Interjú – Szabó Pálma – Fashion event management

Szabó Pálma szakunk Fashion event management oktatója folyamatosan ad: megrendelőinek és közönségének élményt, minőséget, jó érzést, a Divat- és luxusmárka-menedzsment szak hallgatóinak pedig tudást. Kalauzolásával pillantsunk hát be a divatbemutató-szervezés kulisszák előtti és mögötti  világba!


szabo-palmaDivatmenedzsment.com: Mikor és hogyan lettél fashion event manager? Melyik volt előbb, a divat vagy a rendezvények iránti vonzalom? Hogy állt össze ez a két terület, mi a történeted?

Szabó Pálma: Valójában a két terület iránt érzett vonzalmamat időben nem tudnám szétválasztani, hiszen melyik teenager lány nem vonzódik a divathoz, illetve én mindig aktív vezéregyéniség voltam ha szervezni, rendezni kellett.

A szegedi egyetemen éppen ezért a művelődés szervező szakot választottam a történelem mellé, – az első diplomám vonatkozásában – innen már csak 1 lépés volt a divathoz való kapcsolódásom.

Hogyan képzeljük el a mindennapjaidat, milyen feladatokból állnak a napjaid és kikkel tartod a kapcsolatot?

A cég projekt alapon dolgozik, így nagyon sokféle emberrel találkozom nap mint nap. Megrendelőkkel, kreatívokkal, beszállítókkal, modellekkel projekttől függően. Vannak nagyon sűrű időszakok – az ősz, és a tavasz – illetve lazább, kevésbé terhelt hónapok is az év folyamán.

Melyek azok az alaptulajdonságok, amelyekkel rendelkeznie kell egy jó event managernek és Te a munkád során mi mindenben fejlődtél, mire tanított meg készségek, képességek tekintetében ez a pálya? Mitől jó egy event manager?

Talán a globális és lokális látásmód megléte egyszerre az, ami nélkülözhetetlen. Ha valamelyik hiányzik, akkor vagy a “részletek” sérülnek, vagy az egész aprózódik, forgácsolódik darabokra. Fontos a kitartás, a jó problémamegoldó képesség, a határozottság, és a lényeglátás.

Bennem ezek a tulajdonságok alapból megvoltak, így az évek során a tapasztalat és a rutin, ami fejlődött leginkább.

És szerinted mikor jó egy rendezvény? (mind szervezői, mind befogadó oldalról megközelítve)

Egy jó rendezvény akkor jó, ha a Megrendelő és a közönség egyaránt elégedett. Ha Mindenki azt a minőséget kapja, amit látni, átélni szeretett volna, akár élményszinten, akár üzleti vonatkozásban.

Mi a követendő fő cél, mikor dolgozol?

A követendő cél, hogy a projekt minden vonatkozásban sikeres legyen. Én amellett, hogy van egy erős művészi érzékenység bennem, elsősorban üzletasszonynak tartom magam, a produkciós ügynökségemet immár 20 éve működtetem sikeresen.

Mit szeretsz legjobban a munkádban? Melyik szakaszát miért szereted? Milyen érzés, mikor megvalósul egy esemény, amin már rég munkálkodtál?

Számomra mindig a projekt eleje, és vége a legizgalmasabb, látni egységben, hogy miből mi lesz. Nagyszerű érzés, amikor megvalósul egy álom. Szerintem, addig érdemes ebben a műfajban dolgozni, amíg még vannak “szakmai” álmaid. Nekem még bőven van, szerencsére.

Kinek dolgoztál korábban és kinek jelenleg, s mi benne a legnagyobb kihívás? Milyen sikerélményekre emlékszel vissza örömmel?

Nagyon szerettem a Marie Claire Fashion Days divatbemutatóit, melyet 6 évig a cégem rendezett a nemzetközi brandek vonatkozásában. Igazán szép feladat minden évben a H&M designer kollekciójának hazai eventje. A Gellért, a divat strandja 3 részes projektünket is nagyon élveztem. De ezen felül még egy csomó olyan   megbízásunk volt, amikre egyaránt büszke vagyok.

Hogy érzed, mit adsz az embereknek a munkád által?

Élményt, minőséget, jó érzést. Szeretném hinni, hogy ez így van.

Miért fontos, hogy a divattervezők és a jövő divatmenedzserei megismerjék e szakterületet?

Fontos, hogy tudják, hogy milyen kihívásokkal, buktatókkal állhatnak szembe 1-1 event megszervezése kapcsán. Mint minden, ez sem olyan könnyű, mint aminek látszik. Számos olyan tényező van, amire ha felkészülnek, megóvhatják magukat egy csomó feszültségtől, anyagi kártól.

Milyen volt a 2017-es évetek eddig? Történtek-e nagy események, amelyekről szívesen beszámolnál?

Az év eddigi, -első fele- igen dinamikusan zajlott. Tavasszal- a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül – a kiegyezés korszakáig nyúltunk vissza, aminek keretén belül ismert magyar tervezők vonultatták fel korszak ihlette kollekciójukat, valamint egy divatpályázat keretén belül kezdő tervezők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

Egy más jellegű, más feladatokat igénylő megbízásunk volt a 2017 FINA GÁLÁN megrendezésre kerülő Katti Zoób divatblokk modell –koordinációja, ahol 150 modell castingja, és teljes koordinációja tartozott a feladataink közé. Magyarországon ekkora volumenű show-t még nem láthatott a közönség, de megkockáztatom, hogy ez európai szinten is egy igen kiemelkedő szám.

Most már nagyban készülünk a 2017-es év 2. félére, ahol ismét nagyszerű feladatok, kihívások várnak ránk.

Mik az irányzatok a fashion show-k vonatkozásában? Vannak-e új trendek a kifutók világában?

A designer kollekciók bemutatójának kapcsán meghatározó marad a minimál irányzat, természetesen illesztve mindazt az aktuális kollekció hangulatához, művészi világához. Ez főként a sminkben, hajban, zenében mutatkozik meg, kevéssé a koreográfiák bonyolultságában.

Hogyan képzeljük el az óráidat? Mi mindennel gazdagodhatnak a hallgatók?

Én elsősorban ezt a műfajt gyakorlati műfajnak tartom, így az órámat is erre fogom elsősorban súlypontozni. Természetesen, az elméleti vonal sem fog elmaradni, de számomra fontosabb, hogy valóban a lényeget lássák, értsék meg a hallgatók.

És miért vállaltad el az oktatást? Miért tartod fontosnak?

Tudást átadni jó. Fontos, hogy az ember egy idő után eljusson arra szintre, amikor már lehet nagyvonalú, megoszthatja a tapasztalatait, tudását az utánunk következő generáció számára.

Mit üzensz, tanácsolsz a divatmenedzser pályára készülőknek?

Talán azt, hogy legyenek kitartóak. Nem könnyű a műfaj, de ha jól csinálják, igazán izgalmas, és különleges hivatásuk lehet.


Ha Te is szeretnél hazai divattervezőket menedzselni, jelentkezz a 2017/2018-as tanévre online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésrevagy látogasd meg a Budapesti Metropolitan Egyetem oldalát!

Share
Share
Share