Interjú – Harcsa Veronika

harcsaveronika__foto_glodi_balazs

„A tervezőkkel való beszélgetés sokkal kellemesebbé teszi a vásárlást” – Harcsa Veronikával beszélgettünk a divatról és a divatiparról.

Az énekesek, színészek, műsorvezetők nap mint nap ízléses ruhakölteményekkel örvendeztetnek meg bennünket, gyakran hazai tervezők kollekcióiból választva azokat. Hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe egy-egy kreáció és tervező kiválasztásakor, hogyan szeretnek vásárolni, interjúinkból kiderül, ahogy az is, mit gondolnak a hazai divatipar jelenéről és jövőjéről. Érdemes kamatoztatni a véleményvezérek értékes észrevételeit!

Horváth Anikó interjúja.

 

A hazai divattervezők közül kik a kedvenceid?

Je Suis Belle, Maison Marquise, CSF (Csabay Feri), Romani design.

Mi fogott meg ezekben a márkákban?

A felsoroltak közül a MM a legelegánsabb, nagy színpadra kreatív, extravagáns ruhát hordtam tőlük. A jellemzőbb viszont az, hogy egy ruhát az eredetisége, asszimetrikus szabása, markáns színei miatt szeretek. Ez jellemző a JSB, CSF, RD-re is. A színpadon fenn kell tartanom a figyelmet, ebben segít egy feltűnő ruha. Ugyanakkor hitelesnek, természetesnek kell maradnom, tehát nem mindegy, hogy milyen értelemben kelt feltűnést a ruha. Évekbe telt, mire kitapasztaltam, miben érzem magam a legjobban koncerten. Nagyon értékelem a kreatív és bátor, bevállalós ruhákat, de nem a kihívóság, hanem az eredetiség tekintetében. Különleges anyag, szabás, esés, élénk szín, erős színkombináció, ezek vonzanak.

Milyen alkalmakra választod e darabokat? Vagy hétköznapokon is viseled őket? 

Leginkább koncertekre választom őket, hiszen egy évben rengetegszer kell kiállnom a közönség elé, sok fotó is készül, nem ismételhetek sokat. Ez ösztönöz arra, hogy olyan darabokat is vegyek, amiket lehet kombinálni, illetve például egy nyári ruhát télen harisnyával, body-val aláöltözve, esetleg dzsekivel, blézerrel is felveszek.

Az évek alatt egyre bátrabban veszem fel a fellépő darabokat hétköznapi alkalmakra is, merészebbé tett a színpad.

Hol szeretsz vásárolni és miért?

Nagyon ritkán vásárolok, mert türelmetlen vagyok a próbálgatáshoz és sajnálom rá az időt. Plázában szinte soha, vagy maximum alapdarabokat. Berlinben van pár kedvenc boltom, ahol olcsón nagyon eredeti darabokat lehet találni. Budapesten legjobban showroomban szeretek vásárolni, a személyesség, a tervezőkkel való beszélgetés sokkal kellemesebbé teszi a vásárlást.

Hogyan választasz: szín, forma, az alapanyag típusa alapján, vagy inkább egy-egy reklámfotó fog meg, esetleg stylist tanácsát követed az öltözéked megválasztásakor?

Néha dolgozom Csalár Bence stylisttal. Egyedi alkalmakra Németh Anikó (Manier) is szokott nekem készíteni ruhát. Egyébként impulzív vásárló vagyok, reklámokat, magazinokat nem nézegetek, tehát ha valami szembejön, akkor lecsapok rá.

Miért fontos számodra, hogy divatosan öltözz?

Kamaszként matektagozatra jártam, fiúsan, öntudatlanul öltözködtem. A színpadon kényszerültem rá, hogy odafigyeljek az öltözködésemre, ez rengeteget segített, sőt, felszabadított, ráéreztem az ízére, hogy milyen kreatív dolog tud lenni az öltözködés. Ma már nagyon élvezem, és szívesen kombinálgatok a szekrény előtt. A divatot, mint olyat nem igazán követem, a kreativitás fog meg egy ruhában, és az nagyon gyakran időtlen. Számomra nem a divatos öltözködés fontos, hanem az eredetiség. Energetizáló hatása van egy jó kombinációnak, önbizalmat, tartást ad.

Mit gondolsz a hazai divatipar fejlődéséről? Hogyan lehetne tovább lendíteni?

Nagy örömmel követem, hogy egyre kiforrottabb, egyre több márka indul be, befektetők is bekapcsolódnak, szerintem ebben nagy jövő van, ráadásul a divatban az egzotikum mindig érdekes, és Magyarország nyugati szemmel annak számít. Amennyire meg tudom ítélni, a szakmai felkészültség nagyon magas színvonalú, és bátrak a tervezők. Gondolom még több befektető sokat lendíthetne a piacon, mert azt tudom, hogy az egyedi ruhatervezés tőke nélkül szinte kigazdálkodhatatlan.

Milyen úton értesülsz az új kollekciókról?

Hírleveleket kapok, illetve néha személyesen tartom a kapcsolatot a tervezőkkel.

 

Fotó: Glódi Balázs

Ruha: Nanushka


Jelentkezz a 2017/2018-as tanévre online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésrevagy látogasd meg a Budapesti Metropolitan Egyetem oldalát!

Share
Share
Share