INTERJÚ – KATONA DÓRA MYA tervezővel

Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Budapesti képviselete és a Metropolitan Egyetem Showroom Tunisia 19.1 névvel fémjelzett kortárs öltözéktervező pályázata. A pályázat témája a tunéziai viseletek kortárs értelmezése. A legjobb pályamunkák a 2019. májusában megrendezett divatperformance keretein belül kerülnek majd bemutatásra egy exkluzív belvárosi helyszínen.

Berényi Kata, Divat- és luxusmárka menedzsment képzés hallgatójának interjúja

A pályázat egyik résztvevője Katona Dóra Mya, a Budapesti Metropolitan Egyetem másodéves divattervező hallgatója, aki rendkívül sokoldalú és szélés érdeklődésű tehetséges fiatal. Eredetileg édesanyja nyomdokaiba lépve grafikusnak készült, majd a képzés betelte következtében divattervező szakon kötött ki. Mindezt persze egy pillanatig sem bánja, hiszen amint belekezdett, szerelem volt elsőre. A tervezés számára önkifejezés, egyfajta szárnyalás és folyamatos változás.

Mesélj arról miért jelentkeztél a pályázatra?

Úgy gondolom ez a kihívás egy igazi élethelyzetet reprodukál. Klassz lehetőség a megmérettetés kapcsán bepillantást nyerni egy másik kultúra viselettörténetébe, anyaghasználatába és mintakultúrájába. Ezen túlmenően különleges, hogy eredeti, tunéziai, kézzel készült méteráruból dolgozhatunk. Nem találkoztunk ilyen anyagokkal korábban.

Mit jelent számodra ez a lehetőség? 

Maga a nagykövetség fogja elbírálni a pályamunkákat, ez már szerintem önmagában borzasztóan izgalmas. Egy olyan igazán autentikus szakmai zsűri választja ki a legmegfelelőbb darabot, amelynek tagjai igazán közelről ismerik a tunéziai kultúrát. Az anyagok, a stílus, a szabások mind-mind testközeliek számukra, ugyanakkor itt élnek közöttünk, ennek következtében átfogó ismerettel rendelkeznek a helyi viseletről, mindkettőre rálátva tudják kiválasztani a legjobb alkotást. 

Három kategória közül választhattatok: a hordható alkalmi -, hordható hétköznapi ruházat és öltözködési kiegészítő. Melyik volt számodra a favorit és miért?

Mindenképpen a hordható alkalmi, mégpedig azért, mert úgy gondolom, ez az alapvető stílusom a hétköznapokban is. Képes vagyok blézerben járni moziba, vagy kosztümben állatkertbe, így elég egyértelmű volt. Alapvetően mindenki a saját stílusának megfelelően tervezett.

Szereted megmérettetni magad. Tavaly elindultál és döntősként végeztél a NYX Face Awards 2018 Hungary sminkversenyen, nyertél már énekesként tehetségkutatót, emellett HÖK művészeti alelnök vagy a METU-n. Hogy egyezteted össze a tanulást a többi kreatív tevékenységgel és a pályázattal?

Dafke ember vagyok, vannak dolgok, amit „csak azért is” megcsinálok, amíg sikerre nem viszem. Így volt ez már korábban egy party rendezvény cégnél is, mikor azt mondták, nem lennék erre képes. A NYX Face Awards-ra való jelentkezésem ötlete ugyanígy jött. Legjobb barátnőm sok youtubert és influencert követtet, emellett sokszor vásárolt termékeket az ajánlásukra, amit kétellyel fogadtam. Szerettem volna bebizonyítani, hogy akiket a videókon látunk akár mi magunk is lehetnénk. Így saját véleményünkre hagyatkozzunk leginkább. Végül kreativitásomat kiélve eljutottam a döntőig. Bár felvetésemet bizonyítottam, azóta valóban elismerésem minden tartalom gyártónak. Időérzékem ugyan nincs, a legjobb barátnőm a személyes naptáram, sokszor nem vagyok tisztában a napokkal, soha nem érek oda sehova időben. Élvezettel végzem az összes feladatomat, olyan kis kaméleonként jellemezném magam.

Az Egyetem segítséget nyújtott a felkészülésben, meghívta Ben Gamra Sofient, így egy igazán hiteles előadást hallhattál a tunéziai viseletkultúráról. Emellett milyen más forrásokra támaszkodhattál?

Ben Gamra Sofien előadása szuper volt, nagy hatást gyakorolt ránk. Enélkül talán esélyünk sem lett volna kivitelezni a feladatot, ugyanis az interneten rengeteg dolgot megtudhatunk Tunéziáról, elsősorban turisztikai szempontból, azonban az ország viseletéről és viselettörténetéről nem érhetők el hitelt érdemlő információk. A Pinterest jobb forrásanyagot biztosít, sajnos magyarázat nélkül, ráadásul nem tudjuk mi az, ami tradicionális és ami már újonnan beemelt, szóval nehéz volt az indulás. Az egyetlen forrás, amit az interneten találtunk, mindösszesen egy kép volt Tunézia különböző részeinek tradicionális viseletéről. Emellett kaptunk könyvet, amiből tájékozódhattunk a tunéziai mintakincsekről, magába az anyagba épített szövetmintákról és azok jelentéseiről.

