Interjú – Novák Rita

Szakunk „Divatszektor ismeretek/Multinacionális cégek” tantárgyának oktatójától nem „csak” tudás és tapasztalat terén tanulhatnak rengeteget hallgatóink, hanem egy igazán hiteles példaképet is kapnak személye által. Novák Rita, a Reserved sales managere a szakmai ismeretekkel párhuzamosan azt is közvetíti ugyanis, hogy a munkához való helyes hozzáállás és a folyamatos fejlődés, tanulás is elengedhetetlen kulcs a sikerhez. Rita fantasztikus teremtő ereje már a vele készült interjúnkban is tükröződik.

                                         Novák Rita jobbra

Hogyan kerültél a Reserved márkához? És mi mindent tettél, tanultál előtte, hogy ez megvalósulhatott?

A Reserved márkához a cég első ügyvezetőjének megkeresése után kerültem, 2003-ban. Ez az úr korábban területi képviselő volt és a munkánk részben összefonódott még az előző munkahelyemen, így már ismerte a munkához való hozzáállásomat és látta bennem a lehetőséget! Ugyanúgy részt vettem a felvételi elbeszélgetésen, de elsőre nem sikerült bejutnom. Nem nyertem el az üzletvezetői állást az akkor nyíló Miskolc Plaza 590 m2-es Reserved üzletéhez, mivel ekkor még nem beszéltem angolul (csak franciául és kezdő szinten németül). Az angol nyelv tudása akkor elengedhetetlen volt, hiszen a teljes irányítás és az összes instrukció Lengyelországból érkezett angol nyelven. Egy hónap elteltével újra megkerestek – mivel a felvételin  jól szerepeltem -, de azt mondták, csak azzal a feltétellel vesznek  fel, ha fél év alatt megtanulok minimális szinten angolul. Addig pedig egy nyelvet jól beszélő üzletvezető helyettest kapnék magam mellé, akit szakmailag kell képeznem, így tulajdonképpen egymást segítenénk. Elvállaltam, elég kamikaze módon, hiszen 6 hónap valljuk be, nem sok egy nyelv elsajátításához. De végül sikerült, megtanultam az angolt, képeztem a kolléganőt, bevezettem az új márkát Miskolcon, és sikeresen vettük az akadályokat. Komoly erőfeszítések állnak a sikerek mögött, nagyon sokszor a szabadidőt is feláldozva.

Egy év múlva – 2004-ben – területi vezető lettem és átvettem az akkor még lengyel felettesem helyét, innentől kezdve pedig már én nyitottam az összes magyarországi üzletet, feleltem a működtetésért, valamint a forgalmi eredményekért.

Előtte hol dolgoztál, és hol tanultál? És mi mindent tanultál a Reserved-nél?

Viszonylag hamar kerültem a Reserved márkához, még 26 évesen (most 40 éves vagyok). Előtte üzletvezetőként dolgoztam a  FILA sportruházati márka egyik üzletében, de  baby-sitter is voltam Brüsszelben a gimnázium befejezése után. Tehát gimnáziumi végzettséggel és külföldi munkatapasztalattal rendelkeztem, és belecsöppentem a multik világába. A Reserved mellett nagyon nagy szükségem volt az önképzésre, így szakkönyvekből, újságokból tanultam, és figyeltem a feletteseimet is, próbáltam a gyakorlatban tanulni tőlük.

A Reserved is biztosított képzést külföldi helyszíneken (Prága, Gdansk, Krakkó stb.), bár ezek a kezdeti időkben nem voltak gyakoriak. 2009-ben beiratkoztam egy divat manager képzésre, ahol az elsők között végeztem. Nagyon hasznos évek voltak ezek, hiszen kiváló szakemberektől tanulhattam, nemegyszer cserélhettem tapasztalatot is, eltérve ugyanis a fiatalabb csoporttársaimtól, én akkor már komolyabb szakmai háttérrel, gyakorlattal érkeztem. E képzés alatt sikerült rendszereznem az addig  önállóan tanultakat  és a sok gyakorlati ismeretet, valamint kiegészíthettem további nagyon hasznos információkkal, helyére tettem az ok-okozati összefüggéseket.

Miért szeretsz itt dolgozni? Mely eredményekre vagy a legbüszkébb? 

Szeretem a Reserved márkát, bár az első 10 évben 3 márkával is dolgoztam egyszerre, cégünk 5 saját divatruházati márkával is büszkélkedhet ugyanis. A kezdő csapat tagjaként végigkísérhettem a cég  és a márka fejlődését, részese lehettem a sikereiknek, és nagyon sokat tanultam menet közben. Szeretem azokat az agilis fiatalokat, akikkel nap mint nap dolgozom, és nagyon büszke vagyok a sikereikre. Jó érzéssel tölt el látni a fejlődésüket, amiben nekem is szerepem van.

A kudarcokból együtt állunk fel, és eddig mindig sikerült elég erőt és elszántságot találnunk a folytatáshoz, hiszen mindannyian látjuk a márkában  rejlő lehetőséget, és mind divatbolondok vagyunk, a kereskedelem a vérünkben van. Büszke vagyok arra a csapatra, akikkel szerencsém van együtt dolgozni (nem egy közülük 5-10 éve a cégünkhöz tartozik).

