Divatfotózás a Divatmenedzsment Műhely keretében

A Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia BA képzésének egyik gyakorlati óráján a divatmenedzser hallgatók is részt vettek a Divatmenedzsment Műhely keretében, hogy a lencse mindkét oldaláról megfigyelhessék, miként zajlik egy profi divatfotózás. Mezei Dóra beszámolója.

1

A METU fotográfia képzés alapszakos hallgatói Almási Csaba fotográfus vezetésével tartottak divatfotózást április 11-én a METU Rózsa utcai campuszán. Csaba több, mint 20 éve foglalkozik divatfotózással, és a szakmában szerzett tapasztalatait tanárként adja át a METU diákjainak.

A fotózás megrendelője Sugár Kata táskatervező, divatszerkesztő, a Karla márka társtulajdonosa. A Karla új tavaszi/nyári táskakollekciójának fotózása volt a diákok feladata.

A reggel 9-től kezdődő egész napos munkába a nap közepén, 12:30-kor csöppentem bele. A diákok három különböző helyszínen, két modellel készítették a képeket. Az egyik csoport kültéri képeket fotózott modellekkel az épület belső kertjében, a másik csoport tárgyfotókat készített a műteremben, a harmadik helyszín pedig a műtermi modell fotózás volt.

A fotózáson a tervező-styliston, a fotóson és a diákokon kívül részt vett két modell, egy sminkes-fodrász, és Zsóka a stúdióvezető is. Így állt össze a komplett csapat. Zsóka előzékenyen mesélt nekem a projektről, a fotózás folyamatáról, és rendkívül határozottan instruálta a diákokat.

2 3 4

Csaba és Zsóka a hallgatókat arra ösztönözték, tanították, hogy miként viselkedjenek egy divatfotózáson, hogy irányítsák a modellt, milyen fontos szempontokat vegyenek figyelembe egy divattermék fotózása esetén. A táskáknál felhívták a figyelmet arra, hogy a modellen kívül sok látszódjon a termékből is, és az se mindegy hogyan van kitömve a táska, hogy mutat jobban. A diákok lelkesek voltak, és igyekeztek megfogadni tanáruk tanácsait.

Munkám során sokszor nyílt alkalmam divatfotózásokon részt venni, vagy azt levezényelni, de az itt töltött másfél-két óra üde színfolt volt az eddigi tapasztalataim mellett.


Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni és részt venni a havi Divatmenedzsment Műhelyeken, jelentkezz most!

Share
Share
Share