Egri Petrával beszélgettünk, aki ősztől a METU Fenntartható Divatmárka Menedzsment csapatát fogja erősíteni óraadóként.

Balázsi Anna interjúja

Mi volt az a momentum, ami elindított téged ezen az úton?

Nem pillanatok voltak, inkább találkozások. Barátok és kollégák vagy kollégák, akik később barátok lettek. Keszeg Anna MA diplomamunkám külső konzulense volt, és sokat segített a fast fashion megértésében, illetve elindított a divatkutatás felé. A doktori képzésemben meghatározó szerepe van Orbán Jolánnak, aki a dekonstrukció és a divat kapcsolatát régóta kutatja, P. Müller Péternek, aki PhD-témavezetőként színháztudományi oldalról segíti a doktori kutatásomat és nem utolsó sorban Bókay Antalnak, aki ÚNKP-témavezetőként a kutatás pszichoanalitikus hátterének kidolgozását támogatja.

Jelenleg a PTE BTK Irodalom-és Kultúratudományi Doktori Iskolájának hallgatójaként a divatkutatáson belül melyik az a fő terület, amivel foglalkozol?
Három fő kutatási területen dolgozom. Az egyik a festészet és szürrealizmus kérdésköre, annak a pszichoanalitikus elméletei, a másik a művészi performanszok problematikája, például Marina Abramović önsebző permormanszai. A divatkutatáson belül pedig a divatelmélet és színháztudomány kapcsolatával foglalkozom, amely viszonylag új terület. Látom a nemzetközi konferenciákon, hogy a divatperformansznak Nyugat-Európában sokkal tágabb diskurzusa van, mint jelenleg Magyarországon. A divatperformanszok teatralitása érdekel. Sokat foglalkoztam Alexander McQueen performanszaival és Király Tamás munkáival, akinek ruhaszínházi projektjei voltak a Baltazár Színházzal. A kutatásaim elméleti hátterét a dekonstrukció, azon belül is Jacques Derrida és Paul de Man elméletei és a kortárs pszichoanalízis határozzák meg. Ezen elméletek segítségével tudok kapcsolódni azokhoz a törekvésekhez, amelyek a performansz- és divatkutatás diskurzusának megújítását célozzák. 

Mik voltak a legfontosabb lépcsőfokok, amik elvezettek oda, ahol épp vagy?
Szellemi kíváncsiságomat meghatározta az, hogy a családom számos tagja tudományos kutatással foglalkozik vagy foglalkozott. Nagypapám vallásfilozófiából doktorált, édesapám fungológus – erdei gombákból írta a doktoriját, anyukám informatikus és könyvtáros egy gimnáziumban, ahol a diákokkal kreatív módon ismerteti meg az informatika és az etika világát. Tőlük számos impulzus ért. Emellett fontosnak tartom azokat a szellemi műhelyeket, ahol képződtem. A Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékét, ahol a BA-diplomamunkámat írtam, az ELTE – Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetét, ahol az MA képzésben a fast fashion témában kutattam, és a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának szellemi közegét. Mindemellett fontos volt számomra a Madridban eltöltött időszak is (Universidad Carlos III), amikor filmgyártást és divatújságírást is tanultam.  Találkoztam David Lynch-csel és Pedro Almodóvarral. Részt vettem egy VOGUE kurzuson is. Ősztől pedig lehetőségem lesz a METU Fenntartható Divatmárka Menedzsment szakirányú továbbképzésen oktatni, illetve főállásban a PTE KPVK Alkalmazott Művészetek Tanszékén is tanítani.

Mire vagy a legbüszkébb?


