Interjú – Galamb Eszter

Galamb Eszter

Galamb Esztert bátran nevezhetjük a divatmarketing és divatmenedzsment hazai mindentudójának, hiszen a GAS és a Triumph után a Marks and Spencer is jelentős sikereket köszönhet szakmai tudásának, kreativitásának és apadhatatlan lelkesedésének. Energiájából szerencsénkre még tanításra is jut…

A Divat-és luxusmárka-menedzsment képzésen termékmenedzsmentet, márka stratégiát és márkamenedzsmentet oktat.

Interjú - Dr. Major SzilviaDivatmenedzsment.com: Hol és mit tanultál? Milyen gyakorlati tapasztalatokkal egészítetted ki az iskola padjaiban megszerzett tudásodat?

Galamb Eszter: Igazából teljesen véletlenül cseppentem a divatvilágba, mivel teljesen más pályára készültem. Egészen kicsi koromban a fejembe vettem, hogy szállodaigazgató leszek, így nem is volt kérdés, hogy az akkori KVIF – mai BGF – Idegenforgalmi szakára megyek tovább érettségi után. Rögtön fel is vettek és a második év után kimentünk a barátnőmmel Olaszországba, nyári gyakorlatra egy szállodába. Úgy alakult, hogy nem jöttem haza, kint maradtam még 1,5 évet szállodában dolgozni. Amikor hazatértem, egyet tudtam: szállodaigazgató nem leszek, mert annyira nem szerettem meg a szakmát.  Elkezdtem dolgozni egy reklámügynökségnél és mellette jelentkeztem az akkori Közgáz – mai Corvinus – kiegészítő 2 éves képzésére, ahol már a marketing volt a fő szakirányom. A közel 2 év itáliai lét nem múlt el nyomtalanul és folyamatosan kerestem, hol tudnám hasznát venni az olasz nyelvtudásomnak. Így esett meg, hogy szembejött velem egy olasz nyelvű hirdetés, ahol éppen asszisztenst kerestek a GAS márka olasz ügyvezetője mellé. Megpályáztam és szinte rögtön felvettek asszisztensnek. Kb. fél év után felmondott a marketinges kolléganőm, én pedig átvehettem az ő pozícióját. Persze ezt azért nem volt ilyen egyszerű, mert meg kellett győznöm a főnökömet, hogy bízzon bennem és meg tudom csinálni, de a következő 4 év azért igazolta, hogy jó döntés volt esélyt adni nekem ebben a pozícióban.  Az egyetem utolsó évét már úgy végeztem nappali tagozaton, hogy mellette a GAS marketing menedzsereként dolgoztam, sokszor napi 8-10 órában, gyakorlatilag csak a nagyon kötelező órákra jártam be. Kemény időszak volt, de megérte, mert ez alatt tanultam a legtöbbet.

Hogyan fejleszted Magad jelenleg?

Rengeteg szakmai tartalmú cikket olvasok, folyamatosan követem az iparági híreket, trendeket, próbálok naprakész lenni. Néhány éve elvégeztem egy online marketing továbbképzést, mert úgy éreztem, hogy megfelelő digitális szakmai alap nélkül már nem tudok hatékonyan dolgozni. A munkaváltásom előkészítésekor coach segítségét is kértem, mert úgy éreztem, kell valaki, aki segít tisztán és kívülről látni a helyzetemet. Egyébként ő volt az, aki bátorított, hogy a tanítást semmiképpen ne hanyagoljam el. Az órákra való felkészülés is folyamatos tanulást jelent, mert a szakma is változik és próbálok mindig gyakorlatban is jól használható és naprakész anyagot átadni a hallgatóknak. Sok olyan akár csak 2 éves anyagom van, amit mára teljesen át kellett dolgoznom, mert annyit változott az iparági környezet.

Mely cégeknél és mely tervezőknek dolgoztál eddig, s melyik munkádból mit tanultál?

