Interjú Darvasi Dórával

Álmoktól a célokig – egy szerény lány rendkívüli tehetséggel

Mindig is extrovertáltnak képzeltem a tervezőket, de Dóri, beszélgetésünk során erre rácáfolt, Ő más, hatalmas szerénységgel és szakmai alázattal beszélt a hivatásáról, önmagáról, Ő művész, s talán az első benyomás alapján tapasztalt befelé fordulás, zárkózottság az Ő táptalaja, s még sok minden más. Péntek Viktória, Divatmenedzser hallgató interjúja Darvasi Dóra végzős Divat- és Textiltervező szakos hallgatóval.

Dóri, volt-e olyan gyermekkori hatás, amely a divattervezés irányába terelte az életed?

Egész kicsi korom óta, talán óvodás korom óta babákat rajzoltam, de azt hiszem a leginkább az volt rám hatással, hogy Nagymamám hobbivarrónő volt, nagyon sokat varrt otthon, én pedig mindig ott játszottam körülötte és tekergettem a babáimra az anyagokat. Az anyagismeret is Mamától származik és tulajdonképpen a varrás szeretete is.

A Nagymamád meg is tanított varrni?

Igen, középiskolás koromban alapszinten már tudtam varrni, és kötni is Ő tanított meg.

 

 

S ezt az elsajátított tudást tudtad a képzés során hasznosítani?

A kézi kötést nem, de az itt tanult sík kötést, amely gépi kötés, tudom és szoktam is használni, a diplomakollekciómban is meg fog jelenni. Az egyetem nagyon jól felszerelt műhelye rendelkezik egy mini kötő műhellyel is.

Kicsit kanyarodjunk vissza oda, ahonnan elindultál.

Püspökladányban érettségiztem, aztán Debrecenben elvégeztem egy hároméves divattervező OKJ képzést, kis kitérővel Nyíregyházán környezetkultúra szakon megszereztem az alapdiplomámat és ezután visszataláltam a divattervezéshez, felvettek a METU-ra, a mesterképzést itt folytatom.

Segíts nekem kicsit és az olvasóknak, a környezetkultúra végzettséged mit takar?

Ez valóban érdekes, mert ezt a képzést a METU-n belsőépítészeti alapképzésnek tekintik. Nyíregyházán ez annyiban volt más, hogy ott különböző művészeti alapokat sajátítottunk el, technikákat a fotózástól a grafikán keresztül a festészetig és emellett voltak belsőépítészeti alapozó óráink is.

Mi volt az első rajz, terv, általad megálmodott darab, amely megmaradt benned, amire szívesen emlékszel vissza?

Első rajz, terv…ilyenre nem emlékszem, de, ami mindenképp a folytatásra sarkallt az a debreceni divatiskolában tervezett vizsgamunkám, amely a Városi Vadász címet viselte. Egy természeti ihletésű mini kollekció volt, amely 3 öltözetből állt. Ez volt az első olyan munkám, amely ki is lett állítva, szerepelt divatbemutatókon és a pozitív visszajelzések megerősítettek abban, hogy jó úton járok.

Ezek szerint közel áll hozzád a természet, az állatok világa?

Igen, most a diploma kollekciómban is visszaköszön a természet tisztelete, szeretete, és az elmúlt szemeszterek során is többször nyúltam ehhez a témához. A múlt évben volt egy olyan kapszula kollekcióm, amelyben a Hortobágy talajvilágát, növényvilágát és a tradicionális viseleteket igyekeztem az öltözeteken megjeleníteni.

Mi határozta meg Dóri azt a stílust, ami téged jellemez?

Amit az előzőekben is említettem, a természetközeliség, másrészről pedig a modern design. Volt egy bauhaus kollekcióm, amelyben ennek a stílusnak az elveit próbáltam feldolgozni. A mesterdiplomám pedig Alvar Aalto finn designer munkásságára reflektál, megjelenik tehát egy építészeti, formatervezői megközelítés és egyúttal szintén tetten érhető a természethez közelítés, a finn design ugyanis gyakran nyúl a fához. Inspirálólag hat rám emellett a környezetem, az építészet, a mindennapi hatások, utcaképek. Szeretem az építészeti funkcióváltásokat és funkcióvesztéseket is vizsgálni.

S Te vagy az, aki inspirációt látsz, keresel ezekben az irányzatokban, vagy külső hatások hatnak rád, irányzatok, amelyekre rá tudsz kapcsolódni, amelyeket szeretnél tovább gondolni ezáltal befolyásolva a saját utad?

Ez egy oda-vissza ható folyamat, egyszer az egyik jelentkezik először, aztán pedig fordítva. Én mindig a slow fashion-ben gondolkodom, ez a divatnak a kilassuló irányvonala, szerencsére igény is van rá, azt látom. Tervezőként mindenképp ebben az irányban szeretnék elindulni, a témák pedig megtalálnak.Vannak állandó elemek, színek, formák, textilek, amelyeket előszeretettel használsz, esetleg visszatérő elemek a terveidben?

