Interjú Bárány Annával

Bárány Anna

A Metropolitan Egyetem Divat-és textiltervezés mesterképzésén tanulsz jelenleg első éves nappalis hallgatóként. Hogyan jutottál idáig?

Mindig is érdekelt a kreatív világ, ezért a gimnázium után az Óbudai Egyetem Ipari termék és formatervező mérnöki szakán végeztem el az alapszakot. Itt Textil és-enteriőr tervező modulra szakosodtam, ahol belsőépítészeti design elemeket terveztünk és készítettünk, például lámpákat, ülő alkalmatosságot, valamint lakástextíliákat. Az egyetemi éveim alatt is érdeklődtem a divat és a ruhatervezés iránt, de még nem volt elég bátorságom, hogy belevágjak az ötleteim megvalósításába, így csak saját használatra készültek ruháim. Ezután elvégeztem egy kétéves OKJ-s grafikus képzést a Forrai Magániskolában, ahol lehetőségem nyílt két divatbemutatón részt venni, amelyekre egy-egy háromrészes kollekciót terveztem és készítettem el. A ruháim a vártnál nagyobb sikert arattak, ez lendületet adott, hogy elmélyítsem tudásom a divattervezés és ruhakészítés területén.

Hogyan határoznád így meg a stílusodat? Követed a mostani trendeket, vagy éppen más forrásból származó alkotói ihlettel dolgozol?

Természetesen figyelem a trendeket, mert hozzátartozik a divat világához, de a terveim és a stílusom nem igazán trendkövető. Főként személyre szabott egyedi igényekre tervezett ruhákat szeretnék készíteni a jövőben. Stílusom kialakulására nagy hatással voltak a klasszikus női vonalakat kihangsúlyozó tervezők. Gabrielle „Coco” Chanel, Cristóbal Balenciaga, Christian Dior, Pierre Balmain, Giambattista Valli, Hubert Givenchy, Leanne Lanvin, Luis Vuitton, Valentino Garavani, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta. A letisztult, egyszerű vonalak és az elképesztően díszes haute couture ruhák egyaránt inspirálnak. Számomra egy ruha elkészítése az elejétől a végéig egy olyan alkotói folyamat, amelynek minden apró részlete érdekes és magával ragadó, a tervezéstől az utolsó öltésig. Kortárs tervezők is nagy hatással vannak rám, és munkájuk rendkívül inspirál. Például Elie Saab, Zuhair Murad, Guo Pei, Krikor Jabotian, Stephane Rolland, George Hobeika, Saiid Kobeisky vagy Monique Lhuillier. Tavaly lehetőségem volt megnézni Párizsban a Dior kiállítást, amely a márka eddigi életét mutatta be. Felejthetetlen élmény volt számomra.

Milyen általad tervezett darab, vagy kollekció található még itt a műhelyben, mesélnél róluk hogyan készítetted el őket?

Az eddig elkészített munkáimat hoztam el. Van pár saját használatra tervezett darab, a már korábban említett bemutatóra készített és a jelenlegi tanulmányaimhoz kapcsolódó darabok. Láthatunk itt egy fodrászversenyre készített darabot is, amelynek az volt a célja, hogy a fodrász által elkészített frizurát kiemelje és színekben, stílusban kiegészítse. Az előző félévben három projektünk volt, ezeket a munkáimat láthatjátok. Az egyik téma egy funkcióval ellátott felsőruházat, én egy oversize kabátot készítettem, ahol darázsolási technikával tettem a textilvelúr anyagot érdekes és kidolgozott felületűvé. Erre origami hajtogatással elkészített műbőr applikációkat varrtam, melynek belső oldalára fényvisszaverő fóliát sütöttem, ezzel elérve a láthatósági funkciót. Fő témánk a Bauhaus stílusirányzat inspirálta objektruhák voltak. Az egyik darabban eltúlzott női vonalakat alkottam neoprén anyagból, ahol a va rrásvonalak mentén bevarrt koptatóval még inkább kiemeltem az izgalmas vonalakat. Harmadik projektünk három fotogram inspirálta textilkép elkészítése volt, amelyeket kísérletekkel, hőpréssel, varratokkal készítettem el.

