Interjú – Kisházy Gergely

kishazygergely

Kisházy Gergely szakunk Üzleti prezentáció, tárgyalási technikák kurzus oktatója, Igazságügyi munka- és szervezetpszichológus szakértő, aki leendő divatmenedzsereink számára oly fontos prezentációs technikákat, és előadói módszereket tanít. A Divat- és luxusmárka-menedzsment szak hallgatóinak számos esetben kell majd megnyilvánulniuk kisebb/nagyobb közönség előtt, ezért nagyon fontos, hogy az elengedhetetlen szakmai felkészültség mellett kifogástalan előadásmódjukkal, és elegáns fellépésükkel közvetítsék üzenetüket. Ez a képesség szerencsére tanulható, fejleszthető – vallja oktatónk.

Divatmenedzsment.com: Milyen órákon találkozhatnak Veled a képzésben résztvevő hallgatók? Hogyan képzeljük el az órákat?

Kisházy Gergely: A felsőoktatásban a pszichológiához és a kommunikációhoz köthető tanegységeket tanítottam mindig, alkalmazott coaching kommunikációt, retorikát, beszéd- és érveléstechnikát, közéleti kommunikációt, közszereplést, üzleti prezentációt, a vokális befolyásolás és a kreatív problémamegoldás pszichológiáját, médiakommunikációt, tárgyalástechnikát és kifogáskezelést. Itt, a Budapesti Metropolitan Egyetem divat- és luxusmárka-menedzsment képzésén a hallgatók prezentációs technikáját, előadói módszereit fejlesztem, olyan technikákat gyakorlunk, amelyekkel elrejthetőek a beszédben megjelenő stressztünetek, folyamatosan fenntartható a hallgatóság figyelme, a kényelmetlen helyzetekre kínál megoldásokat és ezzel a kivitelezők és a befogadók számára is élvezhetővé teszi az előadói szituációkat, a szerepléshez köthető helyzeteket.

Miért fontos, hogy a hallgatók megismerjék ezt a szakterületet?

Bármelyikünkkel bármikor előfordulhat, hogy értekezleten, megbeszélésen, telefon- vagy videokonferencián kérdezik meg a véleményünket, fogadáson fordulnak felénk azzal, hogy mondjunk pohárköszöntőt, vagy előadói helyzetben kell meggyőznünk, befolyásolnunk a hallgatóságot. Az ezekben a szituációkban nyújtott teljesítményünk azért fontos, mert azok, akik látják a viselkedésünket, az abban megfigyelhető minták alapján döntik el, hogy mennyire vagyunk felkészültek, mennyire értünk a szakmánkhoz, mekkora biztonsággal alakíthatnak ki velünk kapcsolatot, köthetnek majd velünk üzletet. A technikák a kommunikációs és szociálpszichológia elméletek, kísérletek megismerése után kellő hatékonysággal fejleszthetők, rövid gyakorlatokkal, egymásnak adott visszajelzésekkel minden hallgatónál jó prognózisú változás feltételezhető.

Logopédusként, igazságügyi szervezetpszichológusként és politikai szakértőként is tevékenykedsz az oktatás mellett. Mi a legizgalmasabb ezekben a munkákban? Miért szereted?

Mindegyik terület izgalmas, mindegyikben más az izgalmi fókusz. A kisgyerekek beszédindítása, a torzítottan képzett hangjaik javítása vagy felnőtt szervezeti vezetők dadogásának, hadarásnak, kapkodó légvételüknek, elcsukló hangjuknak, zárt artikulációjuknak, a beszédükben megjelenő stressztüneteiknek a kezelése logopédiai-pszichológiai feladat.