Mi a jellegzetes tradicionális tunéziai viselet? Melyek a fő öltözködési elemek, motívumok?

Felsőrész orientált a tradicionális tunéziai viseletkultúra. Jellemző a túldíszítettség, nagyon sok aranyat használnak, emellett majdnem mindenhez fejfedőt hordanak. Motívumok tekintetében említést érdemel a Hamza-kéz és a különböző virág minták. Inkább a feltűnő színekben változatosak a ruhák, mintsem szabásvonalak tekintetében. Hangsúlyosak a fényes, csillogó felületek, tele mintával. Nehéz, súlyos viseletek, fizikálisan és látványukat tekintve is. Megdöbbentő volt hallani, hogy egy menyasszonyi ruha akár 14 kilogrammot is nyomhat.

Mi volt a koncepciód és a mögöttes inspiráció?

Északi-tunéz területet választottam, Hammamet városát. Náluk tetszett meg az a tradicionális viselet, amely áll egy T-alakú alsóruházatból, amire rávesznek egy kabátféleséget, majd arra egy mellényt. Az alsóruházat lágy anyagból készül, a kabát és a mellény pedig merevebb szőttesből, ettől erős a tartása, ami számomra az eleganciát testesíti meg. Ezt az észak-tunéziai tradicionális kabát-mellény kombinációt gondoltam át egy 21. századi európai, hordható alkalmi viseletté a kosztüm alapul vételével. A tervem érdekessége, hogy annak egyik oldala a hagyományos európai kosztüm szabását tükrözi, míg a másik pedig az általam választott tunéziai tradicionális viselet kabátjának és mellényének egybeolvasztva életre keltett kidolgozását.  

Honnan szereztétek be a kivitelezéshez szükséges textileket?

Azt tudni kell, hogy csodálatos, eredeti tunéziai anyagokat kaptunk. Amikor megláttuk őket, szó szerint elhűltünk. Nagyon szeretek feltűnő, de nem kihívó anyagokat használni, ezek is ilyenek. Fényesek, csillognak, tele vannak mintával, olykor egymással látszólag össze nem passzoló színeket társítva. Igyekeztem olyan anyagot választani, amit én magam is szívesen viselnék.

Miként vegyítetted a rád jellemző stílusjegyeket a pályázat témájával?

A feltűnő, de nem kihívó anyaghasználat már önmagában tükrözi a saját stílusomat, nagyon szeretem ezt a társítást. Érdekes, hogy csillognak, de sem a nyakuk, sem a kezük, sem a lábuk nincs kint, mégis feltűnő. Felkeltené az érdeklődésemet az utcán megpillantva. A saját stílusom a hordható alkalmi, elegáns megjelenés, a változatosság, ami olykor végletességgel társul. Ez a végletesség semmiképp nem csap túlzásba át, nem szeretném, ha valakinek ez jutna eszébe róla.

Fő üzeneted?

Inkább koncepcióm. Kultúrák találkozása. A tradicionális keleti világ és a kortárs viselet harmonikus egyvelege.

Hogy képzeljünk el alkotási folyamat közben? Elárulsz pár kulisszatitkot?

Jellemzően kétféleképpen élem ki alkotó energiáimat. Egyik esetben énekelek, vagy rettentően sokat beszélek, szórakoztva környezetemet, miközben gombostűkkel van tele a szám és a kezem. Gyakran egymást buzdítjuk. Másik esetben otthon egyedül, csendben alkotok, általában éjszaka. Kulisszatitok? Annyi érdekességet tudok említeni a pályázat kapcsán, hogy nem szabásminta alapján dolgoztam, hanem babán modelleztem az anyagot, szóval saját szabásmintát készítve.

Úgy sejtem voltak nem várt helyzetek a munka során. Hogy kezeled az ilyenkor jellemzően felmerülő időnyomást?

Talán túl egyszerű lenne kihívás nélkül. Már maga a forráshiány is kihívás volt, illetve a rendelkezésünkre álló limitált mennyiségű anyag sem könnyítette meg a kivitelezést. Emellett a levegőben folyton érződő időnyomással is meg kell bírkózni. Szerencsére jól kezelem a nyomást és azt gondolom ennek hatására jól teljesítek. Ha előttem látom a cél, csak arra összepontosítok.

Megosztasz velünk egy rázós pillanatot?

Egyik szaktársammal kommunikáció hiányában véletlenül sikerült ugyanarra az anyagra tervezni a ruhadarabokat. Ennek megoldása nem kevés újra tervezést igényelt.  

Mit gondolsz, miképp sikerült a pályázati célt megvalósítanod?

Elképzelésem sincs. Nem ismerjük a bírálati szempontokat. Töprengtünk már azon, vajon a tradicionális viselethez legközelebb álló munkát díjazzák inkább, vagy más értékelési szempontok kerülnek előtérbe. Azt hiszem, ez a kis kétely még inkább izgalmassá teszi a tervezést, hiszen a saját kreatív utunkat járva juthatunk el a megvalósításig, a saját megoldásunkig, az elvárásokat elengedve.

Tervek? Jöhet akár a következő megmérettetés?

Jöhet, nem keresem, de biztos vagyok benne, hogy megtalál és tárt karokkal fogadom.

Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, és szívesen dolgoznál együtt divattervezőkkel, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére szeptember 10-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share