Interjú Wolf Bettina divattervezővel

Egy fiatal tervezőt mutatok be nektek, aki nemrég végzett a Metropolitan Egyetem textiltervező szakán. Gyerekkora óta készül a művészeti pályára, kollekciói egyes témák mélyebb értelmezéseiből születnek.

Molnár Judit divatmenedzser hallgató interjúja Wolf Bettina végzős divattervezővel.

Gyerekkorod óta érdekel a tervezés?

Több testvérem van, mindenki művészeti pályára készült, ők zenével foglalkoznak, én lettem egyedül iparművész.

Hol sajátítottad el a szakmád csínját-bínját?

Művészeti szakközépiskolába jártam Pécsre, a Práter utcába ötvös képzésre, majd Sopronban tanultam formatervezést, ott végeztem az alapszakot, s végül a Budapesti Metropolitan Egyetemen textiltervező szakán végeztem idén.

Képzéseim során több tanár is segítette utamat, mint pl. Bosnyák Mihály rajztanár, Rózsa Béla ötvös, Juhász Márton és Soltra E. Tamás grafikus tanárok, Konsánszky Dóra divattervező és Droppa Judit textiltervező.

Photo Peruzzi Boglar Mua Boglárka Török / Hair Sallay Fekete Ildikó / Model Réka

Mennyire követed a nemzetközi trendeket?

Nem különösebben érdekel a trendtervezés. Munkáimat a kortalan tervezés jellemzi. A formatervezést a divattal kötöm össze, funkcionalitás szempontjából tekintek rá illetve a meglepő mozgáslehetőségek foglalkoztatnak, az indusztriális tervezés.

Ki a célközönség?

Egyenlőre a 30 év feletti kreatív nők, illetve akik hasonulnak a szemléletemhez.

Mesélnél a tervezési folyamatról?

Témát személyes indíttatásból választok, mélyebb tematikából indulok ki, s utána következik a kutatás. Az új kollekciómnál az introvertált személyiségű emberek megjelenési szokásaival foglalkoztam, s ehhez amerikai kutatásokat elemeztem, könyveket olvastam, pszichológust kérdeztem. Ezek alapján kezdődött a tervezés, elkészült egy overál, – mert az ilyen típusú emberek nem szeretik, ha többen nézik őket – a szabásvonalakba megnyitásokat tettem, ami a személyiség megnyílását fogja tükrözni. Erre épülnek a fokozatok, a kis nyílástól a monumentálisig.

Mi inspirált a diplomakollekciód tervezése során?

A Mozgó Vonal kollekciómnál a japán építészettel foglalkoztam. Szeretem a japán művészetet, mert letisztult. Összehasonlítottam, mennyire különbözik a mi kultúránk az övéktől. Nekik sok nyitott terük van, a benti életet összekötik a kintivel, s ezt jelenítettem meg a kollekcióban, beleépítve a mozgást.

 

 

 

 

 

 

Mit jelent számodra a stílus?

Most épp gondolataim tárgya a stílus megfogalmazása, mert nem mindenki szereti megmutatni a külvilágnak a saját személyiségét az öltözködésén keresztül.

Mi a kedvenc színed?

A szürke.

Van kedvenc divatmagazinod?

A Wiev magazint rendszeresen lapozom. A moodboardokból inspirálódok és alapanyag ismereti információkat gyűjtök belőle.

Hétköznap miben szeretsz öltözködni?

Sportos elegánsan öltözködöm. Fontosak számomra a minőségi és természetes alapanyagok.

Számodra ki a legnagyobb divatikon?

Joki Jamamoto.

Mint gondolsz, mi a siker titka?

Szorgalom, szakmai tudás és annak a gyümölcse.

Mi az álmod?

Saját márkát akarok létrehozni, s ha külföldön van csak lehetőségem e szakmámban érvényesülni, akkor azt ott is jól működtetni.

Mik a rövid-, és hosszú távú terveid?

Nemsokára anyuka leszek, s az anyaság és a karrierem együttes jól megélése a célom.


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share