Az igazságügyben, főleg a bírói munkakörben dolgozók is gyakran küzdenek olyan jellegű kommunikációs elakadásokkal, amelyre jó válaszokat adhat a beszédalapú kompetenciafejlesztés, a vezetés- vagy a szervezetpszichológia. Sokaknak lehet furcsa, de a politikusok sem azonnal tudnak megszólalni 100 ember előtt, róluk is csorog a víz, ha médiahelyzetben kérdezik meg őket olyasmiről, amiről nem szívesen beszélnének. Ilyenkor jöhet jól a szerepléselemzés, a felkészítő tréning, amely nem csak a stresztüneteket segít elrejteni, a beszédmintát is érthetőbbé teszi.

Milyen gondolkodásmódot igényel ez a terület?

Segítő attitűd nélkül a kisgyermekkel, a hallgatóval, a vállalati vezetővel, vagy az államtitkárral is nehéz lenne dolgozni. Ha rátalálunk egymásra, ha összeillik a gondolkodásunk, a személyiségünk, ha a folyamat kezdetén őszintén elmondjuk egymásnak, mit várunk és mit tudunk adni egymásnak, akkor működhet jól a helyzet. Ha ezekből bármelyik billeg, érdemes mást választanunk, másik segítő vagy másik megközelítés mellet döntenünk.

Mi az eddigi pályafutása legkedvesebb emléked?

A 90-es évek elejétől tanítok, sok kellemes emlék előhívható és szerencsére gyakran eszembe is jutnak ezek. Felejthetetlen, amikor fél óra különbséggel csináltunk egyforma beszédgyakorlatokat 5-6 éves beszédhibás óvodásokkal majd 20 év körüli egyetemistákkal és ugyanott nevettek, ugyanazoknál a fordulatoknál kiáltottak, sikítottak függetlenül attól, hogy hány évesek voltak. Vagy a hallgatólány, aki a hormonális változások okozta hangminták tárgyalásakor tágra nyílt szemmel kérdezte meg: akkor te hallod, ha én menstruálok? Vagy a megszólalni is alig tudó, súlyos dadogó fiú, aki ma már kereskedelmi tévében vezet sportműsorokat. Remek érzés az egykori hallgatókat közszereplőként látni a médiában vagy előadóként konferenciákon találkozni velük. Ha stúdióban vagy kongresszuson futunk össze, mindig rákérdeznek az épp akkor bemutatott produkciójukra is, és nagyon jó érzés visszajelezni nekik, hogy nem volt rajta fogás.

Kíváncsiak vagyunk az elkövetkezendő időszakra is. Hogyan és hol képzeled el magad 5-10 év múlva?

Nagyon jól érzem magam itt és most, bízom benne, hogy sok minden így lesz körülöttem 5-10 év múlva is. Remélem, akkor is lesznek majd izgalmas könyvek, új filmek, színdarabok, koncertek; biztos lesznek a szerepléshez köthető stressztünetekkel terhelt, azoktól megszabadulni vágyó, oktatói gondolkodást frissen tartó hallgatók, szervezeti vezetők, remélem, lesznek új politikusok, közszereplők, olyanok, akik szeretnének az addigiaknál hitelesebben megszólalni, így engem is legalább annyi izgalmas impulzus ér majd akkor is, mint mostanában.

Milyen tanácsot, útravalót adnál jelenlegi és leendő divatmenedzsereknek, hogyan készüljenek a pályájukra?

Találják meg minél gyorsabban a munkájuk élvezhető részét, keressék már hallgató korukban, kapcsolják össze innovatívan az eredeti végzettségükkel, kreatívan találjanak ki újabb, a tudományok határterületein mozgó kutatási témákat, figyeljék az iparági, piaci trendeket és azonnal reagáljanak a változásokra, sőt, változtassanak ők maguk, hogy minél többször, minél intenzívebben megélhessék a tágan értelmezett divatmenedzsment adta örömöket.


Ha Te is szeretnél hazai divattervezőket menedzselni, jelentkezz a 2017/2018-as tanévre online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésrevagy látogasd meg a Budapesti Metropolitan Egyetem oldalát!

Share
Share
Share