A családi hátteremre, a férjemre, aki nélkül nem lennék ott, ahol most vagyok.  A nagyfiamra, aki hatéves és imádja a zenét és a matematikát. Szakmailag pedig arra, hogy többféle igényes szakmai közegben is párbeszédképesek azok a kutatási területek, amelyekkel én foglalkozom. Kommunikáció szakosként indultam, majd irodalmár doktori képzésbe kerültem. Számos nemzetközi konferencia tapasztalata is azt mutatja, hogy a divatkutatásnak van létjogosultsága. Én akkor kezdem ezzel foglalkozni, 2012-ben, amikor még nem tartozott a fősodorba. Nagyon kevés ehhez kapcsolódó kurzus volt, most pedig egyre inkább kitágul a világ a divatkutatás számára.

Hogy tudod összeegyeztetni az anyaságot a karrierrel?
A férjemre mindig számíthatok. Csodás apuka és komoly részt vállal a fiunk nevelésében is. Egy dinamikus, energikus család vagyunk. Mivel ő is szakmabeli, így tudja, hogy a felsőoktatásnak és a tudományos kutatásnak milyen kihívásai, örömei és árnyoldalai vannak.


Mit gondolsz az új technológiákról a divatiparban?
Ez érdekes kérdéskör. A doktorim egyik utolsó fejezete pont erről szól, az NFT divat és blockchain kapcsolatáról. Hagyományosan a divat a maga materialitásában érdekes, hiszen anyagiságukban létező ruhadarabokat viselünk. A divat választási lehetőséget kínál, viszont ez meglehetősen korlátozott. Ezzel szemben a digitális divat lehetetlenné teszi a materiális kézzelfoghatóságot, de kitágítja választási lehetőségeinket például a Metaverzumban. Nagyon izgalmas, hogy a Balmain divatház Barbie kollekcióját már csak NFT-ben lehetett megvásárolni. A digitális átalakulás ráadásul a fenntarthatóság kérdéskörét is felveti. Már elindult a gondolkodás erről és várhatóan új utakat nyit majd meg a divatipar és a divatkutatás számára is.


Munkáidat látva, én azt gondolom, hogy ha van egy ötleted azt egyből meg is valósítod.
Próbálom kihozni a munkámból a legtöbbet. Ennek egyik terepe a publikálás. Több amerikai divatkutatással kapcsolatos folyóiratban is sikerült már publikálnom. Legutóbb a Parsons School of Design folyóiratába, a BIAS-ba írtunk a Romani Designról Maróy Krisztinával, aki a Glamour főszerkesztője és maga is doktori kutató. Erre nagyon büszkék vagyunk, mert ebben a folyóiratban ritkán publikálnak Magyarországról. A másik ilyen hely a Vestoj, ahol Domoszlai-Lantner Doris-szal jelentünk meg közösen. De az orosz Fashion Theory folyóiratba is írtam már önálló tanulmányt Király Tamásról. Ezek olyan célok voltak, amelyeket kijelöltem magam előtt és szerencsére sikerült is elérnem.

Egy született világutazó vagy. Nagyon sok nemzetközi konferencia van a hátad mögött, mesélnél erről?  Hol jártál legutóbb? Mi a következő úti cél?
Tizenkét nagy nemzetközi konferencián jártam az elmúlt négy évben, összeségében pedig negyvenöt konferencia szereplésem volt. Legutóbb Izlandon voltam, egy performanszkutatási konferencián, előtte pedig Washingtonban egy Derrida konferencián. A nemzetközi konferenciák lehetőséget kínálnak az ismerkedésre, és szerintem olyan szakmai közegek, ahol az ember megmérettetheti magát és az ott szerzett tapasztalatokat hasznosíthatja a kutatásban és az oktatásban is.


Mi a következő cél, amit szeretnél elérni?
Rövidtávú cél a doktori dolgozatom és az abból készülő könyvkéziratom befejezése, valamint egy konferenciaelőadás elkészítése a Romani Design legújabb kollekciójáról, egy olyan konferenciára, amelyet a Szerb Művészeti Akadémián fognak megrendezni ősszel.  

Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás Fenntartható divatmárka menedzsment képzésünkön tanulni jelentkezz most!

Share
Share
Share