Interjú – Madarász Ildikó

Madarász Ildikó a Divat-és Luxusmárka Menedzsment szakon Termelésirányítást, Kollekció felépítést, illetve a Magyar tervezők menedzsmentjének tárgyát oktatja. Óráin sok és sokrétű ismeretet szippanthatnak magukba hallgatóink. A gyakorló szakember a tervezők, a varrodák és természetesen maguk a divatmenedzserek szemszögéből is megmutatja tanítványainak, hogyan tehetik le a terjeszkedés biztos alappilléreit.

MadaraszIldiHogyan képzeljük el a mindennapjaidat, milyen feladatokból állnak a napjaid?

Meglehetősen összetettek a napjaim, mivel több márkával dolgozom együtt, ráadásul most egy nemzetközi (orosz) projektben is részt veszek. De általában hét elején egyeztetek a tervezőkkel, márkákkal, megbeszéljük az adott hetet, majd ennek megfelelően végzi mindenki a teendőket: a tervezők a kreatív jellegű feladatokat, én pedig a menedzsment, sales, gyártás koordinálás, marketing feladatokat, emellett a márka építésre koncentrálok – kisebb részben hazai, inkább nemzetközi piacok vonatkozásában.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

A munkám nagyon sok önszorgalommal és befektetéssel, áldozattal indult. Amikor én invesztáltam abba, hogy egy-egy tehetséges tervezőt segítsek külpiacra jutni, utaztam, piacokat kutattam, kapcsolatokat építettem, tapasztalatokat szereztem. Láttam a gyártási nehézségeket, ezért találtuk ki a szegedi telephelyű emmaroz varroda ügyvezetőjével, Szénási Enikővel, hogy segítjük a kis szériában is gyártó hazai tervezőket, termékfejlesztésben, technológiai tanácsadásban, de akár volumen gyártásban is. Ezen tapasztalatokat felhasználva szeretném a tehetséges, ambiciózus márkákat, tervezőket segíteni abban, hogy terjeszkedni tudjanak és, hogy az ehhez szükséges bázis is stabil alapokon álljon.

Mely cégeknél, tervezőknek dolgoztál korábban és hol dolgozol jelenleg? Milyen sikerélményekre emlékszel vissza örömmel?

Az emmaroz varrodán túl egy nemzetközi orosz fashion platform közép európai bevezetésén dolgozom, ezen túl projekt szinten több magyar márkával is együttműködök. A sikerélmény folyamatos: amikor például egy-egy márka kapcsán felépül a „rendszer” és beérkeznek az első nemzetközi megrendelések, sikerrel szerepelünk egy-egy kiállításon. A legtöbbet mindenképp az ABODI márka kapcsán tanultam, ahol éveken keresztül vehettem részt a márka nemzetközi sikerre vitelében.

Mi a célja a munkádnak, mit adsz vele? 

Az a célom, hogy a nemzetközi fashion vérkeringés ismeretében segítsem a hazai tervezőket abban, hogy lépcsőzetesen, tudatosan, szervezetten induljanak el külföldön a számukra legmegfelelőbb piacok irányába.

Mit jelent pontosan a termelésirányítás, kollekció felépítés?

A kollekció felépítés és termelésirányítás a terjeszkedés alappillérei. Ha nem tudatos a kollekció tervezése, nincs mögötte a márka üzenete, „A SZTORI”, és nincs jól leszervezve minden egyes eleme – az anyagrendeléstől a gyártás éves leszervezéséig –, akkor még nem készült fel a márka a nemzetközi megmérettetésre.

Miért fontos, hogy a divattervezők és a jövő divatmenedzserei megismerjék e szakterületet?

A divatmenedzsereknek kötelező belefolyniuk a kollekció tervezésébe. Ők azok, akik a piaci sajátosságok ismeretében terelgetni tudják a tervezőt. Látják, milyen irányba kell haladniuk, melyek az alapvető piaci paraméterek, trendek, megkötések, amelyeket követni kell. Az anyagvásárokon a tervezőket segíteniük kell abban, hogy megfelelő  tárgyalási  pozícióba kerüljenek és folyamatosan rendelhető, innovatív anyagokat rendeljenek, illetve a boltok, buyerek visszajelzései alapján koordinálja a teljes gyártás tevékenységet is, éves szinten.

