Interjú – Kmoskó Judit

Kmoskó Judit

Mellow Mood Cégcsoport HR Igazgatója

Interjú - Kmosko Judit

Divatmenedzsment.com: Nagyon fiatalon került vezetői munkakörbe. Visszatekintve eddigi karrier-útjára, mit tekint a siker kulcsának?
Kmoskó Judit: Nagyon szerencsés vagyok, mert részben a szerencsének köszönhetően, részben tudatosan választva, mindig olyan projekteken dolgozhattam a karrierem kezdetétől fogva, ahol valami újat kellett létrehozni, építeni kellett, csapatban, majd később teljesen egyedül. Ezekből a helyzetekből rengeteg önállóságot, kreativitást, helyzetfelismerő képességet tanultam, amit a mai napig hasznosítok a munkámban és a magánéletemben. A siker kulcsa ugyanakkor nagyon egyszerű, azt csinálom, amit imádok, így sosem bánom, ha sokat kell dolgoznom, mert olyan projektekkel foglalkozhatok, amik inspirálnak, és folyamatosan fejlesztenek.

Véleménye szerint miről árulkodik egy pályázó megjelenése, öltözéke? Egyetért a mondással, miszerint „az első benyomás mindent eldönt”?
Mindennapjainkban is döntően az első benyomás dönt, legyen szó egy új ismerettségről, vagy helyzetről, és ez az interjúkon sincs másképp. Azt tanácsolom, hogy mindenki öltözzön úgy, amilyen pozíciót el szeretne nyerni, ehhez elengedhetetlen egy, az interjút megelőző rövid kutatómunka, amikor személyesen ellátogatunk a céghez (pl. szállodába, divatüzletbe), vagy interneten nézünk utána.
A munkaadó pozitívan fogja értékelni a pályázót, ha annak megjelenése már az interjún „beleillik a képbe”, és könnyen el tudja képzelni a csapat tagjaként. Ha például fekete, elegáns egyenruhában dolgoznak a munkatársak, ne féljünk hasonló öltözetben megjelenni az interjún. Az elegáns, de nem túlzó öltözékkel és kiegészítőkkel nem nyúlhatunk mellé, ugyanakkor mindig figyeljünk a részletekre is, mert egy harsány smink, vagy szembe lógó frizura a legprofibban összeállított öltözéket is elronthatja.

Hogy kerül össze a divat és a humánerőforrás menedzsment?
Pályafutásom eddigi legnagyobb kihívását jelentette az il Bacio di Stile projekt, mert a nulláról kellett kialakítani egy teljes és tökéletesen működő szervezeti struktúrát, több száz munkatárssal, a nagyon magas tulajdonosi és luxus brand elvárásoknak megfelelve. Sikerült egy nagyon profi, a mai napig összetartó csapatot létrehozni, egy teljesen egyedülálló projektben, erre nagyon büszke vagyok.

Melyek voltak a főbb kiválasztási szempontok az il Bacio di Stile vezető beosztásainál?
Természetesen nagyon fontos volt a megfelelő szakmai tapasztalat, de mivel az il Bacio di Stile egy teljesen új, a régióban egyedülálló üzletház, különleges munkafolyamatokkal és megoldásokkal, luxus márkákkal, a legfontosabb az a hozzáállás és kreativitás volt, amivel felvértezve fel tudták építeni a vezetők a házat és problémamentesen tudják üzemeltetni. Minden munkavállalónál fontos volt a hozzáállás, a pozitivitás, a munkával szembeni alázat, mert az általuk nyújtott szolgáltatás minősége az, ami miatt egyedülálló lesz egy ilyen ház és a vendégek vissza fognak járni. Ezeknek az értékeknek a meglétét cégtől és pozíciótól függetlenül figyelembe veszem a felvételeknél.

Jelenleg 14 szállodát összefogó Mellow Mood Cégcsoport HR Igazgatójaként felelős az emberi erőforrás menedzsment területeiért. Hogyan került a csoporthoz?
Idegenforgalom-szálloda szakon végeztem közgazdászként, majd 1 évig Amerikában dolgoztam egy Grand Hyatt szálloda megnyitásán, ezt követően pedig a Sofitel Budapest Chain Bridge Szálloda HR csapatához csatlakoztam, ahol a márka újrapozícionálásán volt a fő fókusz a munkám során. Fantasztikus lehetőség, hogy újra szállodákkal foglalkozhatok, mert ez egy régi szerelem, amit nem szerettem volna háttérbe szorítani. A Mellow Mood csoport híres a gyönyörű szállodáiról és a szolgáltatásaik minőségéről, így megtiszteltetés, hogy engem bíztak meg ezzel a feladattal. A divatmenedzsereknek különösen érdekes lehet a cégcsoporthoz tartozó 6 Fashion Hotel, ahonnan inspirációt nyerhetnek a munkáikhoz. A Fashion Hotels márkanévvel fémjelzett négycsillagos szállodáink egyedi belsőépítészeti kidolgozásokkal és hangulatvilággal, valamint a kor legmodernebb technikai felszereltségével új színfoltot jelentenek a budapesti szálláskínálatban.

Tapasztalata szerint milyen személyiség vonásokkal rendelkezik egy sikeres divatmenedzser?
Az egyik legfontosabb erénynek a változásokhoz való alkalmazkodóképességet tartom, bármilyen munkakörről is legyen szó, úgy gondolom, hogy egy divatmenedzser életében ilyen helyzetek gyakran fordulhatnak elő, erre nem árt felkészülni, valamint megfelelő hozzáállással és nyitottsággal, humorral és profizmussal kezelni az ilyen helyzeteket.
A munkával szembeni alázatosság kulcsfontosságú, illetve, hogy az ember hitelessége abból is következzen, hogy ismerje az összes munkafolyamatot A-tól Z-ig. Ne féljünk tanulni, újra és újra, legyünk tisztában a saját szakmánkkal, olvassunk, beszélgessünk és legyünk mindig pozitívak.
Divatmenedzsereknél különösen fontosnak tartom a kifinomult ízlés meglétét, mely visszatükröződik a megjelenésükön, beszédstílusukban és megnyilvánulásaikban. Ez a fajta igényes hozzáállás az élet minden területén mindenképpen hasznos lesz a karrierjük építésében.

Mit tanácsol a BKF Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére jelentkező leendő divatmenedzsereknek, mint HR szakember?
Azt tanácsolom, hogy próbálják meg tudatosan építeni a karrierjüket, ebben ne féljenek tanácsot, vagy segítséget kérni. Én mindig nyitott vagyok az ilyen megkeresésekre, szívesen adok tanácsot bárkinek a karrierje építése kapcsán. Kulcsfontosságú lehet egy megfelelően választott gyakorlati hely, egy mentor, egy olyan projekt, ahol rengeteget lehet és kell dolgozni, fejlődni, tanulni. A képzésen és a gyakorlati helyeken olyan kulcsemberekkel ismerkedhetnek meg, akikkel később akár együtt dolgozva, valami rendkívülit hozhatnak létre. Utazzanak, járjanak kiállításokra, beszélgessenek, gyűjtsenek inspirációt. Keressenek gyakorlati helyet akár már a tanulmányaik alatt, akkor is, ha nem kötelező. Fontos, hogy végigjárják a ranglétrát, és amikor mindeközben marad egy kis idejük, tanuljanak nyelveket.

Tudj meg tőlünk mindent a Divat- és luxusmárka-menedzsment szakról, vagy látogasd meg a szak leírását és jelentkezz online a BKF oldalán!

Share
Share
Share