Interjú Mészáros Lúciával

Kemény Csilla divatmenedzser hallgató interjúja Mészáros Lúcia Divat- és textiltervezés szakos hallgatóval.

A Metropolitan Egyetem Divat és luxusmárka- menedzser másoddiplomás képzés hallgatójaként szerencsés helyzetbe kerültem: interjút készíthettem Mészáros Lúciával. Diáktársam, aki tehetséges divattervező és illusztrátor szintén az egyetem hallgatója.

Hogyan kezdtél el rajzolni és ebből, mi módon következett a divatillusztráció készítés?

Már kisgyermekkoromban is nagyon szerettem rajzolni. Mivel dadogok, ez egyfajta elvonulást, biztonságot is jelentett számomra. Általános iskolától kezdve komolyan rajzoltam, amit a gimnáziumban egy kicsit háttérbe szorított a sport, de később érettségi tájékán már biztos voltam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni és ezért jelentkeztem a Budapesti Metropolitan Egyetemre divattervező szakra. Azonban a sikeres egyetemi felvételivel egyidőben kaptam egy modellszerződést külföldre.  Ez a három év sokat adott nekem.  Többek között megtanultam vidéki lányként önállóan élni a világ több nagyvárosában, elsajátíthattam idegen nyelveket is, megtapasztalhattam hogyan működik egy showroom és miként lehet eladni a termékeket. Ezekben az években belülről láttam hazai modell kolleganőim kemény munkáját, akik elismert nemzetközi cégeknek dolgoznak külföldön és gyönyörű kampányokban szerepelnek, idehaza viszont alig ismerik őket. Ez inspirált, hogy megmutassam őket az illusztrációim segítségével

 

Hogyan született meg az Illuxtratgirl márka és mely magazinokban jelennek meg a divatillusztrációid?

Ezt a márkát kifejezetten az illusztrációimnak hoztam létre. Szerettem volna olyan nevet találni, ami művésznévként szolgál és nemzetközi szinten is érthető. A közösségi oldalakon (facebook, instagram) építem a brandemet. Rendszeresen dolgozom a Glamour magazinnak és az Instyle magazinnak, valamint Csalár Bencének és Lakatos Márknak. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy az Elysian márka tervezője, Bódis Boglárka legújabb kollekciójába tervezhettem mintákat. Először kézzel rajzolom meg a kért illusztrációit, amit azután digitális formában véglegesítek.

 

Divattervezőként a diplomamunkádat az illusztrációk és a divat fúziójára építetted, amit azután továbbfejlesztettél a Gombold Újra pályázatra, ahol ezzel a kollekcióddal döntős is lettél. Mi az a speciális technológia, amivel dolgozol?

Nagyon érdekelt ez a kapcsolódás. Megláttam benne az egyediséget, amivel ki tudok tűnni a többi tehetséges designer közül. Mivel nagyra értékelem és szeretem a kézzel készített dolgokat, ráéreztem, hogy ezzel egyedi tudok lenni a piacon. Manapság az instant érzés, azonnal, most és rögtön mellett, felértékelődnek a kézműves termékek, amik időt és elmélyültséget igényelnek. Szükség van az embereknek erre a pluszra.

A speciális technológia pedig a 3D rajztechnika. Amit elképzeltem azt a valóságban is meg tudom fogni és hordható ruhadarabbá alakítani, mint a Varázsceruza című mesében.

Elkészült az első kapszulakollekcióim is, amiket személyesen a Clique Design Stúdióban lehet megvásárolni, valamint a közösségi oldalakon is meg lehet rendelni. Ezeken a ruhadarabokon a kézirajz, kézi hímzés, gépi hímzés a többféle anyag rétegződése és a 3 D rajztechnológia jelenik meg.

 

 

Az elkövetkező években milyen terveid vannak a magánéletben és a munka területén?

A magánéletben esküvőt tervezünk jövőre a vőlegényemmel, valamint pár éven belül édesanya is szeretnék lenni. A munka területén pedig továbbra is rajzolni fogok divatillusztrációkat és szeretném, ha lenne lehetőségem egy mesekönyvbe is készíteni rajzokat. Folytatom a tanulmányaimat mesterképzésen az egyetemen, dolgozni szeretnék tervezőasszisztensként más márkáknál is, (például gyakornokoskodtam az ÁERON-nál) és szeretném tovább építeni és fejleszteni a saját brandemet egy csapattal a hazai és nemzetközi piacon is.

 


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

További információ kérhető a szak vezetőjétől az info@divatmenedzsment.com címen.

Share
Share
Share