Az iskolában lévő projektek kimozdítanak a komfortzónánkból és kísérletezésre, kutatásra ösztönöznek, így bővülnek az ismereteink, tapasztalataink és ezzel a lehetőségeink.

Bárány AnnaMilyen jellegű ruhaterveid vannak a kapszula kollekcióra?

Ebben a félévben egy kapszulakollekciót kell megterveznünk saját stílusunknak megfelelően. Ez legalább 8 ruhadarabot jelent, amelyeket jól lehet kombinálni egymással. Ebből egy öltözéket kell elkészítenünk. Én egy őszi-téli szezonra szánt kapszulakollekciót terveztem fekete-fehér színeket használva. Részei:

– Három különböző hosszúságú azonos nyak és mandzsetta megoldással kialakított ing, amelyből a leghosszabb, önálló ingruhaként is működik.

– Egy ujjatlan kisruha, amelyet két módon hordhatunk a derekán elhelyezett övpánt segítségével, ennek már kész az első makettje, itt látszik a tervezési folyamat egy-egy lépése, hogy mit kell korrigálnom és változtatnom, hogy az elképzeléseimnek megfelelő legyen a végeredmény. Ezt a darabot két eltérő típusú anyagból szeretném elkészíteni, így látható hogy ugyan az a modell, különböző anyagból elkészítve mennyire más-más végeredményt ad.

– Egy magas derekú nadrág és szoknyát is terveztem a kollekcióba hasonló derékpánttal, mint a kisruhán.

– Ebben a félévben gépi kötést is tanulunk és lehetőségünk van belevonni a kollekcióba, így terveztem egy kötött felsőrészt is, amit a tanult technikákkal készítek el.

– Végül egy kabátot is terveztem, amelyben szintén megjelenik a derékpánt, ami miatt kétféle módon lehet hordani.

Vastagabb, melegebb anyagokban buklé, tweed, chanel szövetekben gondolkodom, valamint lágy textíliákat is felhasználok például az ingeknél.

Ha minden a terveid szerint halad, a meglévő grafikus vállalkozásod bővítenéd, és saját márkát alapítanál. Mik a prioritások erre nézve?

Idén februártól indítottam el a vállalkozásomat, amely egyelőre a grafikai tervezésre épül, de később szeretném kibővíteni a ruhatervezéssel. Olyan saját, időtálló márkát szeretnék kialakítani, amellyel bemutathatom az elképzeléseimet. Fontosnak tartom a környezettudatos gondolkodás erősítését, amelyet szintén szeretnék közvetíteni a kialakított branddel. Sajnos az alternatív eljárásokkal készülő textíliák még újdonságnak számítanak és hazánkban kevésbé elérhetőek, emiatt nagyon költségesek, ezért az „okö” textíliákat még nem tudom figyelembe venni. A csomagolásban gondoltam erősíteni a környezettudatos tervezést, továbbá minden nyomtatott anyagban, felhasznált eszközben, kellékben. Természetesen nem egyedül képzelem a jövőben a vállalkozást, mert egy ember kevés mindenhez, gondolok itt például a szabásra varrásra, egyéb grafikai anyagok kivitelezésére. Kezdő vállalkozóként, még rengeteget kell tanulnom, de pozitívan állok a kihívások elé és élvezem, amit csinálok.

Készítette: Szilágyi Bernadett / Fotó: Papp Krisztina (Kriftivision)


Ha Téged is érdekel a divat üzleti oldala, jelentkezz a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirányú továbbképzésére 2018 szeptember 15-ig online. A részletekért kattints!

Share
Share
Share