Azt mondják, hogy a tervező beletervezi magát, saját ízlését is az öltözeteibe, persze nekem is megvannak azok az alapszínek, ezek a földszínek, szürkék, natúr barnák, sötétkék, vagy a fekete és a fehér kontrasztja.

Volt egy táskakollekciód, amelyben nagyon élénk színek domináltak.

Ezt a kollekciót a graffiti művészete ihlette, ami egy teljesen más világ. A képzőművészeti megközelítés szintén nem áll távol tőlem. Ez az irány talán a környezettervező alapképzésből jött, ugyanis kültéren rengeteget fotóztunk. A táskák az első szemeszterben a kreatív ékszertervezés tárgy záró munkái volt.

Mi a célod, mit szeretnél a szakmában elérni?

Hosszútávon szeretnék elismert tervező lenni, elindítani a saját márkámat.

Van-e kedvenc textil, amivel szívesen dolgozol?

Általában természetes anyagokat használok, a Bauhaus kollekciómnál például filcet használtam. A diplomakollekciónál pedig a lenek kerülnek előtérbe, mind szövött, mind kötött formában, emellett pamut-len keverék anyagok is megtalálhatóak eddig, illetve a vizsgamunkámba bekerül a parafa is, kiegészítő funkcióval.

A mindennapi öltözködésben fontos Neked a divat, vagy inkább szereted megtervezni, lerajzolni, előállítani?

Teljesen másképp öltözködöm, mint amit tervezek, de szívesen viselnék tervezői darabokat, akár a saját kollekciómból.

Kinek tervezel, ki a célcsoport, ki hordja majd a gyönyörű ruháidat?

A célpiacot alapvetően fiatal, de már nem pályakezdő, 25-40 év közötti nőkben tudom meghatározni, akik előnyben részesítik a slow fashiont, vagy a hazai tervezők darabjait. Alapvetően egy tudatos réteget szeretnék megszólítani, akik szeretik az általam képviselt organikus formavilágot vagy a természetes anyagokat, akiknek fontos a környezetük. Akik szeretik azt, ha egy kis filozófia is van az öltözeteik mögött.

Van esetleg példaképed, bárki, akire felnézel?

Kifejezetten a tervezők körében nincs. Ha példaképet kellene mondanom mindenképpen a Nagymamámat említeném, Ő volt az, aki elindított, akinek a jelenléte, varráshoz való hozzáállása meghatározóvá vált a későbbiekben mind az életem, mind pedig a szakmám tekintetében.

Muszáj szót ejtenünk a Poli-Farbe pályamunkádról, amely nagy sikerrel szerepelt a pályázaton, mondanál erről pár szót?

A Poli-Farbe 25. évfordulója alkalmából írtak ki divattervező pályázatot. A kiindulást a festékcsalád színei jelentették. A cél az volt, hogy visszatükrözzük a Platinumra jellemző sokszínűséget egy öltözeten belül. Ehhez inspirációként a barna orchideát, hunyort és jácintot választottam. A döntőbe 20 tervező kreációja került be, amit a Várkert Bazárban mutathattunk be egy zártkörű fashion show keretein belül. A viselhetőség fontos szempont volt, amelyet a tervezés során szem előtt tartottam. Az öltözet egy organikus formavilágú felsőrészből állt; a jácint s a barna orchidea inspirált a tervezésnél, a geometrikus szoknya pedig a hunyor színére emlékeztető kézzel festett részlettel volt ellátva. Az outfit a Florence elnevezést kapta és bekerült a döntőbe is.

Beszéljünk most, akkor arról, ami feltételezem, az időd legnagyobb részét kitölti és talán a legfontosabb is jelen pillanatban az életedben, a diplomamunkádról. Ugyan a beszélgetés során számos utalás történt ezzel kapcsolatosan, de mi az, amit feltétlenül el szeretnél még mondani?

Ez egy hat öltözetes kapszula kollekció. Az alap inspirációja AlvarAalto finn építész munkássága, a finn design és a finn kultúra. A hat öltözet tíz-tizenkét egymással kombinálható ruhadarabot jelent.

Ez Neked volt fontos szempont, vagy előírás volt a kollekció elkészítésénél?

Elég tágak a keretek, amelyek között mozoghatunk a tervezést illetően, én inkább a hordaható irányt képviselem.  Még ha ejthetek pár szót a technikákról, amelyek a vizsgakollekciómban megjelennek elmondanám, hogy lesznek steppelt és kötött darabok és ezen felül többféleképpen felvehető darabokról beszélünk, például része a kollekciónak egy ki-be fordítható szoknya.

Dóri, köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok és azt, hogy elérd az álmaid!


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share