Fashion Marketing +

Fashion as an expression of your inner self

 

Clarence van der Putte

Manager of International Projects

Amsterdam University of Applied Sciences

 

A Budapesti Metropolitan Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hallgatói már a tanulmányaik során gyakorlati tapasztalatokat szerezhessenek. Természetesen a szakmai szervezetek és a leendő munkáltatók is örömmel veszik, ha minél képzettebb szakemberek kerülnek ki az egyetem falai közül. Ennek eredményeképpen a METU Karrier Centruma, a METU Marketing Intézet, valamint a Magyar Marketing Szövetség együttműködésével az egyetem diákjai Clarence van der Putte előadását hallgathatták meg, aki egyenesen Amszterdamból jött, hogy a diákoknak a legfrissebb divatmarketing trendekről tartson előadást. A Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és luxusmárka-menedzsment szakirány végzős hallgatójaként Kiss Adrienn is részt vehetett az eseményen. Olvassátok beszámolóját!

Clarence van der Putte Az előadást hatalmas várakozás előzte meg. A folyosó zsúfolásig megtelt METU-s diákokkal. Mr. van der Putte megosztotta a hallgatósággal azt a kulisszatitkot, hogy a Mercedes-Benz Central European Fashion Week-en töltötte a hétvégét. A fiatal, tehetséges divattervezők ruhakölteményei elvarázsolták és szakmailag is kihívást lát bennük. Megemlítette, hogy eddig is figyelte a magyar divatot, hiszen több magyar tervezőnek adott már tanácsot a brand építéssel és a külföldi piacra lépéssel kapcsolatban. Előadásában jelezte, hog jelenleg a nemzetközi porondon is elismert és számon tartott márkáink a Nubu, az Áeron, a Nanushka, a Cukovy és a Celeni divatmárkák.

Előadásában kiemelte, hogy a divatvilág sikereit teljesen más tényezők befolyásolják, mint a gazdasági élet más területén megszokott szabályok. Felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy a divatmárkák külföldi piacra lépésében ne a GDP-t vegyük alapul, hanem a vásárlóerőt, ami akár egy országon belül is eltérhet. Párhuzamba állította Hollandiát – ahol teljesen egységes a vásárlóerő – Magyarországgal – ahol jelentős régiós eltérések adódnak a keresetek és az elkölthető jövedelem tekintetében. Kiemelte, hogy már a tervezési folyamat során gondolni kell arra, hogy ki lesz a vásárló.

Éppen ezért nagyon fontos tudni, hogy a divatterméknek nem csupán funkciója van, amit különböző árfekvésben megtalálunk az áruházak polcain. A divatmárkák arra valók hogy személyiségünk kiteljesedhessen! Egy jól megválasztott ruhadarab megfelelően alátámasztja a társadalmi státuszunkat. De az sem utolsó szempont, hogy életstílusunknak megfelelő legyen az öltözékünk, hiszen nem mindenki öltözik tetőtől talpig business-look-ba.

A divattervezők a kreativitás eszközeivel mindezt könnyedén ki tudják fejezni, a marketingesek pedig segítenek, hogy a vásárlók megtalálhassák a számukra leginkább kifejező ruhadarabokat és márkák kínálatából. Hiszen a divattermék több, mint pusztán egy ruházati termék!

Share
Share
Share