. Ennek a dekonstukciójából, átalakításából hozunk létre hordható vagy objekt öltözékeket, és végül kettő darabot egy makettet és a kiválasztott végleges tervet fogjuk kivitelezni.

Fő tantárgyunk pedig az öltözék formaképzés kurzus, ami kapcsán ma találkoztunk, és amelynek keretében Aranyosi Zsuzsanna tanárnővel a Tunézia-pályázaton dolgozunk.

Mivel még nem ismerjük egymást, ezért kérlek, egy kicsit mesélj magadról. Hol nőttél fel, hova jártál középiskolásba?

Budapesten nőttem fel, a Városmajori Gimnáziumba jártam, melyet követően a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány szakán szereztem meg első diplomámat. Ezután pár év kihagyással jelentkeztem a METU-ra a kézműves tárgykultúra alapszakra. Váltani szerettem volna, és olyan kreatívabb irányt kerestem, amiben ki tudom fejezni önmagam.  Ezért munka mellett elkezdtem különböző kurzusokra járni és képezni magam.

Mikor döntötted el, hogy tervező leszel?

Szerintem nincs ilyen, hogy egyik nap arra ébredsz, hogy én most divattervező leszek. Azt gondolom, hogy hosszú önismeretei folyamat része, amíg kialakul, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Ha valaki azt tanulhatja és csinálhatja, amit szeret és igazán érdekli az nagyon nagy ajándék, ha pedig sikeres is leszel benne az pedig a hab a tortán. Szeretném, hogy egyszer majd nálam is egybeolvadjon a hobbi és a munka fogalma.

Egy galériában dolgoztam, amikor megfogalmazódott bennem, hogy igazából én is alkotni szeretnék nem csak beszélni más műveiről. A mai napig inspirál az ott eltöltött időszak.

A divat területen, ki vagy kik azok a tervezők, aki a leginkábban hatással vannak rád? Akár személyiségében, akár munkájában.

A külföldi tervezők közül Rick Owens munkái inspirálnak, kedvelem Olivier Rousteing a Balmain tervezőjének munkáit, valamint Alexander Mcqueen ruhái mindig lenyűgöznek. A magyar tervezők közül pedig a Nubut, a Nanushkat érzem hozzám közelállónak, valamint Zsigmond Dóra kreációit.

Az egyetemi oktatásban mi az, ami leginkább érdekel?

Ez alatt a pár év alatt szeretném magamba szívni a legtöbb tudást, amit csak lehetséges, minél több technikát, módszert, szeretnék elsajátítani és minél többfajta anyaggal szeretnék megismerkedni és dolgozni. Rengetegen akarnak divattervezőnek tanulni, anélkül hogy felmérnék, hogy ehhez mekkora szorgalomra és alázatra van szükség a szakma iránt. Örülök annak, hogy kicsit érettebb fejjel kezdtem el tervezést tanulni, mivel teljesen más a hozzáállásom a dolgokhoz, és így többet tudok beletenni a munkáimba.

A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete a Showroom Tunisia 19.1 pályázat meghirdetésével fiatal tervező hallgatókat szeretne segíteni szakmai kitekintésük gyarapításában. Mit kell tudnom a Tunéziai-pályázatról, melyek a pályázat főbb szempontjai?

Ez a Tunéziai-pályázat nekünk hallgatóknak egy nagyon jó lehetőség, hogy egy másik ország kultúrájából inspirálódva tervezzünk egy öltözéket, ami lehet hordható alkalmi ruházat, hordható hétköznapi ruházat vagy akár kiegészítő is. A pályázat lényege, hogy a tunéziai tradicionális öltözködési formákat, ruhadarabokat, motívumokat felhasználva egy kortárs divatba illeszthető ruhadarabot tervezzünk, tehát a tunéziai népviselet újra értelmezésével. Én ezt nem egy versenyként fogom fel, hanem egy feladatként, amelyből már az előkészületek alatt is nagyon sokat tanulhattam.

Milyen ruházati kategóriát választottál?

Én egy kabátot és overált terveztem, egy elegánsabb mégis vagány vonalat szeretnék képviselni. Ha mindenképpen be kell sorolni inkább alkalmi darab, de talán valahol az alkalmi és a hordható hétköznapi között van.

Hogyan kezdted el a tervezést?

Először is egy közös prezentáció után, azt néztem meg, hogy hogy mely tájegységen milyen ruhákat viselnek és azt is, hogy mi inspirál leginkább Tunézia kultúrájából. Ez egy hosszabb kutató jellegű munka, ami azért fontos, hogy kicsit elmélyedhessünk Tunézia egzotikus világában.

Milyen folyamatokból állt a tervezés?

Mindig az inspiráció gyűjtés, a kutatás az első. Aztán kezdődik maga a tervezés folyamata, én először papíron szoktam lerajzolni az első gondolatokat. Ezt követően kezdünk el makettezni, látványterveket készíteni digitális formában is, hogy szemléltessük, mit szeretnénk majd kivitelezni. Ezt követően elkezdődik az anyagokkal való kísérletezés – ennél a feladatnál különösen fontos volt -, hogy mihez mi passzol, a többféle anyagok kombinációja hogyan működhet egy öltözéken belül. Ezzel párhuzamban zajlik a modellezés, a szabásminta készítése, és végül a végső darab megalkotása.

