Interjú – Dr. Major Szilvia

Dr. Major Szilvia

oktató, Jogi alapismeretek

Interjú - Dr. Major Szilvia

Divatmenedzsment.com: Kutatásait elsősorban a szerzői jog körében végezte, illetve a szerzői- és a média jog közötti határvonalat vizsgálja. Honnan jött e két terület iránti érdeklődése?

Dr. Major Szilvia: Olyan rég érdekel már e két terület, hogy már nem is emlékszem az indíttatásra. Az biztos, hogy az egyetemen már nagyon foglalkoztatott a közöttük meghúzódó, vékony határvonal.

Több divatiskolában is tanít jogot. Hogy kapcsolódik össze a jog és a divat világa?

Valóban meglepő lehet, hogy e két teljesen egymástól elkülönülő, ellentétes jelzőkkel ellátott és jelentős mértékben eltérő terület kapcsolódhat egymáshoz. De kijelenthetem, hogy több ponton mutat találkozást a két téma. A legegyszerűbb válasz, az az, hogy nyilván a  divat köré, leginkább a (tervező) szerző köré sző biztonsági, másképpen védelmi hálót  a jog. Amikor évekkel ezelőtt először felkértek arra, hogy ezt a tárgyat tanítsam, megvallom őszintén,  jelentős kihívásnak bizonyult, főképp azért, mert olyan Hallgatókat kellett tanítanom, akik a jog területén járatlanok voltak, úgy is mondhatnám, ezen a téren „újszülöttek” voltak, így  az alapvetésekkel kellett kezdenünk a közös munkát. Legnagyobb megmérettetésnek a továbbiakban azt tartottam, hogy a Hallgatók az első és legszárazabb jogi fogalmak alatt se veszítsék el a figyelmüket, türelmüket, kitartásukat az órák során, és a tantárggyal kapcsolatosan.

Miért fontos egy divattervező számára, hogy tisztában legyen az alap szerzői jogi ismertekkel?

A divattervezők, és a divatban egyéb szervezői munkát ellátó szakemberek szinte minden egyes tevékenységük során találkozhatnak a jog legkülönbözőbb területeivel. Ennek megfelelőn kezdődnek ezek az alapvető céggel kapcsolatos cégjogi,- vagy egyéb, a hatóságok irányába kötelező bejelentések tekintetében, de akár a szerződések jogával is. Ekkor még nem is kezdtünk bele abba a speciális területbe, ami a divat világa, illetve a szerzői joggal kapcsolatos érdekes, színes, kiapadhatatlan forrás.  Ezzel kapcsolatosan felmerül a legfontosabb határvonal, mi áll ma a szerzői jogi törvény hatálya alatt.  Hogyan kapcsolódhat ebbe a körbe az iparjogvédelem? Hogyan lehet az előbbi kérdéseket önmagunkban, szakértő igénybe vétele nélkül eldönteni?  Mely hivatalok nyújthatnak ebben segítséget a Szerző, vagy az őt segítő kollegák részére. Amennyiben oltalom alatt áll, mikor és mi korlátozza, vannak-e korlátai.  A szerzői jogi hatály alatt álló alkotások milyen jogosultságokat foglalnak, biztosítanak a szerző részére, melyek  köre adható tovább. Milyen  szerződések köthetők ezen a téren?  És még számos témakörben lehet találni érdekes kérdéseket, amiket a Hallgatók már, mint szakemberek kell, hogy elsajátítsanak. Nem mellékesen kívánom megjegyezni, hogy az említett témaköröket nemcsak és kizárólag ebben a szakmában tudják a Hallgatók felhasználni, hanem magánemberként is mindennapijaik során.

A jogtól és annak száraz nyelvezetétől többen idegenkednek, mások úgy állnak hozzá, hogy csak be kell magolni az anyagot. Mennyire kell elmélyednie egy divatmenedzsernek ezen a területen?

Természetesen sem az idő, sem a ráfordított energia nem elegendő ahhoz, hogy egy folyamatosan változó területet maximálisan megismerjenek a Hallgatók tanulmányaik során, sőt megkockáztatom nem is ez a cél. A valódi cél, amiért a Hallgatóknak, véleményem szerint, ismerkedni kell ezzel a területtel, mindenképpen az, hogy a szoros összefüggést meglássák az általuk választott hivatásban a miden napokkal, és kapcsolatba hozzák így a jog sokrétű világával.

Számomra a legnagyobb kihívás pont annak a szemléletnek a sárba tiprása jelenti, ami a jogot egy száraz, tanulhatatlan, sőt csak „bevágható” anyagként jellemzi. Abban a pillanatban, amikor a Hallgatók megtapasztalják, hogy a számukra „elvont paragrafusok” mögött, milyen nagyszámmal fordulnak elő az Életüket keresztül szelő folyamatok, na ekkor válik érdekessé, ekkor válik nem  szárazzá, hanem izgalmassá ez a tárgy. Amikor a szemekben látható a valódi érdeklődés, már nem kell aggódnom, hogy nem fognak tanulni, vagy nem fogják az órákat látogatni.

Ha érdekel a fashion eventek világa, jelentkezz online a Divat- és luxusmárka-menedzsment képzésre, vagy látogasd meg a BKF oldalát!

Share
Share
Share