Arra is büszke vagyok, hogy 2014-ben engem választottak a fő márka, a Reserved területi vezetőjének Horvátországban is, így részese lehettem egy új piacra való belépésnek és márkabevezetésnek, végigkísérhettem az első  horvátországi üzlet megnyitását (2344 m2-en, még 2014-ben).

Hogyan definiálnád a pozíciódat? Mi mindenért felelsz Te, és kikkel állsz kapcsolatban munkád során?

Az opciómat úgy definiálnám, hogy A MINDENES, VAGY A GONDNOK. 🙂 Ezt úgy értem, hogy bár a munkaköröm szerint sales manager, értékesítési vezető vagyok, de ezzel együtt több területre is rá kell látnom, és tudnom kell döntéseket hozni, a feletteseimnek tanácsot  adni, véleményt formálni. A munkám magában foglalja az operációs feladatok felügyeletét, fejlesztését is. Jelenleg egy teljesen új üzemeltetési rendszer kialakításán dolgozom, illetve a dolgozók továbbképzésén.

Részt veszek az üzletházakkal való kapcsolattartásban és egyéb megkeresésekben, valamint a marketing megjelenésekkel is összeköt a munkám, bár ehhez már kifejezetten marketing szakember kell. Nagyon sokat dolgozom a HR területen: a képzések, motiválás, ösztönzés, problémamegoldás terén. A kereskedelmi szektor most jelentős munkaerőhiánnyal küzd (hiány van például eladó pozícióban), így nagyon talpon kell lenni, alternatív megoldásokat kell keresni és közben a költségeket is tartani kell.

Kapcsolatban vagyok a magyar, horvát és lengyel központokkal, szinte  minden terület munkatársával (marketinggel, HR-rel, cégvezetőkkel, szükség esetén a logisztika-szállítmányozással és a könyveléssel is). Emellett olykor-olykor megkeresnek a magyar üzletközpontok marketing managerei és a center managerek.

Mit szeretnél még elérni a szakmádban? Milyen célokat dédelgetsz?

40 éves lettem, családot szeretnék, így lehet, hogy megállok kicsit „pihenni”. Ha nem így alakulna, akkor a régió vezetői állás van még előttem, amely szerepben több országot kell összefogni.

Szerinted milyen személyiségtípusoknak való e feladat? És milyen hozzáállást követel?

Személyiségben fontos az eltökéltség, és a KITARTÁS, a fejlődésre vágyás, a tanulásra való nyitottság, a döntés képessége. És fontos elismerni a hibákat, kellő önkritika gyakorlása mellett, ami ösztönző a további fejlődésére, a kudarcokból való talpra állásra.

Utazzunk vissza az időben… ha most állnál pályaválasztás előtt, hogy döntenél, mit és hol tanulnál?

Ugyanígy tennék, azzal a különbséggel, hogy a gimnázium helyett inkább kereskedelmi szakközépiskolában tanulnék (bár 14 évesen még nem tudtam, hogy ez lesz az én utam), és talán rögtön tovább tanulnék egy egyetemen. De ennek ellenére nem bántam meg ezt az életutat. A megszerzett tapasztalat, gyakorlat sokat segített, hogy a később elsajátított tudást komolyan vegyem. Talán jobban megértettem és a saját bőrömön tapasztaltam meg annak szükségességét.

Miért vállaltad el a tanítást a Divat- és luxusmárka menedzsment szakon? Miért tartod fontosnak?

Sajátomnak vallom a tanítás szeretetét és azt, hogy megoszthatom másokkal a saját tudásomat. Jó érzés, hogy segíthetem mások fejlődését. Nekem sokat segítettek a korábbi tanáraim, nagyon hálás vagyok nekik!

A divat kereskedelem területén hiány van a jól képzett szakemberekből. De talán én is hozzájárulhatok, hogy ez változzon. Szükségünk van jó vezetőkre, managerekre!

Hogyan képzeljük el az óráidat?

Rugalmas vagyok és  kedvelem az interaktív órákat, a tanulók bevonásával való oktatást. A célom az elméleti tudás gyakorlatiassá tétele, a gyakorlati ismeret átadása, hogy a száraz szöveg valósággá váljon, elképzelhető legyen életszerű példákon (eseményeken, képeken) keresztül. A hallgatóktól nyitottságot, odafigyelést, aktív részvételt várok. Engem is feldob és ösztönöz a kíváncsisságuk, aktivitásuk.

Mit gondolsz, miért fontos, hogy a divattervezők és a jövő divatmenedzserei megismerjék a szakterületedet?

Bár a divattervezők kreációinak eladása más stratégiát igényel, de adaptálhatók a tömegmárkák folyamatai, így hasznosak lehetnek a számukra is. Ha pedig átnyargalnának a fast fashion területére, akkor már jelentős ismerettel, némi hozzáértéssel, ismerettel tennék azt.


Ha Te is szeretnél egy sikeres divatvállaltnál dolgozni, jelentkezz a 2017/2018-as tanévre online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésrevagy látogasd meg a Budapesti Metropolitan Egyetem oldalát!

Share
Share
Share