Az emmaroz kapcsán talán nem árt tisztázni, mit is jelent pontosan a bérvarroda fogalma. Mi ez, és kikkel áll kapcsolatban? Egy varroda esetében például hogy tud segíteni egy divatmenedzser?

Az emmaroz célja, hogy azon tervezőket segítsük, akik már kinőttek abból, hogy egy-egy varrónőt foglalkoztatnak, de nem gyártanak még olyan volument, amellyel nagy, nemzetközi márkáknak is gyártó bérvarrodákkal dolgoztassanak. Az emmaroz előnye, hogy a termékfejlesztésben, mintázásban is részt veszünk, ha kell, technológiai tanácsadással szolgálunk, hogy a mintakollekció tökéletes legyen, de természetesen volument is gyártunk, mindezt tervezhetően. Nálunk nem évente kétszer gyártathatnak a tervezők, hanem pár hetes intervallumokban le tudják kötni a kapacitást, így az egész folyamat tervezhetővé válik. A divatmenedzser az, aki a rendeléseket begyűjti, aki leszervezi a kiállításokat, megjelenéseket, neki kell tudnia, mikorra szükséges elkészülnie a mintakollekciónak és mikorra kérik a boltok, buyerek az adott szezon kollekcióját, így a gyártás leszervezése abszolút menedzsment feladat.

Az órádra érkezők mi mindennel gazdagodhatnak?

Az óráimon az elméletet gyakorlati példákkal, esettanulmányokkal színesítem, kezdve onnan, hogyan kell követnünk a trendeket, a piaci igényeket, egészen addig, milyen szempontok szerint keressünk varrodát, hogyan szerződjünk, egyáltalán melyek a nemzetközi megmérettetés jelenlegi követelményei. Mindezt filmekkel,  konkrét márka példákkal és műhely/tervezői stúdió, varroda látogatással prezentálva.

A világ folyamatosan változik… szakterületeden milyen újdonságokkal, felbukkanó problémákkal, új irányokkal találkozol mostanság?

Kollekció tervezés területén mindenképpen a technológiai innovációt emelném ki, mely kiemelt terület. Ez megjelenhet egy-egy speciálisabb anyag alkalmazásában, de akár a kollekció kísérleti jellegű feldolgozásban/továbbgondolásában is. Az innováció kiemelt hangsúlyt kap az egyes tehetségkutató pályázatokon is, ezért ezt folyamatosan szem előtt kell tartani és tudni kell szezonról szezonra megújulni, de mindezt a márka alapvető stílusjegyeinek megőrzése mellett. Menedzsment területen azt látom, hogy a megfelelő nemzetközi szintű események megválasztása nagyon fontos, akárcsak ezek folyamatos változásának nyomon követése, hogy tisztán lássuk, mely platform a számunkra legmegfelelőbb. Kiemelném még a nemzetközi sales és PR egymást erősítő szerepét, melyet a divatmenedzsernek együtt kell tudnia kezelnie.

Mit üzennél a jövő divatmenedzsereinek, hogyan készüljenek e pályára?

Nagyon sok önszorgalom, ambíció, kutatómunka és kitartás kell hozzá!

A hazai tervezők többsége háttérbázis nélkül tevékenykedik, szükségük van megfelelő szakemberekre. Ők ezt maguk sokszor nem is ismerik fel…

Nagyon fontos továbbá a szakma összefogása, a lobbizás. Közösen, együtt hatékonyabban lehet fellépni és képviselni a fashion szakmát, nemzetközi porondon is.  Ehhez elengedhetetlenek a megfelelő tudással rendelkező fashion managerek!


Ha Te is szeretnél hazai divattervezőket menedzselni, jelentkezz early bird kedvezménnyel online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésrevagy látogasd meg a Budapesti Metropolitan Egyetem oldalát!

Share
Share
Share