Interjú Kekk Éva Katalinnal

Józsa Dorina divatmenedzser hallgató interjúja Kekk Éva Katalin Divat- és textiltervezés szakos hallgatóval.

Hogyan döntötted el hogy tervező szeretnél lenni?

Kiskoromtól kezdve érdekeltek a kézműves tevékenységek, rajzolás, festés, barkácsolás, de olyannal szerettem volna foglalkozni, ami gyakorlatiasabb és nem kell teljesen elrugaszkodni a valóságtól. Mindig érdekelt az öltözködés és az öltözködés kultúra is, ebből alakult ki iparművészeti irányként, hiszen ez alkalmazott művészet, de azért mégis csak van benne önmegvalósítás is.

A munkáid során honnan szoktál inspirációt gyűjteni?

Ez mindig változik, befolyásolnak a trendek, amik nap mint nap érnek, akár a divatban, a művészetekben, akár a társadalmi változások terén. Nagyon sok minden hatással van a tervezésre, valószínűleg olyan dolgok is amiket még én se gondolok. Ami konkrét  inspiráció az iskolai feladatokon túl, az az anyagmanipulációkkal függ össze. Megmunkálom a textilt, formabontó módon kombinálok felületeket, manipulálom az anyagot, kicsit változtatok rajta, és abból jön a forma.

 

 

 

Gyakran merítesz inspirációt a jelenlegi trendekből, nézegetsz divatlapokat?

Akarva akaratlanul is az emberre hatással vannak a trendek, sokszor veszek alapul egy aktuális trendet és azon egy kicsit alakítok. Szerintem az nem is feltétlen jó, ha nagyon eltérünk a trendtől, hiszen az ember divatot akar létrehozni, mert ami nagyon különbözik azt ugye nem biztos hogy megveszik.

Akkor számodra fontosabb, hogy eladható/ hordható darabokat készíts?

Igen, szeretnék ebből megélni, néha én is csinálok olyan elvontabb művészi darabokat, amiket maximum Lady Gaga venne fel egy elvontabb performanszban. De igyekszem a hordható darabokat tervezni, hogy el tudjam adni a terméket.

Tudnál mesélni a jelenlegi kollekciódról?

A kollekció témája „egyéni hang”, ehhez a kortárs tervezőkről kellett kutatni, ezáltal megtalálni a saját irányunkat, én azt találtam ki, hogy ilyen artworköt csinálok, azaz megpróbálom belecsempészni a művészeteket a mindennapi öltözködésbe. Lesznek benne elvontabb és abszolút hordható darabok is. Főleg a sok réteggel, azok egymásra illesztésével kísérletezem. Nem szeretném, hogy méret skálázni kelljen a ruhákat, ilyen one size kollekciót képzeltem el, mert az könnyebb eladni, akár online is. Tehát olyasmiben gondolkodom, ami lazább és inkább az anyag érdekesebb, megmunkált, művészi jelleget és plusz értéket ad hozzá.

Az anyag megmunkálását hogyan kell elképzelni?

Akár szitanyomással dolgozom, vagy szublimációs printeket teszek rá, illetve most nagyon rákaptam a hőprésre, olyasmivel kísérletezem, hogy megolvasztom az anyagokat, vagy egymáshoz olvasztom az őket.

Van valami rád jellemző színvilág, amivel szeretsz dolgozni ?

Nem nagyon, monochromban is szívesen dolgozom, de sokszor viszek bele színeket is. Színek és anyagok terén is nagyon nyitott vagyok.

Az a nehéz most, hogy próbáljam egy irányba terelni a gondolataimat. Márkaépítés szempontjából ez fontos lenne, hogy ne engedjük nagyon szerte ágazni az ötleteinket.

Szoktad hordani a saját tervezésű darabjaidat?

Igen, a táskáimat főleg, egyrészt tesztelem is, kaptam nagyon pozitív visszajelzéseket, ami motivál arra, hogy fejlesszem őket. Még jobban ki kell dolgoznom a részleteket, mert úgy szeretnék elindulni, hogy már minden teljesen kiforrott.

Mik a terveid a jövőre nézve?

A táska irány nagyon tetszik, talán azzal könnyebb is első körben érvényesülni, hiszen ez nem egy méretre készült dolog, nincs az a felhalmozódás, mint a konfekciókból, a szezonalitás sem annyira jellemző, ezenkívül könnyebben lehet megrendelésre is készíteni őket.

A ruhákat is szívesen terveznék, de szeretném szem előtt tartani a fenntarthatóságot, a slow fashion irányába szeretnék elmozdulni. Úgy érzem a fast fashionnal fiatal tervezőként nem is lehet felvenni a versenyt, de ha más irányba megyünk el, akkor ott jobban vannak lehetőségek.

Miben tervezed szem előtt tartani a fenntarthatóságot?

Anyagokban is, a jövőben szeretnék az organikus, természetes anyagok irányába elmenni, de egyelőre a műanyagokkal is kísérletezem, foglalkoztat az újrahasznosítás gondolata is.
Még körvonalazódnia kell, mert azt sem szeretném, hogy rögtön az elején elkötelezem magam valami olyan irányba, ami utána csak egy gát, ezért inkább nyitva hagyom a kapukat és kísérletezgetek, mert az úgyis nagyon szeretem.

De úgy is figyelnék a fenntarthatóságra, hogy inkább megrendelésre készülnek a termékek, nincs az a nagy készletezés, ilyesmikben is gondolkodtam.

Tervezésben is, olyan darabok készítése, ami nem megy ki egy hónap múlva vagy jövőre a divatból.

Azért raknék bele egy valami anyagmanipulációt, kézimunkát, így nem olyan lenne amit, bárki bárhol le tud gyártani, hanem lenne benne hozzáadott érték, ami sok munkával jár, és egyedi ötlet szükséges hozzá, ezért más árat kell majd kérni érte. Majd próbálom megtalálni azt a rést és egyensúlyt az árazás terén.

Megrendelésre gyártásban vagy üzlet nyitásban gondolkozol ?

Első körben megrendelés, online értékesítés, az üzletben csak úgy gondolkodom, hogy olyan design shopba elvinni a terméket, ahol több tervező termékei vannak, tehát nem egy saját üzlet, mert azt kezdetben nem tartom fenntarthatónak, esetleg a showroomot látom még opciónak.


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!


Share
Share
Share