A titok a részletekben rejlik – Interjú Rengei Georginával

„A titok a részletekben rejlik.” Ez jellemzi Rengei Georgina végzős Divat és Textiltervező szakos hallgató vizsgakollekcióját, akinek inspirációját nem más, mint Róth Miksa mozaikművész művei adták. Sági Lilla divatmenedzser hallgató interjúja Rengei Georgina végzős divattervezővel

Miért éppen Divat és Textilszervező Szak?

Alapképzésre andragógiára jártam Szegeden és mesterképzésre jöttem át a Budapesti Metropolitan Egyetemre, divat- és textiltervező szakára. Tulajdonképpen a művészet valamilyen szinten mindig jelen volt az életemben. Kis koromtól kezdve tánciskolába jártam, jégtáncoltam és balettórákat is vettem. Otthon anyukámmal rengeteget kézműveskedtünk: gyöngyöt fűztünk, sógyurma figurákat készítettünk, üveget festettünk.

Amikor az andragógia tanulmányaimat folytattam, akkor hobbi szinten elkezdtem varrni és ez inspirált arra, hogy ebbe az irányba szeretnék továbbhaladni.

A családban a nagymamám és a dédmamám jól tudtak varrni, de tervezéssel senki nem foglalkozott szakmai szinten. Mindketten rendkívül támogattak a döntésemben. Ők is látták azt, hogy ez az, ami örömet okoz nekem és boldoggá tette őket, hogy megtaláltam a saját irányomat.

Mi az alapja a diplomamunkádnak? Mi adta a legnagyobb inspirációt?

A METU falai között töltött négy félév alatt más és más területre próbáltam koncentrálni és kipróbálni magamat. A félévek alatt rájöttem, hogy hozzám az aprólékos felületalakítások állnak a legközelebb. Ezért választottam egy olyan területet, ahol bőven jut a megmunkálásokra lehetőség. A diploma kollekcióm darabjaihoz az inspirációt pedig Róth Miksa, rózsaablak- és mozaikművész munkái adták. Az ő munkássága ihletett meg minták és színek területén is.

Mondtad, hogy több területre koncentráltál a négy félév alatt. Mesélnél róla, hogy milyen területek vannak így a szakon belül?

Első félévben objekteket készítettünk. Ezek látványruhák, amelyek nem hordható darabok. Ez a feladat kifejezetten a kreativitásunk fejlesztését szolgálja. A második félévben webshopos felületre készítettünk kollekciót, ahol a tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy mi az a fazon, amit a vásárlók próba nélkül is megvennének, ugyanakkor jelenjen meg benne a saját stílusunk, valami extra, amivel kitűnünk a tömegtermékek mellett. A harmadik félévben már próbáltam némi eszmei tartalmat is belevinni a kollekciómba, ekkor a sakk volt a fő inspirációm. A két játékosnak az intellektuális küzdelmét próbáltam megjeleníteni a ruháimon keresztül. Tulajdonképpen az a része ragadott meg igazán, hogy egy ruha igenis bírhat többlet tartalommal, nem csak egy szimpla öltözetként jelenhet meg. Az utolsó félévemben magyar vonatkozású témát akartam feldolgozni, így jutottam el Róth Miksáig, akinek az alkotásai már az első pillantástól kezdve mélyen hatottak rám.

Miért éppen Róth Miksa? Hogy ismerkedtél meg a munkáival?

Több dolog ösztönzött arra, ami miatt rá esett a választásom. Az egyik az, hogy nagyon szeretem a szecesszió stílust: a lágy vonalvezetést, a nagymértékű stilizálást, növényi ornamentikát. A másik pedig az, hogy az egyetem épületében a lift mellett van egy festett üvegablak, ami feltehetően az Ő alkotása. Az egyetem melletti Rózsák terén lévő templomban Róth Miksa ablakok vannak és a buszmegálló, ahol felszállok, az emléképülete mellett van. Szóval lépten-nyomon Róth Miksába botlottam, és azt gondoltam, hogy ez nem lehet véletlen.