Karrierem elején 5 évig dolgoztam a GAS magyarországi marketing menedzsereként. Gyakorlatilag itt tanultam meg az alapokat. Nagy szerencsém volt az akkori főnökömmel, mert iszonyú precizitást és alaposságot követelt meg tőlem, ami akkoriban még nem volt az erősségem. Mostani fejemmel látom, mennyire hasznos volt ez nekem, pedig akkor egyáltan nem így éreztem. Sokszor mentem haza sírva, vagy összeszorított fogakkal, mert éppen tizedszerre is újra kellett csinálnom egy anyagot vagy prezentációt  (Érdekesség, hogy amióta nem dolgozunk együtt, nagyon jó barátok lettünk. J)

A GAS-tól 5 év után vadásztak le a Triumph marketing vezetői pozíciójába. Ez egy nagyon kemény váltás volt. Egy igazi, laza olasz divatcégtől megérkeztem egy rideg, német “öregasszony” imázsú márkához, amit le kellett porolni és meg kellett fiatalítani. Az elején adódtak abból problémáim, hogy az olasz cégnél megszokott lazaság az itteni német főnökeimnél nem aratott osztatlan sikert. Meg kellett tanulnom a visszafogottságot, a hierarchiát és a megfelelő “politikusságot”.  A szakmai részben a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy egy klasszikus, nagy hagyományokkal rendelkező, igazán öreges disztribúcióval működő márkát úgy kellett megfiatalítani és új vásárlókat nyerni, hogy közben a klasszikus vásárlói réteget is megtartsuk. Ráadásul sok olyan kollégával kellett együtt dolgozni eleinte, akik 20 éve voltak már a cégnél és a legtöbb változás mindig ellenállásba ütközött. Több, mint 2 évbe tellett mire az első nagy áttörést el tudtok érni 2011-ben a „rózsaszín bugyis” alakformázó kampányunkkal, amire majdnem mindenki még ma is emlékszik.

A Triumph-tól kaptam ajándékba a számomra eddigi legkedvesebb projektemet, a Triumph Inspiration Award – fehérnemű tervezői pályázatot, melyet Bódis Boglárka nyert meg 2011-ben. Nekem jutott az a feladat, hogy végigkísérhettem és támogathattam Boglárkát a verseny megnyerésétől  fehérneműjének kereskedelmi forgalomba hozataláig. Ez egy nagyon szép év volt és személyesen is nagyon jó barátok lettünk, így nem is volt kérdés, hogy segítek neki elindítani a saját márkáját – az immár 3 éves Elysiant.  Itt az első egy évben aktívan is segítettem a márkaépítést szakmai tanácsokkal, illetve a kapcsolatrendszeremen keresztül. A következő években sajnos a regionális pozícióm miatt nem tudtam aktívan belefolyni a márka életében, de a mai napig folyamatos kapcsolatban vagyunk, megbeszéljük a kérdéseket és segítek neki, ha tudok  Itt nagyon érdekes volt látni milyen nehézségekkel kell egy tervezőnek a kezdetekkor szembenéznie ma Magyarországon.

A Triumph-nál töltött utolsó 2 évben regionális marketing vezetőként tevékenykedtem, hozzám tartozott  5 ország (RO, BG, HR, SL) marketing tevékenységének irányítása és a közel-keleti partnerek marketing támogatása. Nagyon sokat tanultam az országok közti különbségekről, melyik marketing eszköz hol működik, hol nem, illetve itt már egy nagyobb csapatot kellett irányítanom, ami szintén kihívást jelentett és inkább kellett a menedzsment képességeimet fejlesztenem, mint a szakmai tudásomat.

Mi a sikered titka?

Szeretem, amit csinálok és a tökéletességre törekszem mindenben, amit csinálok. Olyan munkát nem tudnék vállalni, amiért nem rajongok.

Hogy érzed, mi a legizgalmasabb a munkádban? Miért szereted?

Mivel imádom a divatot, így nagyon örülök, hogy hivatalosan is azzal foglalkozhatom, amit a szabadidőmben is szeretek csinálni. Ráadásul itt maximálisan kiélhetem a kreativitásomat, ugyanakkor szervezkedhetek, pöröghetek, utazhatok, használhatom a nyelvtudásomat, jó kapcsolatteremtő képességemet – szóval mindazt, amiben jó vagyok és szeretek is csinálni.

