Interjú Szabó Pálmával, képzésünk Fashion event management kurzusának oktatójával

Szabó Pálma, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment szakirányú továbbképzési szak Divatbemutató szervezés kurzusának oktatója, hazánk egyik legismertebb, és legkeresettebb divatrendezvény szervezője,- és show rendezője,- aki több mint 20 évet tudhat maga mögött a hazai divat, és rendezvényszakmában. A Sonia Produkciós Kft ügyvezetőjeként olyan divatbemutatók megszervezésére, lebonyolítására és megrendezésére kérték már fel többek között, mint az ELLE fashion show, a Marie Claire Fashion Days nemzetközi márkáinak bemutatói, a Katti Zoób divatház bemutatói, a CEWES bemutatók, illetve a H&M Pr eseményeinek megszervezése, és lebonyolítása.

A 2021/2022-es tanévben is, Szabó Pálma tart előadást Fashion event management témakörben a Budapesti Metropolitan Egyetem másoddiplomásai számára. Pálma, immáron 6. éve adja át tapasztalatait és tudását a Fenntartható divatmárka menedzsment szak hallgatóinak. Őt kérdezzük most, a lassan 2 éve tartó megváltozott helyzetről, a járvány okozta piaci viszonyokról a fashion eventek, divatbemutatók tükrében.

Hogyan képzeljük el a mindennapjaidat, miben, mennyiben változtak munkáitok a korábbiakhoz képest?

A dolgok egyrészről megváltoztak, de másrészről viszont alapjaiban nem. Vannak olyan céges partnereink, akik a nullára fogták vissza a rendezvényes piacon való jelenlétet, tehát semmiféle public aktivitást nem folytatnak lassan már 2 éve. Szerencsére viszont vannak olyan Partnereink is, akik okosan „kihasználják” a lényegesen kevesebb impulzust, és bátrabban merik kommunikálni személyes jelenlétüket, aktivitásukat, termékeiket a piacon különböző eventek keretében. Természetesen, ezek a rendezvények a legmagasabb higiéniai szabályoknak megfelelően zajlanak, maximálisan odafigyelünk a résztvevőkre, és a vendégekre egyaránt.

Milyen nagy feladataitok voltak az elmúlt időszakban?

A Katti Zoób divatház kollekciójának bemutatóját rendeztem én magam Balatonfüreden, a csapatom feladata modellkoordináció volt. A show különlegessége két ponton is megmutatkozott: egyrészről a szokatlanul magas modell-létszám, valamint az, hogy este folyamán három különböző helyszínen, különböző show stílusban jelentek meg a tervezőnő ruhái. 100 modell áramlott át aznap este Füreden, megmutatkoztak egy klasszikus runway kifutón, ahol egy egész utcát zártunk le a show kedvéért. Majd a második helyszínen egy szalonbemutató jellegű show-t láthatott a közönség a Vaszary-villa kertjében, illetve zárásként egy tematikus show keretén belül vonult fel a kollekció az Art Portal Galéria Zákonyi utcai épületében is. Mindhárom helyszínen – a mértékadó nemzetközi trendekhez kapcsolódva – környezettudatos megoldásokat választottunk, hiszen a természetes fények különleges élménye hatotta át a show-t. 

Volt-e más nagy munkátok a közelmúltban?

A CEWES 2021 – Central Europian Wedding Show- keretén belül volt lehetőségünk két régi, nagy tervezővel való közös munkára is, aminek én személy szerint is nagyon örültem. Makány Márta, és Léber Barbara kollekciói vonultak a közel 20 méteres kifutón, újraértelmezve a menyasszonyi ruhák trendjét, imagéját. Jó volt látni, hogy nemcsak a klasszikus vonalak, a klasszikus színek ejtik rabul a közönséget, hanem már mernek bátrabban nyúlni az izgalmasabb színek, a formabontóbb vonalvezetésű öltözetek után is. A kiállításon is a legmagasabb higiéniai szabályokat kellett figyelembe vennünk, ami egy plusz feladatot jelentett show szervezési szempontból is.

Hogyan képzeljük el az óráidat? Mi mindennel gazdagodhatnak a hallgatók?

Elsőként a hazai és nemzetközi divatesemények bemutatása zajlik mindig, majd beszélünk a divatesemények koncepciójáról, programok összeállításáról, és az operatív feladatokról is. Az események marketing kommunikációjának kibontása is egy izgalmas téma, nem kevésbé a PR, és a humánerőforrás vonal. A tárgyam egy gyakorlati tárgy, tehát nagyon fontosnak tartom, hogy minden kérdésről ne csak elméletben beszéljünk, hanem a gyakorlati oldalt is igyekszem részletesen is megmutatni a hallgatóknak. Az órák végén mindig egy vizsgára kerül sor, ami nagyon izgalmas számomra is, hiszen nagyjából már ott kiderül, hogy kit ragadott meg a műfaj, kivel fogok „kollegaként” találkozni a jövőben.

Van ilyen hallgató?

Igen, minden évben van olyan hallgató, aki a divatshow szervezést, rendezést választja jövőbeli hivatásául. Ennek én őszintén örülök, hiszen szükség van a jó utánpótlásra, a friss szellemiségre.

Ha szeretnél Te is gyakorlatorientált másoddiplomás képzésünkön tanulni jelentkezz most!

Share
Share
Share