Mi a fő inspirációja a tervednek? Melyek a hívószavai az öltözékednek?

Az anyaggyűjtés során engem elsősorban a tunéziai városokban a jellegzetes kiszögelt, színes kapuk inspiráltak. Nem is annyira a kapuk színvilága, hanem inkább formaviláguk, mintázatuk, maga a díszítésének a technikája, a szegecselés, ami megtetszett, másrészt pedig a kapu jelentése. Számomra azt jelenti, hogy Tunézia egy zárt világ, amibe, ha kicsit is betekintést nyerhetünk megismerhetjük gazdag kultúráját, ezt az európai ember számára egzotikus világot.

A tervezésben a vezérgondolatom a kapu formavilága és üzenete lett.  Ez a gondolatmenet inspirált tovább a tervezésben. Az öltözéken belül a kívül-belül játék, a zártság-nyitottság gondolatai lettek a fő hívószavaim. A kapuk kiszögelései visszaköszönnek a ruhadarabjaimon, továbbá a kapuk nyitásával is játszottam a tervezésben. A kabáton elhelyezett megnyitásokon keresztül láthatóvá válnak a tunéz anyagok, vagyis ahogy a hasíték megnyílik – mint egy kapu – alatta láthatóvá válik a tunéz anyag.

A másik inspirációs forrást a tunéz viseletek adták. Több térségben vannak olyan hagyományos tunéz öltözékek – elsősorban ünnepi öltözékek-, melyeknek feltűnően nagyméretű vállaik vannak. Ez szintén tükröződik az általam tervezett öltözékben is.

Hogyan választottad ki az anyagot?

Tradicionális tunéz anyagokat használunk, melyeket Tunéziából kaptunk és azokból válogattunk. Azt tudni kell a tunéz anyagokról, hogy alapvetően gazdag a színviláguk és mintázatuk. Én fekete szövettel és műbőrrel kombináltam a Tunéz anyagokat az öltözékben. Nálam a bőr, a fémek és a szövet és természetesen a tunéz anyagok kombinációja figyelhető meg.

Mit mondanál el magáról a ruhadarabról, amit terveztél? Hogyan képzeljem el?

Mint mondtam egy kabátot és egy overált terveztem. Elegáns vonal, de a bőr és a szegecsek kombinációja miatt vagány is egyben. A kabáton növeltük a vállak méretét így kicsit oversize fazon lesz.  Több darabos öltözékről van tehát szó, amelyben van egy overál, amelynek fekete a nadrágrésze és felül pedig a tunéz anyagot használtam. A kabát kialakítása során pedig a hasítékokkal és a szegecsekkel játszottam, amire felvehető még egy szegecses mellény rész is.

A tervezésben ki/kik segítenek neked?

Egyrészt Aranyosi Zsuzsanna tanárnő, másrészt nagy segítségünk Németh Zoltánné Judit és Oszkó Zsóka.

A Tanáraiddal szoros együttműködésben vagytok ebben a projektben?

Igen, természetesen. Tanárainkkal óráról órára egyeztetünk, átbeszéljük a terveinket, hogy lássák hogyan gondolkozunk, mit szeretnénk alkotni. Ők segítenek abban, hogy ez a munka tökéletes legyen, és a személyiségünknek megfelelő darabokat hozzunk létre, és persze abban is, hogy hogyan kell kivitelezni az elképzeléseinket.

Hol tartasz most? Mikorra lesz kész az öltözék?

A tervek készen vannak, lesz egy prezentáció a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete előtt, aztán következik a végső darab kivitelezése. A május 13-ai héten szeretném befotózni az öltözéket.

Mikor lesz a Tunézia-pályázat bemutatója?

Május vége -június eleje, még nem tudjuk pontosan.

Számodra mit jelent ez a Tunézia-pályázat?

Minden feladatból rengeteget tanulok és fejlődők. Én ezt a pályázatot egy nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy megismerhetem egy idegen ország kultúráját és hagyományos textileit. Örülök, hogy a részese lehetek.

Milyen jövőbeli terveid vannak? Szeretnél saját márkát alapítani?

A legtöbb divattervező vágya az, hogy egyszer saját márkája legyen. Én úgy gondolom, hogy még rengeteg tanulásra és tapasztalatra van szükségem ahhoz, hogy egyszer ezt elérhessem. Szeretnék még tovább tanulni, mester diplomát szerezni. Nem tudhatom, hogy mit hoz nekem majd az élet, szeretnék azonban minden lehetőséget megragadni.

Sok sikert kívánok a Tunézia-pályázathoz! Köszönöm, hogy időt szakítottál erre a beszélgetésre, örülök, hogy megismertelek.

Köszönöm!

Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, és szívesen dolgoznál együtt divattervezőkkel, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére szeptember 10-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share