Interjú Hatházi Lilivel

Amikor nincsenek korlátok. Szabó Edit divatmenedzser hallgató interjúja Hatházi Lili Divat- és textiltervezés (MA) szakos hallgatóval.

Edit: Mi inspirál a tervezés során?

Lili: Az egyetemi tanulmányaimat megelőzően, jelmez-díszlettervező asszisztensként végeztem, aminek köszönhetően a mai napig dolgozom jelmeztervező asszisztensként és öltöztetőként filmekben. Így volt lehetőségem többször is eredeti katonai uniformisokkal foglalkozni, amelyek végül a diploma kollekcióm inspirációjául szolgáltak. Az amerikai gyalogos egyenruhát azért választottam, mert az öltözékek szabásvonala rangtól függetlenül megegyeznek.

Edit: A katonai ruházat nem túl maszkulin egy női ruházathoz?

Lili: Véleményem szerint nem. Kifejezetten cél volt számomra, hogy a kollekció megőrizze a military vonal elenganciáját és maszkulinitását. Ezért váltak a hagyományos női szabászatban használt szűkítők a munkámban szabásvonalakká, amelybe a kapucnit, vagy zsebeket helyeztem el.

Design: Hatházi Lili, Photo: Földi Ádám, Model: Baraksó Lili

Edit: Pár ruhában mintha egy sportos vonal is feltűnne.

Lili: Igen, ez elsősorban az anyagválasztásban és a szabásvonalakba tükröződik.

Edit: Mi volt a legutóbbi ruha, amit terveztél?

Lili: A BCEFW-re adtunk be egy pályázatot, amelyre várjuk az eredményt. A military kapszulakollekciót egészítettem ki pár darabbal. (Azóta Lili bemutatta a Young Talented show keretében a ruháit, melyhez ezúton is gratulálunk!)

Edit: És a mi következő terved?

Lili: Egy olyan kapszulakollekció, ami a saját egyéni hangomat tükrözi. Elsősorban az aszimmetrikus szabásvonalakkal szeretnék dolgozni, amely akár az MA vizsgamunkámban is visszaköszönhet majd.

Edit: Maradunk a katonai világnál?

Lili: Nem, ebben az esetben kortárs tervezők munkáiból inspirálódtam elsősorban, ezenfelül pedig egy kicsit futurisztikus, kissé jelmezszerű öltözékek tervezésében gondolkodom, amelynek színei a sci-fi filmek világát idézi (fehér-ezüst-szürke). A szintén férfiasabb szabásvonalakat készülök könnyed légies anyagokkal keverni, ami miatt ez a kollekció kissé nőiesebb hatást kelt majd, mint az ezt megelőzőek.

Design: Hatházi Lili, Photo: Földi Ádám, Model: Baraksó Lili

Edit: Mit jelent neked a divattervezés?

Lili: Alapvetően számomra a divattervezés művészet, alkotás, közlésmód. Egy lehetőség, ahol mindenki meg tudja találni a saját hangját. Az öltözködésünkkel befolyásolhatjuk a rólunk alkotott képet, eldönthetjük az énünk melyik részét akarjuk kihangsúlyozni. Ha akarunk a ruháink kiemelhetnek minket a tömegből, vagy elbújtathatnak. Ezt próbáltam a military kollekció esőkabátjában is megvalósítani a kapucni segítségével.

Edit: Lili, és milyen a te dallamod?

Lili: A jobbik énem megjelenítése, úgy, hogy megszűnnek önmagam korlátai.

Edit: Kik a példaképeid? Kik azok a szakemberek, akikre felnézel?

Lili: Erkel László (Kentaur) munkássága számomra nagyon inspiráló, hiszen nem csak jelmezt, díszletet tervez, hanem egész világot álmodik meg a munkája köré. A kedvenc divattervezőm Yohji Yamamoto, akinek munkái ötvözik számomra az elegáns szabásvonalak találkozását a sportos, könnyed és mindennap hordható darabokkal.

Edit: Mi a terved a mesterszak elvégzése után?

Lili: Erasmus+ programmal gyakornokként dolgozni külföldön.

Hatházi Lili munka közben – amikor nincsenek korlátok

Edit: Ha bárhova mehetnél, akkor hova mennél szívesen gyakornoknak?

Lili: Egyértelműen Yohji Yamamotohoz, de maradjunk a realitásoknál. Szívesen mennék valamelyik skandináv országba, mert a skandináv design újra fénykorát éli és szerintem a jövőben nagyon meghatározó vonala lesz a divatnak. Japánban és Dél-Koreában a hagyományos és a kísérleti szabászat egyaránt jól tanulható, csakúgy, mint a tradicionális és innovatív anyagok használata.

Edit: Szeretnél saját márkát indítani?

Lili: Szeretnék, de egyelőre reálisabbnak látom, hogy először asszisztensként helyezkednék el egy már jól működő cégnél, vagy egy hasonló világú tervezővel kollaborációs formában szívesen működnék együtt.

Edit: Ha hármat kívánhatnál, mit változtatnál meg az emberek öltözködésében?

Lili: Elsősorban az lenne a jó, ha az emberek nem a trendek szerint öltöznének, hanem olyan ruhákat választanának, amikben jól érzik magukat és az alakjukat is a legelőnyösebbnek mutatja. A pink színt pedig minden felnőtt embernél tiltólistára tenném ?


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share