Jelenleg a Marks and Spencernél dolgozol… Mely szakmai tapasztalataidra volt itt eddig leginkább szükség? Milyen változások várhatók a közeljövőben a M&S-nél?

Leginkább a divatmenedzsment és marketing tapasztalataimat kell használnom. A M&S hasonlóan a Triumph-hoz egy klasszikus, jelenleg inkább 40+os célcsoporthoz szóló márka. Szeretnénk a márkával nyitni a fiatalabb és divatérzékenyebb célcsoport felé.  A divatérzékeny vásárlók megnyerésében mérföldkőnek számít, hogy végre  elérhető itthon is egy nagyon trendi, a UK Vogue divatszerkesztője által szelektált kollekció, illetve áprilisban érkezik Alexa Chung kollekciója. Alexa a M&S archívumából válogatott és gondolt újra klasszikus darabokat.  Szerintem sikeres lesz és nagyon örülök, hogy itthon is elérhetők lesznek ezek a különleges darabok. Novemberben megnyitottunk egy kibővült élelmiszer részleget a Mammutban, ami nagyon sikeresen működik. Reméljük, ebben az évben más üzletben is tudunk bővülni az élelmiszer kínálattal.

Miért szeretsz tanítani?

Pedagógus családból jövök, anyai ágon dédnagymamámig mindenki tanárnő volt, így valószínűleg a génjeimben hordozom a tanítás szeretetét. Élvezem, hogy átadhatom a tudást és meg tudom osztani a tapasztalataimat a fiatal és lelkes diákokkal.

Hogyan képzeljük el az óráidat?

Szeretek laza órákat tartani, de eléggé pörgök. Általában egy prezentáció mentén adom le a témát, szeretek kérdezni, fontos, hogy inkább párbeszéd legyen köztünk a diákokkal, mint egyoldalú előadás. Sok-sok példát szoktam hozni minden egyes témához, hogy jobban átlássák az elméletet.  Nyitott vagyok, szívesen segítek, válaszolok kérdésekre órán kívül is. Az a legfontosabb számomra, hogy úgy menjenek ki az óráról, hogy tényleg visznek magukkal plusz tudást, amit a gyakorlatban is tudnak hasznosítani.

Egy divattervező számára miért hasznos, hogy tanuljon brand managementet, divatmarketinget?

Mert megfelelő stratégia és kommunikáció nélkül nem lehet sikeres brandet építeni.

Milyen problémákat látsz most e területen, amelyeket orvosolni kellene?

A tervezőknek általában nincs gazdasági vagy menedzsment képzettségük és legtöbbször nincs pénzük, hogy megfizessenek egy hozzáértő szakembert. Így sokszor hiába tehetségesek, nem tudják a márkát felépíteni, mert vagy nem alkalmasak rá, vagy nem értenek hozzá. Fontos lenne a tervezőknek megérteni, hogy szükséges a stratégia, mert anélkül nem fognak tudni 1-ről a 2-re jutni.

Mit üzennél a jövő divatmenedzsereinek, hogyan készüljenek e szép pályára?

Alázat és szorgalom nélkül nincs siker. A ranglétrát igenis végig kell járni és folyamatosan tanulnia, fejlesztenie kell magát az embernek, így jönnek az eredmények.


360° márkamenedzsment

A divattervezés művészet. S a divatmárkák menedzselése szintúgy művészet. „Csak” éppen másféle fonalakat kell tartóssá és hatékonnyá szőni az értéknövelés érdekében. Ám napjainkban a divatmarketing eszköztára nem áll meg a 4P modellnél (product, place, price, promotion), sem a 7P-vé kiegészült formulánál (people, process, physical evidence). Hallgatóink 360 fokban járják körbe ugyanis a divatmarketing integrált tortáját, melynek egy-egy szelete például az egységes kommunikáció és az összehangolt időbeli ütemezés.


Ha érdekel a fashion eventek világa, jelentkezz early bird kedvezménnyel online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésre, vagy látogasd meg a MET oldalát!

Share
Share
Share