Van esetleg Róth Miksán kívül más kedvenced, aki tervezőként inspirál téged vagy felnézel rá? 

Igen, nagy kedvencem Mary Katrantzou, ő applikáció művész. Ez azt jelenti, hogy nagyon aprólékos felületekkel dolgozik. Másik nagy kedvencem Alexander McQueen. Illetve Elina Kordalit is kedvelem, aki lágy és romantikus ruhákat készít, amelyek nagyon bájosak, de mégsem giccsesek.

Szerinted mi az a szemmel látható és szemmel nem látható különbség, amit te érzel a munkáid között. A diplomamunkád mivel lesz több most, mint az előző félévek munkái? Mi a te védjegyed?

A védjegyem szerintem az igényességben, az apró részletek megmunkálásában rejlik. Viszont ez rendkívül időigényes is, hiszen ilyenkor egy kabát nem 6-7 óra alatt készül el, hanem akár 30-40 óra alatt. Olyan igényes ruhákat szeretek tervezni, amit ha meglát valaki, nem csak egy szép vagy dizájnos ruhát lát, hanem a tudatalattijára hatva érzelmeket, gondolatokat is ébreszt benne, akár egy művészeti alkotás, és ha felveszi, akkor ő is annak az alkotásnak a részévé válik. Tudom, hogy a fogyasztói társadalomban a gyorsan eldobható termékek világát éljük, de úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy ugyanazt a teát teljesen más érzés meginni egy műanyag pohárból, mint egy Zsolnay porceláncsészéből.

Bemutatnád a vizsgakollekciód?

A kollekció hat öltözetből fog állni, ebből lesz egy kabát, amit a fő darabnak szánok. Itt fog összpontosulni minden, ami a többi öltözetben csak részleteiben fog megjelenni. „Róth deco” kollekciómban a színeket pixeles formában szeretném megjeleníteni, ami reflektál a művész mozaik alkotásaira.

A ruháimban sok technika fog megjelenni: áttört felület képzés, patchwork, kötés, szitanyomás, print, kézi hímzés.

Lesz például egy olyan darab, amiben az áttört felület az ablaküveg ólomkeretének a formájában jelenik majd meg. A lyukacsos réteg alá pedig egy harsány, színes aláöltözet kerül.

A kötött öltözeten belül is próbálok minél több megmunkálási lehetőséget megmutatni: lesz benne jacquard minta, domborkötés. A domborcsíkos felületre festeni fogok, így a minta, ami rákerül, megtörik – mintha pixelszerű lenne.

Készítettem anyagkísérletet, ahol a különböző apróbb darabokat dolgoztam egybe. Ez a technika nyomtatva is megjelenik majd a kollekciómban. Formailag egyszerű darabokat szeretnék létrehozni, hogy a megmunkálások jobban érvényesüljenek és minél látványosabbak legyenek.

A diplomakollekció darabjainál a hordhatóságra összpontosítok. Az ötleteim és a megvalósítás, mint például ezek az aprólékos felületképzések még inkább egyedivé teszik ezeket a darabokat. Bízom benne, hogy az egyediségre pedig egyre nagyobb igény lesz.

Sokan vannak, akik a diploma után saját márkát szeretnének. Neked is vannak hasonló vágyaid, álmaid?

Minden fiatal tervezőnek vannak ilyen vágyai, ahogy nekem is. Az iskola után szeretnék tervezőként dolgozni, a jövőben létrehozni egy webshopos felületet. Legnagyobb álmom pedig az, hogy lássam mások boldogságát, amikor az általam tervezett ruhákat viselhetik. Ehhez úgy gondolom, hogy sokat kell tapasztalnom, illetve folyamatosan nyitott szemmel járnom, hogy meglássam a lehetőségeket.

 


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share