Interjú – Pálmai Angie

Pálmai Angie

Mestersége oly színes és sokrétű, hogy címerét egy szóval nem is lehet kellőképpen érzékeltetni. Ezért inkább eláruljuk, hogy Pálmai Angie vizuális szakember és mood marketing specialista is egyben, miközben munkája a kurátori és művészeti vezetői tevékenységhez is kapcsolódik. Vagy, ahogy ő maga fogalmaz: Egyre inkább hasonlít a munkám egy filmsorozat készítéséhez – persze egy adott márkán belül. Sokszor érzem magam kutatónak, megfigyelőnek, aki rendszerez és összegez, majd vizuálisan adja vissza az adott értékeket és gondolatokat”. Hogy mit és miért tanulhatnak tőle hallgatóink, interjúnkból kiderül.

A Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésen Trend-és stílusismeret tárgyakat oktat.


Interjú - Pálmai AngieDivatmenedzsment.com:
Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a vizualitással? Hogyan vált hivatásoddá ez a szenvedély?

Pálmai Angie: Édesapám és Nagyapám is sokat fotózott, így a családban természetes volt a fényképezés és a képek szeretete. Később gyűjteni kezdtem a magazinokat és egyre inkább érdekelt a képalkotás folyamata, a háttérmunka. Hivatássá akkor alakult igazán, amikor egy ügyfél számára a legmegfelelőbb képet kellett létrehoznunk. Akkor jöttem rá igazán, mit jelent képet alkotni, hiteles képet adni az adott márkáról. Egy-egy koncepció kialakítását hosszú kutatómunka előzi meg, általában vizuálisan építjük fel egy márka jegyeit, kifejezési módjait.

Számodra mi mindent mesél el egy fotó? És mi mindenre figyelsz?

A jó fotó általában hiteles és felkelti az érdeklődést, hat az érzékekre, esztétikai élményt nyújt. Az első összbenyomás után a kompozíció kap jelentőséget, hogy mennyire harmonikus a pillanat felvétele. Létezik olyan kép is, ami nem feltétlenül szép, mégis tetszik az aki/ami rajta van, az emlék vagy az általa elmesélt történet. Itt gyakorlatilag mindegy a képkivágás vagy a kompozíció, a hozzá társított élmény válik jelentőségteljessé.
Ha jól sejtem, mindennapjaidban is nagyobb jelentőséggel bírnak a képek. Mondanál néhány példát az életedből, mi mindenre figyelsz, s mit értelmezel másképp a szemeddel, mint az átlagember?

Szerintem az átlagember is nagyon képzett manapság vizuálisan. Lehet bárki jó megfigyelő, érzékelheti az adott pillanat és helyszín adta részleteket, vizuális élményt találva benne. Szerintem ez nagyon jó, mert így érdemes sok jó képet vagy filmet készíteni, hogy egyre jobban értékelik a minőségi vizuális nyelvezetet. Mert értik. Ez nagyon fontos. Nekünk, akik a szakmán belül dolgoznak, talán azért más, mert mi továbbvisszük a látottakat, inspirálódunk általa és visszaadjuk az élményt egy másik kép kialakításába.
És hogy működik ez fordítva? Ha nem megérteni szeretnénk, hanem kifejezni… Egy márka üzenetének, kampányának lényegét hogyan lehet képek által visszatükrözni?

Egy márka arculata, a megfelelő üzenet közvetítése egy mélyreható és részletes kutatás eredménye. Ezt azonban a teljes kép, az összhang adja elsősorban. Egy-egy kampány során „csak” megerősítjük az adott márka identitását és kommunikáljuk, hogy éppen most mi történik vele. Már nem eladni akarnak a brandek elsősorban, hanem közösséget építeni, kapcsolódást egy érzéshez, gondolathoz, életmódhoz. Ezt a világot alakítjuk ki és erősítjük vizuális kommunikációval.

Hogyan képzeljük el az óráidat? Miért kell tisztában lennie mindezzel egy divatmenedzsernek?

A trendismeret órákon elsősorban az aktuális trendek megismeréséről és megértéséről, valamint kialakulásáról, hatásairól lesz szó. Kiderül, hogyan és hol alkalmazzák, miért van rá szükség. A prezentációkat hangulati képekben, mood boardokban kommunikáljuk és így alakítunk ki egyértelmű koncepciókat egy-egy témára vonatkozóan. A vizuális nyelvet véleményem szerint minden szakembernek – aki divat területén hivatott tevékenykedni – értenie szükséges, hiszen ma már ez a közös nyelv.

Miért szereted a szakmádat? Mi a legizgalmasabb benne?

A szakmámat inkább már életmódnak nevezném. Bármit is csinálok, akár vidéken kertet rendezek, akár egy szép teremben táncolok, már mind hozzátartozik ahhoz az inspirációs forráshoz, amivel dolgozom. Így lehet azt mondani, hogy mindig dolgozom, illetve az is, hogy sosem.

A közelmúltban mely kampány dobogtatta meg leginkább szívedet?

Azt hiszem, hogy talán nem is egy legutóbbi kampány vagy egy szép kép dobogtatja meg a szívem manapság. Ami igazán szép szerintem, hogy egyre több márka divattól függetlenül alakít ki harmonikus és hiteles arculatot, ami mindenre kiterjed: termékre, csomagolásra, belsőépítészetre és képi világra. S valójában ezek együttvéve adják a márka igazi kommunikációját, nem csak egy kép. Természetesen az adott képnek pedig mindent ki kell fejeznie a márkáról.

Jelenleg min dolgozol, és mi a munka különlegessége, mi jelenti benne a legnagyobb kihívást?

Két nagyobb munkám is folyamatban van jelenleg, az egyik egy hegedűkészítő mesterrel kapcsolatos, akinek teljes arculatot építünk. Munka közben ért a felismerés, hogy a hangszerek révén mi most legalább 200 évre építünk valamit. Félelmetes és jó érzés is egyben, hogy maradandót alkotunk. A másik munkám országimázzsal kapcsolatos, ami széleskörű kutatómunkát igényel. Egyre inkább büszkeséggel tölt el, hogy magyar vagyok és örülök annak, hogy a munkám során külföldi emberekkel is megismertethetjük az értékeinket.


Ha érdekel a termék-menedzsment, az üzleti tervezés a divatiparban, jelentkezz early bird kedvezménnyel online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésre, vagy látogasd meg a MET oldalát!

Share
Share
Share