Interjú – Janata Krisztina

Janata Krisztina

kkv marketing tanInterjú - Janata Krisztinaácsadó, a Marketing Commando ügyvezető igazgatója, a referenciamarketing, és a konferenciaszervezés guruja, a MET címzetes docense, képzésünkön divatmarketinget tanít.

Divatmenedzsment.com: Sokat szerepelsz közönség előtt. Hogyan tudod ezekben a helyzetekben használni kommunikációs eszközként az öltözékedet?

Janata Krisztina: Kiemelten. Kezdetben próbáltam ezt megúszni, mert nem voltam ebben magabiztos, de hiba: hatalmas segítség. A Facebook elterjedése óta pedig hatalmas hiba nem komolyan venni: akármilyen ruha van rajtad, abból levon valamit sok-sok ember, akik személyesen még nem is ismernek. Ha már úgyis látszol, akkor lássanak olyannak, amiért dolgozol, hogy legyél. A magyar közönség ebben elég merev is: a tisztelet kifejezéseként értékelik az öltözékedet – simán rád posztolnak, hogy „vehettél volna egy elegánsabb nyakláncot / nyakkendőt”. Sőt, a múlt héten még azt is kiszúrták, hogy a szandálomhoz nem stílusos a harisnya. Ha pedig színpadra állsz, akkor a közönségnek színházat csinálsz – minden kis részlet hozzátesz vagy elvesz az élményből.

A hazai tervezők vállalkozása elsősorban a kkv szektorba sorolható. Miben más ennek a területnek a marketing stratégiája egy multinacionális vállalatéhoz képest? 

Teljesen. Egy kis divat cég pénzügyi okokból szinte mindent maga old meg, házon belül, tehát elesik az olyan lehetőségektől, amit egy reklámügynökség kínál. Pl nem fog “nézettségi csomagokat” vásárolni egy média-mixben, hanem maga vadássza össze a reklámozási lehetőségeit, sok kicsi marketingcsatornában. Létfontosságú, hogy erős személyes márkát építsen és kihasítson magának egy részterületet, amiben mindenkinél érdekesebben és nagyon erélyesen kommunikál (saját blog-Facebook oldal-Linked-in profil-weboldal egységben).

Reális az az elképzelés, hogy egy kezdő tervező az általad tanított kkv marketing stratégiákat sikeresen alkalmazza a vállalkozásában?

Igen, főleg, mert ha nem rendelkezik ehhez magánvagyonnal, akkor nem igen lesz más választása. Feltételezem, hogy a harmadik utat nem szeretné választani: hogy “eladja magát” egy gyártó cégnek – bár marketinges szemmel az is egy nagyon jó út.

Örök kérdés, hogy mennyit érdemes költeni marketingre, ahhoz, hogy beinduljon egy (esetünkben divatipari) vállalkozás? Mit lehet erre válaszolni?

Amennyit csak bírsz – de amíg nem tudsz költeni, addig tudj adni: légy nagyvonalú partner.

Minden erődet vesd be a személyes kapcsolatok építésében, keress partnereket és fizess a munkáddal a publicitásért. Szerezz boldog ügyfeleket, még ha nem is keresel rajtuk az elején, de vigyék a jó híredet mindenhova.

Ha kevés a pénzed, költsd arra, hogy tanulsz (pl. online hirdetéseket magadnak menedzselni) és a kapcsolataidba “teszel bele”. Egy konkrétabb irányszámot tudok mondani: indulj el csak a Facebookon, és kb 100Ft-ért most tudsz első like-olókat vásárolni. Ha pedig a média megtalál, azonnal ugorj és hozd ki belőle a maximumot.

Véleményed szerint egy designer képes maga megtervezni és végrehajtani kkv szinten egy profi marketing stratégiát? Vagy mindenképpen szükséges együttműködnie egy divatmenedzserrel?

Ha van színész, énekes, festőművész, aki meg tudja oldani egyedül, akkor egy designer is. Kevés ilyen van, de van. Azt látom, hogy amelyikük hajlandó első perctől üzletember-fejjel gondolkodni, azok sokkal gyorsabban érnek el eredményeket és nem szenvednek a művészet-biznisz ellentéttől.

Akik kezdetben csak a művészi oldalukra koncentrálnak, azok nagyon megkínlódják az üzleti kudarcaikat.

Ha érdekel a fashion eventek világa, jelentkezz online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésre, vagy látogasd meg a BKF oldalát!

Share
Share
Share