Interjú Domokos Csilla divattervező hallgatóval

Domokos CsillaCsilla jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textiltervezés MA szakán végzős hallgató. Egy borongós márciusi napon találkoztunk az Aréna Plázában, ahol egy finom kávé illetve tea mellett beszélgettünk. Nádai Anikó írása.

 

Mikor döntötted el hogy a divattervezéssel fogsz foglalkozni?

Egészen kisgyermek koromba nyúlik vissza, amikor is a babáimnak készítettem maradék anyagokból különböző ruhákat, s mivel annyira vonzott ez a terüket, így az általános iskola után a Modell Divatiskolában folytattam a tanulmányaimat. Itt ismerkedtem meg a varrás, a tervezés, a szabás és a modellezés alapjaival. Ezután elvégeztem a technikumot, majd a Metropolitan Egyetem BA képzésén tanultam tovább.

A METU BA szak zárásaként kellett készítened egy diplomakollekciót. Mi volt a fő inspirációforrásod a kollekció tervezésekor?

Inspirációként az op-art és a 3D technológia szolgált. Nagy figyelemmel kísértem Vasarely munkásságát, aki ennek az irányzatnak a magyar képviselője és mindig érdekeltek az optikai illúziót, 3D hatást keltő rajzok, illetve grafikát.

Egy korábban veled készült interjúban azt olvastam, hogy fontos számodra a férfi, női egyenlőség. Hogyan jeleníted ezt meg a munkáidban és miért fontos ez számodra?

A diplomakollekciómban is igyekeztem ezt tükrözni azáltal, hogy unisex darabokat készítettem, amelyet mindkét nem képviselői viselhetnek.  Azért fontos ez számomra mert szeretném, ha mindenki maga határozhatna arról, hogy milyen módon kívánja élni az életét és nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően kellene viselkednie.

Mit gondolsz a divattervezés művészet vagy szakma, és így gazdasági tevékenység?

Ez egy nagyon érdekes kérdés… Nyilvánvalóan művészet és valamilyen szinten magamnak is tervezem a ruhadarabokat, ugyanakkor fontos arra is gondolni, hogy a vásárlóknak tetszik-e majd az adott kreáció.

Kinek tervezel ruhákat? Hogyan tudnád leírni a célközönséged?

Az elképzelésem szerint olyan férfiak és nők viselnék majd a ruháimat, akik függetlenek szeretnének lenni és nem akarnak megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Fiatalosak, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül fiatalnak kell lenniük, hiszen 50 évesen is lehet valaki fiatalos és stílusos. Emellett szeretném azokat a vásárlókat megszólítani, akik számára fontos a variálhatóság, vagyis hogy a nappali szettet könnyen esti vagy alkalmi öltözékké alakíthassák.

MA végzős hallgatóként idén is készítened kell egy diplomakollekciót. Van már elképzelésed, amit meg is oszthatsz velünk?

Igen, már dolgozom az új kollekción, amelynek a témája az afro-futurizmus lesz. Ez egy nagyon érdekes jelenség, amely a 80-90-es években alakult ki az Egyesült Államokban. Akkoriban a feketék elképzeltek maguknak egy sci-fibe illő világot, ahol egyenlőek, és ahol semmilyen hátrány nem éri őket a bőrszínük miatt. Az unisex vonalat szeretném továbbvinni, így ebben a kollekcióban is lesznek mindkét nem által viselhető modellek.

Választottál már márkanevet?

Még nincs, de mindenképp szeretnék. Néhány hónapja ízlelgetek is egyet, ami megfelelően fémjelezheti majd az általam tervezett ruhákat, kiegészítőket, de ez egyelőre még maradjon titok.

Van példaképed, akire felnézel?

Bár számos divattervező munkáját nyomon követem, mégis anyukámat és apukámat tekintem a fő példaképeimnek. Anyukámat azért, mert erős és határozott, és hozzá hasonlóan szeretném én is minden kitűzött célomat megvalósítani. Apukám pedig igazi művész lélek, antik bútorokkal foglalkozik és faszobrászként is tevékenykedik. Számomra mindkettejük életútja példaértékű.

Van kedvenc terveződ?

A magyar tervezők közül a kedvenceim: Anna Daubner, Tomcsányi Dóri és a Daige, a külföldi tervezőket tekintve pedig szívesen követem Christopher Kane, az Off-White és Laura Siegel munkásságát. Emellett a nemzetközi divatheteken készült fotókat is figyelemmel szoktam kísérni és igyekszem valamennyi tervező munkáját áttekinteni.

Domokos Csilla -Nádai AnikóMit gondolsz, hogyan lehetne a magyar divattervezőket illetve a magyar divatot ismertebbé tenni és közelebb hozni a vásárlókhoz?

Az első és legfontosabb feladat szerintem az, hogy ráébresszük az embereket, nincs szükség ilyen mennyiségű ruhára. Napjainkban a fast fashion üzletek olcsó kínálatának köszönhetően feleslegesen nagy mennyiségben halmozzák fel azokat. Nyilvánvalóan az ár is egy fontos szempont, és meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy tudunk-e elérhetőbb árakat biztosítani a vásárlóknak. Végül, de nem utolsó sorban a reklám szerepe is kiemeltem fontos lenne, hogy a magyar tervezők minél több helyen bemutatkozhassanak és bemutathassák modelljeiket a magyar közönségnek.

Milyen terveid vannak a jövőre vonatkozóan?

Az elkövetkező néhány évről konkrét elképzeléseim vannak, miszerint a diploma megszerzése után szeretnék néhány évet tervező mellett dolgozni, hogy tapasztalatot gyűjtsek és ismereteket szerezzek. Ez és a tanulmányaim során szerzett tudás remélhetőleg hozzásegít majd ahhoz, hogy egyszer legyen egy műhelyem és egy saját üzletem, ahol értékesíthetem az általam tervezett kollekciókat.

Köszönöm az interjút. Fantasztikus megismerni egy ilyen fiatal tehetséget, aki a legnagyobb örömömre olyan társadalmi témákkal foglalkozik, mint például a női-férfi egyenlőség illetve fontosnak tartja a marketinget. Ez számunkra, divatmenedzserek számára rendkívül bíztató hiszen csak közösen tudunk sikert elérni.


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share